Türk Şeflerin Amerika Çıkarması

TRT Türk’te yayınlanan Dünyanın Türk Şefleri programında değişik ülkelerde ismini duyuramamış ama çok yetenekli, başarılı şefleri de konuk etmemiz ve güzel geri dönüşler almamız oldukça mutluluk veriyor. Milliyet Cadde’de programa paralel olarak tanıttığımız gurur kaynağımız şeflerin kendilerine olan güveni artıyor ve başarılarına başarı katıyorlar. Daha önce köşemizde tanıttığımız Japonya’nın başkenti Tokyo’da Azabujuban semtinde bir apartman katında harikalar yaratan Mehmet Dikmen’in restoranına geçtiğimiz hafta Başbakan ve heyeti konuk oldu. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve eşi Emine Hanım’ın heyetle birlikte çok keyif aldığını öğrendik.

Çok soğuk bir Aralık ayında New York’ta televizyon programı yapmak mekanların içinde kolay ama sokak çekimlerinde zor.
Ama zorunluluklar var tabi. Programın adı “Dünyanın Türk Şefleri”, gittiğimiz ülkenin mutfak kültürünü de derinliğine inceliyoruz. Times Square’deki sokak satıcılarından ünlü sandviççi Katz’a kadar denemediğimiz ürün bırakmıyoruz.

 

 

HİÇ UYUMAYAN ŞEHİR

 

New York, 24 saat yaşayan çok canlı bir şehir. Gece insanların enerjilerini yenilemeleri gerekiyor. Sokak satıcıları ön plana çıkıyor. Amerika’da sokak satıcıları o kadar önemli ki her sene Vendy yarışmaları yapılıyor ve birincisi belirleniyor. Times Square, Rockefeller Center, 57’nci Cadde gibi ünlü mekanlarda sokak satıcılarından hot dog’dan, waffle’ın tadına varıncaya dek denedim.
Ara öğünlerimi hep öyle geçiştirdim. Çünkü akşam yemeklerinde BLT Steakhouse, Bondst, Eataly, Milos gibi restoranlara gitmeyi önceden planlamıştım.

ABD MUTFAĞI

Amerikan mutfağının sadece snack ve fast food’dan ibaret olmadığını müşahede ettim. New Orleons’ın gambo’su, Oregon’un av etleri, Washington’ın somon ve kerevitleri, Virjinya’nın jambonları ve piliçleri, Kaliforniya’nın deniz ürünleri ve meyveleri, Florida’nın yengeç ve karides yemekleri ünlüdür.
Avrupa’dan gelen öncülerin getirdikleri mutfak kültürünü daha sonraki İtalyan, Çin, Afrika vb yemek kültürleri etkileyerek zenginleştirilmiş ancak yemeklerde kullanılan bazı harç malzemeleri Amerikan gelenekleri içinde çok sağlam yerlerini hep korumuştur.
Mısır, pirinç, türlüler ve kızartmalar Amerika’nın geleneksel yiyeceklerinin zenginliğini oluştururlar.

İLK GURME TÜRK RESTORANI

Manhattan’da dünyanın en iyi Arnavut ciğerini yersiniz deselerdi asla inanmazdım.

Turkish Kitchen şık dekorasyonu ve lezzetli yemekleri ile New York’ta ön plana çıkmış. İşlerini çok seven ve gönül veren patronlar Ilgar Peker, Ahmet Yıldızel ve şef İbrahim Kılıç bu restoranda özlediğimiz yemekleri Anadolu nefasetinde size sunuyorlar. Son yıllarda en lezzetli pirzolayı ve Arnavut ciğerini Turkish Kitchen’da yedim.
İşinizi doğru yaparsanız sizi gelip bulurlar. Hafta arası bile hem de geç bir saatte tek sandalye bile bulabilmenin zor olduğu Turkish Kitchen gerçekten Türk mutfağı için gurur kaynağı.

Yemeklerin nefaseti kadar servis de mükemmel. Zoru başarmış Ilgar Bey. Konuklarını sanki evinde ağırlıyor. Künefe ile yaptığımız finalde artık pes diyor ve Antakya’da mıyız diye birbirimize soruyoruz. Zagat ve benzer restoran değerlendirme kuruluşları boşuna ısrarla burayı önermiyor. New York gibi her köşe başında birkaç restoranın bulunduğu zor bir şehirde Türk gençlerinin başarılarına tanık olmak hem yorgunluğumuzu hem de soğukta üşüdüğümüzü unutturuyor bize. Türk mutfağının ayak sesleri New York’ta duyuluyor.



Yorum Yazın