0Yorum

Mehtaplı Gecelerin Doyulmaz Avı Karagöz

Kısa süreli mutluluk yaşamak isteyenlerin eline olta alıp koştuğu yer denizdir. Kimi umman, kimi derya, kimi su, kimi deniz der ona. Öylesine dinlendirir ki sizi, beyninizdeki tüm olumsuzlukları, sorunları alıp götürür.
İnsanoğlu asırlardır ona sahip olmak istemiş, ancak korumasını bilememiş, hunharca kirletmiş ve dengesini bozmuştur.
Büyük mavinin içindeki yaşamı tanıdıkça onun ne kadar çok ve çeşitli sahibi olduğunu görüyoruz. Kabuklulardan, planktonlara, kıkırdaklılardan, kemiklilere kadar on binlerce değişik türde canlılar bu kocaman mavinin içinde yaşamlarını sürdürüyorlar.

SİYAH HARELİ KARAGÖZ

Denizin sakin olduğu günlerde balığa çıktığımda çıplak gözle gözleri belirgin ve etrafı siyah hareli karagöz balığını büyük bir hayranlıkla izlerdim. Başına ve kuyruğuna doğru iki belirgin dikey şerit vardır karagöz balığının. Vücudunun diğer yerleri ise çok açık renklidir.
Kayaların üzerinde topladığım midyeleri birbirine vurup kırarak içini açar ve fırlatırdım denize. Etrafında hemen karagözler belirirdi.
Karagöz balıkları, ılık sahil bölgelerinde, akıntılı midye tarlalarında, ayna gibi parlayarak güçlü çeneleri ile kabuklu deniz ürünlerini kırıp yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Eti son derece lezzetli ve makbul olan karagöz balığının kuyruk yüzgecinin dibinde nokta şeklinde siyah bir leke bulunur.
250 – 750 gr ağırlığında daha yaygın görülen karagöz balığının 3-4 kg ağırlığında olanlarına da zaman zaman rastlanır. Çok kurnaz, önüne gelen her yemi beğenmeyen, çok mücadeleci balıktır karagöz. Hayatları hep mücadele ile geçer. Akıntılı sert sularda çok görünürler. Kayalardan sürüklediği pek çok canlıyı yerler.

AVCILIĞI MEHTAPTA KOLAYDIR

Karagöz balığı mehtaplı gecelerde kolay avlanır. Mehtap yakamozları yok edecek açıyı alıncaya kadar bekledikten sonra, olta yemlenip suya bırakılır. Yemi önce koklayan karagöz yavaşça vurur, geveler. Bu esnada sabırla beklemek gerekir. Midye içi, hamur ve karidesi çok sever. Sandala yaklaştığında biraz iricene ise mutlaka kaçıp kurtulmak isteyecektir. Kepçeyi hazır bulundurun. Pilakisi, buğulaması, ızgarası yapılabilir. Fırında sebzelerle pişirilmesi hafif ve lezzetli olur.
Geniş vücutlu balık türlerinin çok güzel örneğidir karagöz balığı. Diklemesine geniş vücudundaki kafası burnuna doğru birdenbire sivrilir. Ağzı vücuduna oranla çok küçüktür.
Yassı, oval biçimli görünümü olan karagöz balığı çok pulludur. Çamur ve bataklık alanlarda yaşayan ve avlananlar çamur kokulu olduklarından pek sevilmez. Derin ve kayalık bölgelerde yaşayanları makbuldür. Kayalar arasından çıkıp yan yattıklarında ayna gibi bir parıltı yansıtırlar.

ŞİMDİ ÜREME ZAMANI

Akdeniz boyunca ve Kuzey İspanya’dan Senegal’e kadar Atlantik’in doğu kısmında görülür. Türkiye denizlerinin her tarafında rastlamak mümkündür.
Mart ve nisan aylarında yumurtladıkları için bu aylarda pek tatsız, lezzetsiz olurlar. Hazirandan itibaren yağını, tadını bulup kendine gelir. Çok kuvvetli çene yapısı sayesinde en lezzetli kabuklu deniz ürünleriyle beslenir ve bu nedenle tatlanır.

Yorum Yazın