Balık Cenneti Dakar

THY’nin İstanbul-Dakar uçağı önce sabaha karşı Moritanya’nın başkenti Nouakchott’a iniyor ve yolcu indirip İstanbul yolcularını alıp tekrar havalanıyor. Dakar havaalanına alçalmaya geçtiğimizde parçalı sis olduğunu görünce “Eyvah” dedim, “Pas geçeceğiz galiba.” Dediğim oldu, belki de iyi oldu. Okyanus sahilinde dolaşmış olduk. Senegal’in geleneksel “King” tekneleri denizin üzerinde ecelinden ölümlerini bekleyen balıkları avlıyorlardı.

LAHOS ve MERCAN BOL

Türkiye’de balık tezgahlarında gördüğümüz lahos ve mercan balıklarının önemli bir kısmı Senegal’den Türkiye’ye ithal ediliyor. Elbette ki İskenderun Körfezi’nde yakalanan lahos ile Saros’un mercanı kadar lezzetli olmuyor. Okyanus plankton yönünden zengin değil, deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı da balıkların lezzetini etkileyen diğer bir faktör. Istakoz, karides, istiridye, midye çok bol. Okyanus kenarındaki balıkçılarda sudan ucuza canlı istiridye yiyebilirsiniz. Bedava protein kaynağı midyeleri mangalda pişirmeye öğle saatlerinde başlıyorlar.

RESTORAN SAYISI AZ

Kişi başı milli gelir bin doların altında Senegal’de. Dolayısıyla dışarıda yemek yiyen sayısı az. Bu durum restoranların çoğalmasına ve gelişmesine engel oluyor. Yine de Afrika’nın önemli limanlarından olduğu için gelişmeye ve büyümeye açık. Limanda güzel bir Lübnan restoranı var. Falafel ve humus gibi damak tadımıza uygun yemekler ile başlangıç yapıp ana yemek olarak gambas (karides) söylerseniz keyfiniz yerine gelir. Mangalda pişirdikleri karideslerin denizden birkaç saat önce çıktığı belli oluyor.

Uzun yıllardır Dakar’da yaşayan İstanbullu bir hanımefendinin önerisi üzerine National Park’taki Terou-Bi Otel’in üç restoranından biri olan Le Gastronomique, zengin mönüsü ile okyanusun dibinde güzel bir atmosferde önerebileceğim bir yer. Elbette sigara içen sayısı azımsanmadığı için herkes açık alanı seçiyor. Akvaryumda canlı langustlar, deniz kestaneleri, balıklar, balık cennetinde olduğunuzu hatırlatır gibi duruyorlar. Hepsinden deniyorum tabii ki. Okyanus kenarında iyot kokusu ile deniz ürünleri tadımı yapmak başlangıçtan itibaren olumlu yaklaştırıyor sizi her şeye.

Güvenlik tedbirleri çok sıkıcı. Restorana girene kadar otelin nizamiyesinin dışında başlıyor aramalar, en az iki üç yerde cihazlarla arama yapılıyor. Ne yapalım her şey emniyet için, huzur için deyip birkaç dakikalık sıkıcı anları unutuveriyorsunuz.

Limak ve Summa büyük bir havaalanı inşaatına başlamış. Senegal ile ülkemiz arasında fırsatlar yaratılabilir.

Yorum Yazın