0Yorum

Belçika'da Buruk Fuar

Belçika’nın başkenti Brüksel’de her yıl düzenlenen Seafood Expo bu yıl terörün gölgesinde kaldı. Önceden otel ve uçak rezervasyonumu yaptırıp Dışişleri Bakanlığı’nın “Belçika’ya gitmeyin” uyarısına aldırmadan fuara katılmaya karar verdim.

SOMON DEVİ KATILMADI

Her yıl fuara renk getiren somon balığının dünyadaki en büyük üreticilerinden Norveçli Leröy firması bu yıl Brüksel’deki havaalanı patlamasından sonra fuara katılmama kararı aldı.

Dünyanın dört bir yanından getirilen deniz ürünleri çeşidi mavi derinliklerin ne denli zengin olduğunun tam bir göstergesi.  Ayrıca yeni ekipmanlar balık mutfaklarına nefes aldıracak.

Fransızların, İskoçların standlarında sayısız istiridye yedikten sonra binlerce adım atarak kalorileri yakmaya çalıştım.

HUMBOLDT BEREKETİ

Peru standında sergilenen ürünlerle ülkemiz sularında yetişen deniz ürünleri aynı lezzette. Peru’daki Humboldt soğuk su akıntısı balıkların yağlanıp lezzet arttırmasına neden oluyor. Peru’nun başkenti Lima’daki balık halini ziyaretimde sabahın erken saatlerinde hal kapısından içeri girdiğimde kendimi Kumkapı balık halinde sanmıştım.

İSPANYA ve NORVEÇ FARKI

Fuarda Senegal’den Endonezya’ya, Kanada’dan Hindistan’a kadar pek çok ülkenin standı vardı. Hindistan’ın kalamarları tanıdık. Türkiye’de balık restoranlarında tüketilen ‘U serisi’ kalamarlar Hindistan’dan geliyor.

Panga, suşimi gibi ürünler bilinçsiz alıcı bulma peşindeydi. Bazı ülkeler ürünlerini pişirip ziyaretçilere tattırdılar. Balık ızgara kokusu her zaman cezbedici ve davetkar!

STANDLARIMIZ CILIZDI

Buruşuk domates ve salatalıklarla çipura, levreklerin sergilendiği mostralar çok sıradandı. Bir de helva döneri yapmışlar. Helva hazmettiriciymiş. Neyi hazmettiriyor? Balık zaten dokuları çok yumuşak bir yiyecek. İnsan bir istatistik yapar. Türkiye’deki balık lokantalarında ne kadar tahin helvası tüketiliyor? Nasıl bir pazarlama anlamadım doğrusu ama anladığım şu: Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun Türkiye’de kişi başı balık tüketimini niye arttıramadığı!

Yorum Yazın