0Yorum

Yemekle Gelen Güzel İlişkiler

Geçtiğimiz hafta Rusya ile gerilen ilişkiler sonucunda Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara’ya gelmekten vazgeçti. Deniz ürünlerine oldukça meraklı olan Lavrov, Ali Babacan’ın Dışişleri Bakanı olduğu zamanda yine Rusya’ya gönderilen sebze meyvelerle ilgili bir sorunu çözmek için Ankara’ya gelmişti. Trilye’de büyükelçilik mensuplarıyla toplantıdan bir önceki günün akşamı lakerdadan, Ayvalık kalamarına, İskenderun jumbo karidesinden, Ege’nin taş barbununa kadar deniz ürünlerini tatmıştı. Kendisiyle Rusça konuşmamızdan da çok etkilenmiş ve her deniz ürünü masaya geldiğinde ayağa kalkıp şerefimize kadeh kaldırmıştı.

SEMPATİK DİPLOMAT

Türkiye’yi çok seven Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, restorandaki tüm müşterilerin de ilgi odağı olmuştu. Babacan, sempatik yapısıyla hepimizi etkileyen Lavrov ertesi gün ‘domates krizi’ olarak adlandırılan krizi de çözüp ülkemizden ayrılmıştı. Bu kez hem de lüferin en yağlı olduğu zamanda ziyaretini iptal eden Lavrov’u ağırlayamadık. Birbirine bu kadar yakın insanların, iki yakın komşunun güzel günlerine kısa sürede dönmesini yürekten arzuluyoruz.

ALMAN CUMHURBAŞKANI WULFF

Almanya’nın Hamburg kenti tüm Almanya’ya balık sevdirmiş, ringa efsanesinin yaratılmasına neden olmuştur. Yıllardır birlikte yaşadığımız, bazı alanlarda ayrılmaz parça olduğumuz Almanlar da Türkleri çok seven başka bir ülke. 2012 yılında Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılan Christian Wulff, öğle yemeği konuğumuzdu. Hatıra fotoğrafı çektirip İngilizce balık kitabıma yapıştırıp adına imzaladım. Restorandan ayrıldıktan üç saat sonra büyükelçilik oğlumu telefonla arama nezaketinde bulunup, Wulff’un Türkiye deniz ürünlerinin özenle seçilip sunulduğu yemekten çok memnun olduğunu, etkilendiğini ve teşekkürlerini iletti.

Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae de geldiğinde, Cumhurbaşkanı statüsünde olduğundan ziyaretine ayrı bir önem veriliyordu. Çanakkale bölgesinde yakalanan deniz ürünlerini sundum özellikle. Çünkü Çanakkale sözcüğünü duyunca Yeni Zelanda ve Avustralyalıların gözleri doluyor. Hayatımda tanıdığım en kibar insanlardan birisiydi. Masaya sohbete gittiğimde, fotoğraf çektirmek isteğimde ayağa kalkıp ceketini giyen centilmen bir Cumhurbaşkanıydı.

Ülkelerin ilişkileri iyi olunca yemek sofralarına da çok iyi yansıyor. Türkiye’yi hep güzel lezzetlerle anıyorlar, kafalarında daima güzel anılar kalıyor. Lezzetin ve barışın hep kalıcı olması dileğiyle.

Yorum Yazın