1Yorum

Karides Mucizesi

Altı yıl önce etrafımdan Tübitak’tan Ar-Ge kredisi kullananları duyunca inovasyon çalışmaları için mutfağımın bir bölümünde Ar-Ge laboratuarı kurmuştum. Sıvı nitrojende -196 derecede çilek ve limon sorbe, oksijenli limon terapi gibi bir şeyler ortaya çıkarmıştım. Genel kabul görünce hevesim arttı, güneş enerjisi ile buğulama balık pişirme gibi yeni tekniklerden de olumlu sonuç aldım. Bu arada Teknokent’teki bir profesör dostum yenilikçi birisi olduğumu yakından gözlediği için Tübitak’tan kredi alınabileceğini söyledi, ben de müracaat ettim.

ŞAŞIRTAN BİLGİSİZLİK

Tübitak tarafından görevlendirilen, üniversitede su ürünleri bölümünde hem de bölüm başkanı bir öğretim üyesi faaliyetlerimizi yerinde görmek için gelmişti. Heyecanım had safhadaydı, kravatlı bir ciddiyetle karşıladım değerli hocayı ama sırt çantası ile spor kıyafetli birisi ile karşılaştım. Geniş yelpazeli bir menü hazırladım, tabağında jumbo karidesi görünce, “Bu ıstakoz nereden geliyor?” dedi. Ara sıcaklarda papalina ikram ettim çıtır çıtır. Hemen yorum yaptı: “Bu balıkları neden küçük yakalıyorlar?” Halbuki papalinanın (aterina soyundan) en fazla büyüdüğü boy bu kadardı. Bu konu beni ziyadesiyle üzmüştü.

KARİDESTEN YARA BANDI

Geçenlerde Antalya TED Koleji’nden 10. Sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ve 11. Sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, Genius Olimpiyatları’ndaki yarışmada yarattıkları proje ile dünya birincisi oldular. Hatta New York Oswego Üniversitesi başarılı öğrencilere 10 bin dolar burs vererek onları eğitim almaları için New York’a davet etti. Şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için geliştirilmiş, yengeç ve karides kabuklarından yapılan özel bir yara bandı tasarlanmıştı. Tübitak’ın Konya’daki sergiye bile davet etmediği proje, 54 ülkeden gelen 2 bin 450 proje içinden birinci seçildi. Proje danışmanı Kimya öğretmeni Gülay Demirci de çok şaşırmış. Ben hiç şaşırmadım doğrusu. Bilim yerine film yaptığımız ilk kez görülen bir şey değil!

GÜZELLİK İKSİRİ

Karidesi “Yenilebilir Kozmetik” olarak tanımladım yıllar önce. Avrupa’da cilt güzelliğini arttıran kozmetikte karides kabuğu çok kullanılır. Karidesin kabuklarını asla atmayın. Suyunu sos olarak kullanın. Kabuklarını fırında kavurduktan sonra mikserde toz haline getirin ve galeta unu gibi karidesi bulayıp pişirin. Izgarada da kuyruğuna varıncaya kadar her tarafını pişirip, tüketin. O gerçekten mucize bir protein kaynağıdır.

Yorum Yazın