0Yorum

Göllerin Çıtır Lezzeti

Gelibolu’da uzun yıllardır kabuklu deniz ürünleri ve Saros’tan avlanan deniz ürünlerini yurt içi ve yurt dışına pazarlayan Uğural Balıkçılık’ın sahibi Hüseyin Uğural, her yıl İznik gölüne gider, ihaleye katılırdı. “Deniz balıkçısının tatlı ve durgun sularda ne işi var” diye merak ederdim. Sonra bana anlattı, gölü kiralamaya gidiyormuş. Gölde bol miktarda bulunan aterina balıklarının tamamını yakalama hakkını elde etmek için.

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde de Ayfrost isimli bir fabrika var. Deniz mahsullerini Avrupa pazarına ihraç ediyor. Özellikle Batı Karadeniz’de topladığı tonlarca vongoleyi (kum midyesi) temizleyip ve şoklayıp Avrupa ülkelerine satıyor. İtalya’da makarnaların olmazsa olmazı vongolenin denizi olmayan bir şehirden gitmesi beni meraklandırdı. Bu nedenle ziyaret etme kararı aldığım bu fabrikada Ayvalık’ın ünlü papalinasını bol miktarda ve pişirilmeye hazır halde görünce çok şaşırdım. Ama gördüğüm aynı familyanın üyesi, tatlı sularda yaşayan aterina olarak isimlendirilmiş bir balıktı.

GÖL ÇEKİRDEĞİ

Ankara’da baraj göllerinde bol miktarda bulunur aterina. Kesikköprü barajında hırçın turna balıkları kökünü kazıttı ama özellikle Hirfanlı barajında yakalanabiliyor. Değişik yörelerde göletlerde bile bulunabiliyor. Hamsi gibi çıtır bir lezzeti var. Oldukça yumuşak bir iskelete sahip olan aterina balığı kafası ve kuyruğu ile birlikte yenir. Alışkanlık yapar. Tıpkı İspanyolların çimçime benzeyen küçük karidesleri sinemalarda külahlara koyup çıtır çıtır yediği gibi. Aynen kabak çekirdeği gibi önünüze koyduğunuzda bitirene kadar uğraşırsınız. Yemek öncesi atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz gibi, kokteyllerde çerez niyetine de aterinayı tüketebilirsiniz. Göllerin balıkları lezzetli değil inancınız hâkimse, içerisinde zeytinyağı, tane karabiber ve defne yaprağının olduğu bir kapta yarım saat bekletin.

ÖNCEDEN BİLİNMEZDİ

İstanbul Balıkhanesi eski Müdürü ve Balıkçılık Başmüfettişi Karekin Deveciyan balıkhaneye yıl içerisinde gelen deniz ve göl balıklarını detaylarıyla anlatırken fok balığı ve su samurunun bile balıkhaneye geldiğinden bahseder ama aterinanın adı hiç geçmez.
1 Nisan ve 30 Haziran tarihleri arasında avlanan aterina balığı küçük olduğu için tavada pişirilmeye daha yatkındır. Ama kılçıklarını hamsi gibi ayıklayıp filetolar arasına kıyılmış soğan ve maydanoz koyup aterina kuşu olarak ızgarada pişirebilirsiniz. Turşusunu yapabilir ya da kurutup sirke ve dereotu ile çiroz gibi servis edebilirsiniz.


 

Yorum Yazın