0Yorum

Denizlerin Efendisi Kefal Balığı

“Aşk, kefalleri kıyamete sürükler, dalgaların içinde süzülen dişi erkekleri baştan çıkarır,” diyor Yunanlı şair Oppianos kefal için. Ne birbirlerine ne de diğer balıklara zarar veren, her zaman yosun ve çamurla beslenen kefallerin denizdeki en yumuşak mizaçlı canlılar olduğunu düşünen Oppianos, ayrıca kefallerin örnek teşkil eden bu davranışlarının karşılığında yavru kefallerin diğer balıklar tarafından yenilmedikleri için ödüllendirildiklerine inanıyordu.

MÜKEMMEL AERODİNAMİK

“Denizlerin Tilkisi” olarak da adlandırılan kefal çocukluğumda canımı çok sıkardı. Gözümün önünde sürüleri dolaşır ama yakalayamazdım. Aerodinamik yapısı nedeniyle çok süratle hareket eder ve hiçbir büyük balığa kolay kolay yem olmazdı. Derin sulara gitmezdi.

Deniz yüzeyini gözlediğinizde arada bir sıçrayan bir şeyler görürseniz bilin ki o kefaldir. Ekmek parçaları attığınızda doluşuverirler hemen. Ah bu ekmek parçaları yüzünden başıma neler geldi bir bilseniz. Kocaman martıları yakalayıp gagasından iğneyi çıkarana kadar akla karayı seçtiğimi dün gibi hatırlıyorum.

KEFALLER SUÇLU DEĞİL

Denizlerimizde bol bulunan kefal balığına karşı ön yargımız kirli sularda bulunmasındandır. Ama kefaller kirletmiyor ki o suları!

Söylenenin aksine öyle bir güzel beyaz ete sahiptir ki kefal balığı.

Pis sularda yaşamaz aslında kefal. Dişlerinin olmaması nedeniyle yosunluk, kumluk yerlerde, talassotok (üreme periyodunda tatlı sudan tuzlu suya geçen balık) göçmen balıklar sınıfından olması nedeniyle de denizle tatlı suların karıştığı koylarda, diğer yırtıcı balıklardan korunmak amacıyla da kıyıya yakın yerlerde dolaşır. Yunuslar sürü halindeki kefalleri takip ettiklerinde telef olurlar.

HAVYARI KIYMETLİDİR

Türkiye sularında “has kefal”, “topbaş kefal”, “pulaterina”, “koban”, “altınbaş kefal” adlarını alan beş çeşit kefal balığı bulunur. Fosfor zengini botargo yumurtaları yapılır. Mumlanarak yapılan botargo incelik isteyen müthiş bir mezedir.

Rüyada kefal balığı görmek kısmettir. Denizde kendi elinizle tuttuğunuzu görmek ise büyük bir piyango vuracağına yorumlanır.

Kefaller rüyalarınızdan hiç eksik olmasın!


 

Yorum Yazın