0Yorum

Sıra Dışı Başarıları Yakalayanlar

Rönesans dönemi sanatçılarından İtalyan Michelangelo’nun yaptığı heykelleri hayranlıkla izleyenler, ona bu kadar canlı heykelleri nasıl yapabildiğini sormuşlar. Resimleri, şiirleri, mimari yapıtları ve heykelleriyle Avrupa sanatını yönlendiren ender sanatçılardan biri olan Michelangelo, bu soruyu şöyle açıklamış: “Önümde duran kocaman mermer kütleye baktığımda taşı değil, içindeki heykeli görürüm. Bütün yaptığım iş, heykeli hapsetmiş olan parçaları keskimle yontmaktan ibarettir.” Süreyya Ciliv, sadece Türkiye’de değil dünyada bilişim ve iletişim dünyasında sanatçı edasıyla büyük operasyonlara imza atmış, öngörüleri olan çok değerli iş adamıdır. 2007 yılından itibaren Turkcell Genel Müdürlüğü görevini yürüten Ciliv ile adaşlığımız ve Turkcell ile yakınlığım nedeniyle tanışıp birkaç kez kısa sohbetlerde bulunmuş ve onun başarılarının ardındaki gizemleri kendi yöntemlerimle çözmeye çalışmıştım. Fakat benim Turkcell ile tanışmam daha eskilere dayanır. Trilye’yi yeni açtığımız dönemlerde insanların güvenini kazanmak, sürekli olarak kaliteyi arttırmak, ödün vermeden yolumuza devam etmek, para kazanmaktan daha önemlidir felsefesini savunduk. Cinnah Caddesi’ndeki Turkcell’in merkezinin üst katında güzel bir istirahat ve yemek salonu yapılmıştı. Türkiye’nin yetiştirdiği, geniş vizyonu olan, yaratıcı ve çok takdir ettiğim iş adamlarından Mehmet Emin Karamehmet balığa oldukça düşkündü. Dışarıda yemek yemekten pek hoşlanmayan, boşa vakit harcamayı sevmeyen, her dakikası kıymetli iş adamı Karamehmet için kaliteli ve sürpriz yapmayacak titiz bir balıkçı arayışı içindeydiler. İlk balık servisime kendi arabamla gidip, Turkcell’in güzel ve çalışkan İdari İşler Sorumlusu Berna Uğur Ergül ve siparişleri veren Ahmet Korkmaz ile el sıkışarak başlamıştık. O günden bu yana ilişkilerimiz sürer. Daha sonra sürpriz bir gelişme ile Siirt’te görev yaptığım sıralarda vali olan gelmiş geçmiş en çalışkan Turizm Bakanı olarak addedilen Atilla Koç, Turkcell Yönetim Kurulu’ndaydı. Enerji Bakanlığı döneminde Türkiye’ye büyük hizmeti olan Hilmi Güler ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça Turkcell’de artık, dolayısıyla ilgim artarak devam ediyor.

ARKADAŞIMI AFRİKA’DA TURKCELL KURTARDI

Almanya’nın başkenti Berlin’de müteahhitlik işleri yapan Kenan Erdoğan, altın ticaretini Fildişi Sahili ile yapıyor ve sık sık bu ülkeye gidiyordu. Bir gün yerlilerce kaçırılıp bilinmeyen bir yere götürülüp kendisinden fidye istendi. Çok zor saatler geçiren Erdoğan’ın cep telefonundan bulunduğu yer tespit edildi. Lokal GSM Operatörü ile Turkcell’in işbirliği bu değerli iş adamımızın hayatını kurtardı. Yer tespitinden sonra yapılan operasyonla Kenan Bey’in burnu bile kanamadı.

YÜREĞİ ÜLKE SEVGİSİ İLE DOLU

İspanya’dan “Dünya Kalite Ödülü”nü aldığımızdan birkaç gün sonra Trilye’ye gelen Süreyya Ciliv, söylediği birkaç sözle bizi motive etti. Başarıyı alkışlayan ve destekleyen bir yapıya sahip olan Ciliv, Türkiye’nin geleceğinden ve gençliğinden öyle umutlu ki her sohbetinde “Türkiye’den Bill Gates’ler çıkacak” demektedir. Ankara Fen Lisesi’ni bitirdikten sonra 1977 yılında ODTÜ’yü terk edip Michigan Üniversitesi’nde okumaya gitti. Endüstri Mühendisliği ile birlikte Bilgisayar Mühendisliği eğitimi de alan Ciliv, 3,5 yılda 2 diplomayı cebe koyduktan sonra Harvard Üniversitesi’nde iki yıl iş idaresi yüksek lisansı aldı. 4,5 yıl Metagraphics’te çalıştı. Buradan ayrıldıktan 8 ay sonra Metagraphics’in en büyük ortağı oldu. 1987 yılında ABD’li bir arkadaşı ile Novasoft’u kurdu. 1997 yılında “Ülkemde yapacağım işler var” diyerek Türkiye’ye döndü ve Microsoft Ülke Müdürü oldu. 3 yıl sonra şirketin ABD’deki merkezine transfer oldu. Dünya devlerinin paylaşamadığı yöneticisi olan Süreyya Ciliv, Türkiye’nin gözbebeği Turkcell’in Genel Müdürlüğü’nü 2007 yılından bu yana yürütmektedir.

DONANIM FARK YARATIR

Boş söz ve laf edebiyatının işletmelere ve ülkelere yarar getirmediğini bilen Süreyya Bey, her zaman bilgiyi doğru zamanda ve doğru yerde kullanmayı bilen çok deneyimli ve öngörüleri olan bir yöneticidir. Bilgiyi kullananın rekabette mutlaka fark yarattığını sık sık dile getirir. Onun direksiyonundaki Turkcell 2012 ve 2013 yıllarında Avrupa’nın en hızlı büyüyen Telekom grubu oldu.

BEYİN TAKIMINDA YER ALDI

Çok uluslu, hızla büyüyen ileri teknoloji şirketlerinin hep beyin takımında yer aldı Süreyya Ciliv. Başarı grafiği öğrencilik yıllarında da hep yukarıya doğruydu. Tübitak’ın 1973 yılında düzenlediği matematik yarışmasında Türkiye üçüncüsü oldu. Bugün 520 binden fazla şirkete hizmet sunan Turkcell’in başarıdan başarıya koşmasında Süreyya Ciliv’in çalışkanlığının, vizyon sahibi olmasının büyük rolü var. Çünkü o hep “İşinizi geleceğe göre hazırlayın” der ve kendisi iki hamle sonrası trendleri görür. Kabına sığmayan enerjisi zekâ ile birleşince girişimci ruhun öncülüğünde büyük başarıların yakalanması kaçınılmaz oluyor. Takım çalışmasına yürekten inanan Süreyya Bey, “Vazgeçmez ve çok çalışmaya devam ederseniz, başarı mutlaka gelir” diyen bir yöneticidir.

SAĞLIKLI YAŞAMA ÖNEM VERİYOR

Balık ve deniz ürünleri tüketimine oldukça önem veren Süreyya Ciliv, zaman zaman Trilye’deki iş yemeklerine katılmaktadır. Sürekli spor yapan, öncelikle sevdiklerine kaliteli zaman ayıran, aklına değer verdikleriyle vakit geçiren Süreyya Bey enerjisini karşısındakine geçirebilen yöneticilerden. O, Türkiye’nin gerçek değerlerinden birisidir. Patikanın sizi götürdüğü yere gitmeyin. Bir patika olmayan yerde yürüyün ve iz bırakın.

Yorum Yazın