Suşinin Başkenti Tokyo

Sabahın erken saatlerinde Tsukiji balık halini ziyaret ettiğinizde, suşinin Tokyo’da neden daha lezzetli olduğuna inanırsınız. Çünkü balıkçılar ellerinde ince bir çubukla balıkları felç ederler. Nefes borusuna ve kuyruğuna çentik atarlar balığın. Omurilik boşaltılır akabinde. Balık hareket edemez, kasları kıpırdayamaz ve ölüm anı katılaşması olmaz. Bu işleme ‘ikejime’ denir. Canice bir uygulama ile balığı daha taze ve yumuşak tutabiliyorlar! Balık halinin yanındaki suşiciler erken saatlerde tıklım tıklım olur bu yüzden. Ama benim favorim her zaman Kyubey’dir.

TEMPURADA TEN-ICHI

Ginza’daki tempuracı benim neredeyse ikinci adresim Tokyo’da! Her zaman aynı kalite, değişmeyen güzel lezzetler... Kuşkonmaz mevsimi olduğu için tempurası müthiş oluyor. Karides, kalamar, tarak, gümüş balığı ve şitake mantarından tempuralar çok hafif ve lezzette son nokta! Frank Sinatra’dan, Clinton’a ve Gorbaçov’a kadar pek çok ünlü gelmiş buraya.

Çok değil bundan elli yıl öncesine kadar karbonhidrat ağırlıklı sağlıksız yiyecekler çoğunluktaydı Japonya’da. 1998 yılında ilk ziyaretimde şişeler dolusu zeytinyağı götürüp hediye etmiştim dostlarıma. Neredeyse yeni tanışıyorlardı.

Japonlar, ekonomik refah seviyesi yükseldikçe, farklı teknolojileri farklı mutfaklarla etkileşim içine girip birleştirince daha hafife ve sağlıklıya yöneldiler. Balık ve sebzeler bir numaraya oturdu. Karbonhidrat tüketimi hızla düştü; yumurta, et, zeytinyağı, taze sebzelerle birlikte deniz ürünleri ön plana çıktı.

Ramen, soba, tempura, suşi, teppanyaki hepsi Japon mutfağının güzel bölümleri. Pek çok damağa hitap etmediği söylense de zaman zaman benim dünyadaki en büyük favorilerimdendir. Ada devlet oluşu, nüfusa göre ekilebilir arazinin sınırlı olması, her şeyi kıymetli yapıyor. 100 TL'nin üzerinde karpuz, 180 TL'nin üzerinde kavun fiyatının etiketlerini görünce, meyve cenneti ülkenin ferdi olarak şok oluyorsunuz.

İstanbul Boğazı’ndaki restoranlara pahalı demek büyük haksızlık. Merdivenlerin altındaki salaş bir Japon restoranındaki fiyatlar bile Boğaz’la boy ölçüşemeyecek derecede yüksek rakamlarda.

Yorum Yazın