0Yorum

Mutfaktan Yıldız Kaydı

Geçen hafta yazımın yayına hazırlandığı sıralarda yaşadığımız acı olayın etkisinden Ankara’da tadımız, keyfimiz kaçtı. Ama terörün istediği yılgınlık, panik gibi durumlara düşmemek için bu topraklarda dik olarak durmaya devam edeceğiz. İnsanların gözüne kış gününde yaş düştüğü böyle zor bir dönemde baharı kışa çevirmeye kimsenin gücü yetmez.

EFSANE ŞEFİ KAYBETTİK

Amerikalı dostum Michael Farrell ve eşi Müveddet Hanım, her yıl evlerinde dostlarıyla bir araya gelmek amacıyla parti düzenlerdi. Davetin yıldızı, Kızılderililer’in yaptığı meşhur Gambo yemeği olurdu. İçinde karides ve bamyanın da bulunduğu oldukça zahmetli bu yemeği yaparken bol baharat atardı. Baharatların etiketindeki sempatik aşçıyı yıllardan beri tanıdığını anlatırdı. Paella, buğulama ve fırın yemeklerinde Paul Prudhomme’nin baharatlarını uzun yıllar kullandım. Geçtiğimiz ekim ayında kaybettiğimiz sempatik şef Paul, hepimizi üzdü.

ANNESİNİN ÖĞRENCİSİYDİ

13 çocuklu kalabalık bir ailenin en küçük çocuğu olan Paul Prudhomme’nin yemeğe olan ilgisi annesinin yanında yamaklık yaparken taze malzemelerin kullanımının önemini öğrenerek başladı. 1957 yılında Big Daddy O’s Patio isimli hamburger restoranını açtı. 1979 yılında eşiyle birlikte K-Paul’s Louisiana Kitchen isimli restoranı ile bir hayli ün yaptı.

BAHARATIN SİHİRBAZI

Bitmek bilmeyen öğrenme arzusu, yabancı ülkelerde tercih edilen birbirinden güzel baharatları üretmesine neden oldu. Doğal otlardan sihirli karışımlar yarattı.

Creole ve Cajun mutfağının öncülerinden olan Paul’un yemeklerini yemek, onunla hoş sohbet etmek için binlerce kilometreden New Orleans’a gelen hayranları vardı.

Sayısız ödülü, pek çok kitabı, televizyon kanallarında programları olan Paul, ağzımızın tadını artıran, yemeklerin lezzetine lezzet katan nefis sihirli baharatlarla dünyanın bir ucundan benim de hem gönlümde hem de mutfağımdaydı.

Yorum Yazın