0Yorum

Şubat Ayı Balıkları

Geçtiğimiz hafta sularımız kara doydu. Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı! Sular iyice soğuyunca ortama uymak isteyen balıklar yağlandı iyice. Tam kıvama geldi. Peki hangi balıklar öne çıktı kış mevsiminin aşk ayı şubatta?

DİL BALIĞININ SON DEMLERİ

Dip balıklarının tanınmışlarından, hatırı sayılır bir balıktır dil balığı. Bütün mutfaklarda ağırlığı vardır. Zaman zaman kalkan ve pisi balığına benzetmeler yapılsa da onun tadı kendine özgüdür. Benzemez kimse ona. Beyaz etlilerin zirve yapan lezzetidir. Kumlu ve balçıklı diplerde yaşayan dil balığı tüm denizlerimizde çok fazla olmasa da bulunur. Ancak özellikle Bodrum’un Güllük yöresi dilleri emsallerine büyük bir lezzet farkı atar. Şekil ve görünüm olarak dile benzediği için dudak büküp tercih etmeyenlerin sayısı az da olsa, siz siz olun etkilenmeyin ve şubat sonuna kadar 500-600 gram civarında gördüğünüz dil balıklarını kaçırmayın. Hem Avrupa’nın dilinden düşürmediği “dover sole” falan hikâye, Bodrum dilinin üzerine yok! Çünkü tazesine ulaşabilme şansımız var. Avrupa’daki ünlü mekânlarda dondurulmuş “dover sole”lar çözülüp servis ediliyor genelde. İnce balıktır dil, dondurulmaya gelmez.

HAMSİ SEVİNDİRDİ

İsmini duyunca ister istemez gülümsediğimiz, güler yüzüyle gülücük dağıtıp dilimize renk katan balık hamsiye şubat ayı gelene kadar hasret kaldık. İki ay önce Ordu-Samsun arasında bir furya oldu. Allahtan ki şoklayıp yavaş yavaş piyasaya verdi balıkçılar. Yoksa şubat ayına kadar hamsisiz kalacaktık. Hamsi de dil balığı gibi ince olduğundan şoklamaya pek gelmiyor ama yine de hamsi hamsidir diyenlere alternatif yaratıyor. Şoklu balıklar besin değerinden bir şey kaybetmese de artık hassaslaşan damaklarımız lezzet farkını hemen ayırt edebiliyor. Bu aralar bol miktarda Karadeniz hamsisi yakalanıyor, tam da hamsinin kulağına kar suyu kaçmışken bol bol tüketin derim.

ASİL BALIK KALKAN

Karadeniz’in dünyaca ünlü asil balığı kalkan da şubat ayında iyice yağlanıyor. Elinizi çabuk tutun, bahar ayları kalkan balıklarının aşk mevsimi başlıyor, o zaman dokunmamak, özellikle yumurtalılarına itibar etmek gerekir. Lüfer, palamut ve uskumrunun da son demleri artık. Yağını kaybetmeye başlayan bu balıkları tanımanız bile zorlaşır, lezzeti iyice azalmıştır artık. Tekir ve gümüş balığı şubat ayında en çok görülen balıklardır. Pelajik sınıfa giren tekir ve gümüş su yüzeyinde sürüler halinde yaşar ve çiftlik üretimi yoktur. Bir başka aşk yaşayan balık kırlangıç da şubat ayında görülür. Sevgilisiyle birlikte dolaşıp, genelde beraber yakalandıkları için sizi hüzne boğar Sevgililer Günü’nün yaşandığı şubat ayında. Dikenine katlanıp lezzetinin farkında olanlar için de lipsos balığının bol bulunduğu bir aydayız. Şubat ayı balıklar âleminde lezzetin tavan yaptığı bir aydır. Şimdi bol balık tüketmenin tam zamanı. Bol balıklı bir hafta dileğiyle.

Yorum Yazın