Anadolu Turizmi Atakta

Yıllar önce kayınpederimi kaybedince, tiyatro yönetmeni ve yazar kayınbiraderimin ünlü bir tiyatro oyununda rolü vardı. Biletlerin çok önceden satıldığı oyunu oynamaya giden Metin Arslan, babasının cenazesini birkaç saat bekletmek zorunda kalmıştı. Hepimizi mateme boğan Soma faciası nedeniyle donup kaldık, kalem tutmak istemiyor insanın elleri. Ama bir taraftan hayat sürüyor. Türkiye’de çok güzel şeyler de oluyor deyip iki hafta önceki Eskişehir seyahatimi anlatacağım, birazcık yüreklerimize su serpilsin.

YÜKSEK HIZLI TRENLER

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun civarına yaptığım tüm seyahatlerimde kullandığım Şinkansenlerin benzerinin Türkiye’de yaygınlaşmaya başlaması gerçekten heyecan verici. Zar zor 06.45’teki trene yer bulabildik. Biraz kitap okuma ve uyuklama lüksünü bile yaşayamadan gözümü açtığımda Eskişehir’deydim. Öğrencilik yıllarımda Çanakkale Ankara otobüsleri, Eskişehir’in garajına uğrayıp yolcu bırakıp alırlardı. Buz gibi havası, soğuk görünümü hep uzak tutardı beni Eskişehir’den.

PORSUK’TAKİ GONDOLLAR

Porsuk Çayı, o kadar güzel ıslah edilmiş ki hem içi hem de civarı çok temiz. Venedik’teki gibi sizi rahatsız eden kokular yok, pırıl pırıl. Köprüler tam bir sanat eseri. Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen kendini adayınca gönüllü sanatkâr da takılmış peşine. İlk gondolları ve köprüdeki heykelleri yapan, şehirdeki ince işlere damgasını vuran Metalurji Döküm Uzmanı Ata Ersoy, Ata Döküm’ün Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda. Eskişehir’in fanatiği. “Yaptığım eserlerin satış fiyatının 4-5 mislini teklif edip başka şehirlere yapılmasını isteyen başkanlar çıkıyor ara sıra ama eserler Eskişehir’e özgü kalsın diye teklifleri kabul etmiyorum” diyor. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan Sürel Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sürel de kendini Eskişehir’e ve ülkesine adamış. 30 trilyon harcayarak yaptırdıkları TED Eskişehir Koleji’ne dünyanın bir başka ülkesinde bile rastlamanın çok zor olacağını söylesem hiç de abartmış sayılmam.

GASTRONOMİYE HİZMET

Fırına dayanıklı döküm güveç kaplarına ve porselen takımlara yıllarca çok büyük dövizler akıttık. Kütahya Porselen ile Avrupa çizgisini yakalayınca porselende derin bir nefes aldık. Ama Paris’teki şık marketlerden büyük güçlüklerle taşıdığım bagaj yükünü arttıran ürünlerin Eskişehir’de yapıldığına tanıklık etmem bundan sonra aşırı yük yüzünden bel rahatsızlığı yaşamayacağım anlamına geliyor artık. Ünlü şefler gelip özel siparişle bu şık döküm tavaları, fırın kaplarını yaptırıp harika lezzetlerin oluşmasına vesile oluyorlar.

ÇİBÖREKSİZ OLMAZ

Eskişehir’in cıvıl cıvıl barlar sokağı var. Porsuk’ta tekne turu yaparsanız, şehrin sonunda ünlü çibörek tesislerine varıyorsunuz. Muazzam bir bina yapmış belediye ve bu işi en iyi yapan kişiye kiralamış. Tıklım tıklım yerli ve yabancı turist dolu. Mutfak ekibi hummalı bir şekilde çalışıyor. Hiç yağ çekmeyen nefis çibörekler geliyor. Mutfak ekibinin başında çalışan sahibi Erol Uluçay da uğruyor masamıza. Çiğ börek algılamasına açıklama getirmiş restoranın ortasına yaptırdığı büyük bir levha ile. “Bu böreğin adı çiğ börek değildir. İçindeki kıyma da çiğ değildir. Kırım’da lezzet anlamındaki “çi”den adını almaktadır.” Tatlısu kenarındaki yolculuğumuzu güzel bir tatlısu balığı tarifiyle sonlandıralım. Güzel haberler duyacağımız bir hafta diliyorum.

Yorum Yazın