0Yorum

Yüzyılın Efsane Komedyeni

Amerikalı eğitimci ve felsefeci John Dewey’e 90. doğum gününde bir gazeteci şu soruyu sordu: “Okuduğunuz bunca kitabın size ne faydası oluyor?” John Dewey, bilgi ve kültürünün artmasını kastederek: “Dağlara tırmanmama yardım ediyor” cevabını verdi. Gazeteci, filozofun bu cevabından bir şey anlamadı ve “Dağlara tırmanmak mı? Dağlara tırmanmanın ne faydası var?” dedi. Filozof, gazeteciye şu açıklamayı yaptı: “Tırmanacağınız diğer zirveleri görebilmek için dağlara tırmanmak gerekir. Bundan vazgeçtiğiniz an, kaç yaşında olursanız olun, yaşamınız sona ermiş demektir.” Cem Yılmaz genç yaşamı boyunca sayısız zirveleri yakalamış olmasına rağmen yeni zirvelere doğru ilerlemesini sürdürmekte olan çok yetenekli bir komedyendir. Gösterilerinde sık sık “Komedyenin unvanı olmaz, komedyen komedyendir” dese de Türk halkı ona çoktan “Komedyanın Profesörü” unvanını vermiştir bile.

TÜRK KOMEDYASINA ÇAĞ ATLATTI

Bir zamanlar televizyonun karşısına geçip abuk subuk esprilere gülerdik. Niçin güldüğümüzü bile bilmeden, anlamadan sadece karşımızdaki komedyenin tipine bakarak, bayağı laflarına dakikalarca kahkaha atardık, eğlendiğimizi zannederdik. Tıpkı bazı zamanlarda kendi ağlanacak halimize güldüğümüz gibi. Cem Yılmaz, Türk komedyasına çağ atlattı, adeta devrim yarattı. Şimdi de gülüyoruz ama anlamlı şeylere. Güldükten sonra 1-2 dakika düşünüyoruz. Cem Yılmaz’ın yüksek IQ’sü ve bilgi donanımıyla yaptığı espriler beynimize jimnastik yaptırıyor. Adeta kültürümüz genişliyor, bilgimiz artıyor.

ANKARA’YI SALLADI

ATO’nun Congresium salonunda binlerce kişiye üç gün üst üste gösteri yapan Yılmaz’ın biletleri aylar öncesinden kapışıldı, karaborsaya düştü. Son günkü oyununa davetlisi olarak gittim ama oyundan sonra Cemzede oldum. Boğazlarım acıdı gülmekten, inanın baş ağrılarım ertesi gün ilaçla durdu. Günlük yaşantımızdan pek çok konuyu işleyen Cem Yılmaz’ın gösterisinde ağırlıklı olarak hizmet sektörü vardı. Garsonların yaptığı komik hatalar ile iki ünlü gurme Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’a yapılan göndermeler oldukça ilgi çekti ve salondakileri kahkahaya boğdu. Özellikle gurmenin tatma ile ilgilenmesi gerektiğini ama Mehmet Yaşin’in ne bulursa yediğini, sonradan gurme olduğunu söylemesi onu tanıyanları oldukça güldürdü. Vedat Milor’u da takdir ederek hakkını verdi bu arada.

KEMAL BEBEK TRİLYE’DE

Cem Yılmaz yeni baba olmanın heyecanını ve mutluluğunu oyununa da taşıdı. Zaman zaman bebeğinden bahsetti ve oyundan sonra da Trilye’ye getirdi Kemal bebeği. Cem Yılmaz ile ne kadar gurur duysak azdır. Uluslararası üne kavuşmak, bir numara olmak Cem Yılmaz’ı daha da mütevazı yapmıştır. Bayanların otomobilin ön sağ koltuğunun demirbaş yolcusu olduklarını, direksiyondaki beyefendinin her işine karıştıklarını, bu yüzden erkeklerin sürüşte zorlandıklarını, hatta daha da ileri giderek kadınların navigasyon cihazında yol tarif eden hanımı bile kıskandıklarını söyleyince salon kahkahadan yıkıldı.

VEFALI İNSAN

Sosyal sorumluluk projelerinde her zaman gönüllü olarak görev alan, para ile pek fazla ilgilenmeyen, şöhretin getirdiği ayrıcalıkları hiç takmayan bir kişiliktir Cem Yılmaz. Çok sevdiği, kendisini ameliyat eden doktoru ünlü Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu’nun ricasıyla GATA’da ve Mehmetçik Vakfı yararına 2007 yılında yaptığı gösteride, zamanın Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarını sahnenin önünde görünce yaşadığı ilginç anıları anlatan Yılmaz, o gece kendisini restoranın kapısında karşıladığımda “Dikkat komutan sağda, çok ağır bir görevden geliyorum komutanım!” diye başladı hepimizi güldürmeye. Yaptığı her espri yüksek bir zeka ürünüdür Cem Yılmaz’ın. Kendisine yapılan en ufak bir dostluğu unutmayan Cem Yılmaz tam bir vefa örneğidir. Sinemada da olağanüstü başarıyı yakalayan Cem Yılmaz’ın başarılarının anahtarlarını gözlemlerime dayanarak şöyle özetleyebiliriz. O, ilgilenmekten daha fazlasını yapar, yardımcı olur insanlara; inanmaktan daha fazlasını yapar, anlayışlı olur; hayal kurmaktan daha fazlasını yapar, çok çalışır; öğretmekten daha fazlasını yapar, ilham verir; kazanmaktan daha fazlasını yapar, kazandırır; arkadaşlıktan daha fazlasını yapar, dost olur. Zirveleri zorladığı son dönemlerde Cem Yılmaz yaşadığı sürece erişilmesi zor bir güneş gibi hep bizlere yararlı ışınlarını gönderecek.

Yorum Yazın