0Yorum

Sofraların Mürekkepli Lezzeti

Halk arasında sübye olarak bilinen, siyah mürekkep dolu keseleri yüzünden de “mürekkep balığı” olarak anılan deniz ürünü; pek yaygın tanınmamasına rağmen oldukça lezzetlidir. Ege bölgesinde kavun çekirdeğinden yapılan meşrubata da bu isim verilir. Ayrıca pirincin ılık suda bekletilip robotta çekilmesi ve sonradan süzülmesiyle elde edilen pirinç suyuna da sübye deniliyor. Sütlü tatlıların kıvamının ve lezzetinin yerinde olmasının nedeni sübyeye bağlıdır. Ama denizin yumuşakçagilleri ailesinden sübye çok farklı bir kategoride rağbet gören bir deniz ürünüdür.

RESSAMLARIN MÜREKKEBİ

Avrupa’da büyük bir üne sahip olan “Roma Sepyası”; bu yumuşakça deniz ürününün mürekkep kesesiyle birlikte kurutulmasından sonra çıkarılan mürekkeptir ve ressamlar tarafından kullanılır. Mürekkebinden ayrıca makarna, risotto, paella yapılır. Ballandıra ballandıra anlatılır ama ben ne zaman yesem ağzım ballanmaz sadece mürekkeplenir o nedenle uzun bir süre beyaz dişlerimin arasındaki mürekkep lekelerini temizlemeye çabalarım. Bu kadar boyanmaya değer mi? E, damak tadı renk katmanları gibidir. Beğenen damaklara da saygılıyız. Ama bu mürekkep keseleri ahtapot gibi acımasız düşmanları tarafından gizlenmesini sağlar.

KUŞLARIN GAGASINA YARARLI

Sübyenin içindeki iç kabuğu ya da kemiği, kafeslerde evcil kuşların gagalaması için kullanılır. Eğer bu kemik iri boyutta yekpare biçimdeyse kuyumcular kalıp olarak kullanırlar, arabacılar da bunu toz haline getirip araçlarını verniklemek için bu tozdan faydalanırlar. Kumsallarda bu sübye kemiklerinden bol miktarda görülmesi, büyük balıkların sübyeleri çok miktarda yediklerinin kanıtıdır.

OLTAYLA AVLANMAZ

Merkezi sinir sistemine sahip yumuşakçalar arasında gözüken, 25-30 cm’yi bulan boya sahip etobur bir canlıdır sübye. Bütün denizlerde kumlu ve çamurlu bölgelerde yaşar. Geri geri yüzer ve denizin dibindeyken akrobasi hareketleri yapar gibi baş aşağı durur. Bazı yörelerde sübye yakalaması için özel ağlar yapılırsa da çoğu zaman difana ile yakalanır. Hiçbir zaman olta ile avlanmadığı gibi dalyanlara da girmez. Üreme döneminde de erkek sübyeyi tutmak mümkün değildir. Batı Avrupa balıkçıları bu durumdan yararlanarak, basit olduğu kadar ilginç bir yöntemle sübye avlarlar. Büyüklüğü ve şekli sübyeyi andıran bir odun parçasının üzerine ayna kırıkları yerleştirirler, bu odun parçasına ip bağlarlar ve bir kayığın arkasında suyun yüzeyinde sürüklerler. Bunu bir dişi sübye sanan erkek, odun parçasına öyle sıkı sarılır ki suyun dışında kepçeye alındığı zaman bile bu odun parçasını bırakmaz. Ay ışığında bu yöntemle çok sayıda sübye tutarlar. Canlıyken üzerinde beyaz benekler bulunan sarımtırak bir renktedir ancak ölümünden sonra jelâtinimsi bir görünüme bürünür.

ETİ LEZZETLİDİR

Eti sert olduğu için şeritler halinde veya halkalar şeklinde kesilerek sinarit, mercan, çipura, karagöz gibi balıkların avlanmasında yem olarak kullanılır. Salatası, yahnisi, tereyağında tavada pişirilmesi tercih edilen tüketim şekilleri arasındadır. Deniz ürünleri arasında makbul bir ete sahip olan sübyenin fiyatı kalamara oranla oldukça ucuzdur. Tıknaz, oval, küçük kollarıyla, deniz oyuncağı gibi narin görüntüsüyle süsler denizleri sübye.

Yorum Yazın