Kriz Yaratan Balık

Geçtiğimiz günlerde bütün dikkatler Suriye bölgesine çekilmişken Ege’de sıcak saatler yaşandı. Yunan ve Türk hücum botları burun buruna geldi, tam kriz çözülmüşken yine Yunanlı balıkçıların karasularımızı ihlali oldu. Her yıl bu mevsimde Kardak bölgesinde böyle hareketlilik görülür.

EROTİK YOSUNLAR

Yunanlı balıkçılara göre çipura sürülerini kumluk deniz dibinden çok Kardak’a çeken gizem, Yunanca’da ‘fikia’ denen 'badem yaprağı' adı verilen bir yosun. Çipuralar, yumurtalarını bırakmadan önce bu erotik yosuna sürtünmekten büyük zevk alıyor. Bir sürüyü kıstırıp teknesine alan balıkçı zengin oluyor. Böyle bir riske sonunda ölüm de olsa bile bile giriyor balıkçılar.

Benim en çok hoşlandığım balık avcılıklarından biri çipura avıdır. Biraz sabır ister, ama oltanın ucuna sağlam bir yem taktıysanız, çipura önce onu koklar, hoşuna gittiyse bir kafa atar ve yutar. Yukarı çekerken tüm gücüyle kafa atarak ve karşı koyarak atmosfere çıkar. Çipuraları Çanakkale’de hep kumluk bölgelerde avlardım. Küçüklerine ‘alyanak’, ‘lidaki’ gibi isimler verilirken, büyüğüne ‘hirisof’ denir.

GÜZEL AFRODİT

Az yağlı bir balık olan çipura, güzelliğinden ötürü Yunan mitolojisi şölenlerinde Afrodit’a atfedilmiştir. Antik Çağ'lardan beri Ege’de sevilen ve tüketilen bir balıktır. Çift cinsiyetlidir. Tamamen erkek ya da tamamen dişi çipura yoktur. Doğal deniz çipurasına artık ender rastlanır oldu. Tezgahlardaki çipuraların neredeyse tamamı çiftlik üretimidir ama Bozcaada, Gökçeada veya Saroz Körfezi’nde yakalanan 2,5 kg. civarında bir çipuraya rastlarsanız hiç kaçırmayın!

YANAKLARI LEZZETLİ

Çipurayı pişirirken bütünlüğünü koruyun. Çok lezzetli yanak etine sahiptir. Her iki yanağında ve gözlerinin arasında bir adet hilal şeklinde sarı leke olan bu balığı; buharda, ızgarada, kızartma, buğulama ve fırında pişirebilirsiniz, pilakisi de iyi netice verir. Dilerseniz salatasını da yapabilir, sofranıza değişik lezzetler katabilirsiniz.

2017 yılında ağzımızın tadının hiç bozulmamasını diliyorum.

Yorum Yazın