Dikenli Lezzet

Denizlerin en ucuz protein kaynakları olan siyah midyelere ulaşmak hem çok kolaydır hem de çok zor. Nedeni midyelerin yakın komşuları denizkestanelerinin toplayanlara verdiği zarardır. Küçükken denizkestaneleri yüzünden cerrah olma hevesim oldu bir ara! Ne zaman midye tarlalarına dalsam topuklarıma sayısız diken saplanırdı. Ayağımda veya parmaklarımda ilerlediğini gördüğüm dikenler bir süre sonra ciddi acı vermekteydi. Toplu iğnenin ucunu kibritle yakar ve dakikalarca sürecek denizkestanesini çıkarma operasyonuna başlardım. Bu acılı operasyona rağmen huyumdan hiç vazgeçmedim.

DEKORATİF KABUK

Dünyada 800 çeşidi aşkın denizkestanesi mevcut. Fakat pek çoğuna ulaşabilirlik sınırlı kalmaktadır. En yaygını Lamarck olarak anılan yeşilimsi morumsu türüdür. İrlanda’nın güney ve batı sahillerinde ve Avrupa’nın diğer sahillerinde görülür. Dekoratif kabuğu genellikle hediyelik eşya olarak satılır. Değerlendirilmeyen ürün kategorisindeki denizkestanesi hem ekonomik hem de besin değeri açısından pek fazla bilinmez.
Ayvalık bölgesinde “kara diken” olarak anılan, kirpiyi andıran ince uzun dikenleri olan denizkestanelerinin dişileri erkeklerine oranla daha büyük ve lezzetlidir. Nihayet denizler âleminde dişisinin makbul olduğu bir deniz canlısına rastlayabildik!

TEMİZLİK GÖSTERGESİ

Denizanasının çokluğu kirliliğin göstergesi ise, denizkestanesinin varlığı temizliğin göstergesidir. Denizkestaneleri deniz ekosisteminin omurgasız bileşenleri arasında yer alır ve kirliliğe karşı son derece duyarlıdırlar.
Ülkemizde yıllık kişi başı tüketim 1 gramın altında olmasına rağmen Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde afrodizyak özelliği nedeniyle popüler bir yiyecektir. İlişki öncesinde akşam yemeğinde tüketildiğinde etkisini arttırdığı anlatılır.
Çin’de denizkestanelerinin içindeki turuncu kısım pirinç unuyla karıştırılarak, kaşıntılar, yaralar ve kabuklar gibi bazı deri hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılır.

ALIŞILMAMIŞ DENEYİM

Sahil kentlerine giden tatilciler için alışılmamış deneyimlerden birisi denizkestanelerini tatmaktır. Yabancı ülkelerde mutfağın pahalı yiyecekleri arasındadır. Deniz ürünlerini sevmenin yanı sıra deniz ürünleri üzerine inovasyon çalışmaları yapanlar için de hayatın en büyük gastronomik zevklerinden biridir. Canlı satın alınmasının gerektiği denizkestanesinin turuncu veya pembe renkli beş yumurtalığı yenilebilir. Pişirilmeden limon sıkarak tüketebilirsiniz. Soslarda, makarnalarda, omlet ya da çırpılmış yumurtalarda lezzet verici olarak kullanabilirsiniz.
Çok güzel çorbasını yapıp, küçük bir deniz kabuğu içinde çay kaşığı ile minik minik porsiyonlar halinde yenecek şekilde servis edebilirsiniz.

HAZIRLAMASI ZOR

Denizkestanelerinin en zor kısmı gerek çiğ olarak tüketilmesi öncesi ya da pişirme hazırlığı safhasıdır! Bu zor sınavdan başarılı bir şekilde çıkmak için mutlaka eldiven takmalısınız.
Ağız bölgesindeki yumuşak dokuyu, keskin bir makas yardımı ile kestikten sonra kesilen parçayı elinizle yukarıya doğru kaldırarak bedenden ayırın. Çay kaşığı ile yenecek kısmını çıkarın. Bol etlisine rastladığınızda deniz börülcesi, radika gibi otlarla zenginleştirilmesi çok büyük lezzet katar.
Bu kadar meşakkate, minicik bir parça denizkestanesine ulaşmak için değer mi? Yedikten sonra karar vermeniz gerekir. Denizkestanesi tutkunları Yunan Adaları’na bu minik dikenli lezzet için gidiyor. Keyfin bedeli yok diyorsanız serüven çok.

Yorum Yazın