0Yorum

Unutulan Balık Pisi

Ülkemizde yassı balıklar familyasından en çok tanınan kalkan ve dil balığıdır. Tezgahlarda çok az görülen pisi balığına biraz hor bakıyoruz galiba. Bir kez pisinin tadına bakan başka balık tanımaz. Genellikle sularımızda 250-300 gr ağırlığında olanlarına daha sık rastlarız. Ama 1,5 – 2 kg ağırlığında pisi balığına denk gelirseniz tadını asla unutamaz ve hastası olursunuz. Tezgahlarda hep köşelerde itilmiş kakılmış gibi durur ama onun lezzetini bilenler maden bulmuş gibi sevinirler. “Pisi balığı gelince lütfen beni arayıp bilgi verin” diye cep telefonuma mesaj bırakan bir sürü konuğumu biliyorum.

ŞİMDİ PİSİ ZAMANI

Kalkan ve vatoz balığı yapısında kahverengi bir deri ile kaplı olan pisi balığı, hareketini vücutlarının etrafında incecik yüzgeçleri ile sağlar.

Mayıs ve haziran aylarında üreme yaparlar. Ortalama 50-60 milyon yumurta bırakırlar ama bunların en büyük yok edicisi trollerdir.

Pisi balığına her mevsimde rastlanırsa da gerçek av mevsimi aralık- ocak sonuna kadardır. Ancak şubattan nisan sonuna kadar yakalanan pisi balıklarının eti en makbulü ve en lezzetli olanıdır.

GÖZLERİ SAĞ TARAFTA

Çok sakin ve sevimli olan pisi balığı, kalkan balığı gibi dizayn edilmiş. Denizin dibinde yaşar ve gözleri sağ tarafındadır.

Bir zamanlar Boğaz’ın her yerinde ve Karadeniz’e açıldığı mevkilerde bol olarak bulunur ve Marmara’da nadiren yakalanırdı.

Bulundukları ortama göre renklerini açıp koyulaştırma özelliği bulunan pisi balıklarının sularımızda iki cinsi yaşar. Birisine doğrudan “pisi”, diğerine de dere ağızlarına yakın yaşadığı için “dere pisisi” denir.

UZUN ÖMÜRLÜ

Kamuflaj yeteneği ile avcılardan kolay korunan pisi balıkları 20 yıl kadar yaşarlar.

Osmanlı padişahlarının etini kalkandan daha lezzetli bulduğu pisi balıkları bir zamanlar İstanbul balık haline yılda 10-15 ton civarında gelirdi.

Tavası, ızgarası, fırında sebzelisi çok güzel olur. Küçük filetolar halinde kestiğiniz parçaların içine birer tane karides yerleştirip şişe takarak kömürde ızgara yapabilirsiniz. Bembeyaz eti enfes bir tat sunacaktır.

Hangi zoolog bu nefis ete sahip balığı, hangi maksatla pisiye benzeterek pisi balığı ismini koydu bilinmez ama ağızda bıraktığı tadı ile çok daha güzel isimler yakıştırılabilirdi.

Yorum Yazın