0Yorum

Herkesin Ağabeyi

1940’lı yıllarda Notre Dame takımının orta saha oyuncusu olan Szymanski bir davada tanık olarak dinlendi. Hakim sordu: “Bu yıl Notre Dame takımında mı top koşturuyorsunuz?” “Evet efendim.” “Hangi pozisyondasınız?” “Orta sahada oynuyorum efendim.” “Orta sahada ne kadar iyisiniz?” Szymanski yerinde kıpırdadıktan sonra, “Efendim ben Notre Dame’ın şimdiye kadarki en iyi orta saha oyuncusuyum.” Mahkeme salonunda yerini almış olan antrenör Frank Leahy şaşırdı, Szymanski hep alçakgönüllü, kendi değerini pek takdir etmeyen bir futbolcuydu. Sorgulama bittikten sonra Szymanski’yi bir köşeye çekti ve neden öyle söylediğini sordu. Syzmanski kıpkırmızı oldu, “Bunu söylemek zoruma gitti aslında. Ama kutsal kitap üzerine yemin ettiğimden gerçeği söylemek zorundaydım” diye yanıt verdi. Hikmet Çetin bir faninin erişebileceği en üst makamlarda görev yapmış ama yükseldikçe mütevazılığını hiç kaybetmemiş çok değerli bir siyaset adamıdır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda göreve başlayan Çetin, ABD dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde incelemeler yaptı. Daha sonra ABD Williams College’de Kalkınma Ekonomisi üzerine yüksek lisansını tamamladı.

BAŞARILI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

1988 yılında Kaliforniya’da Stanford Üniversitesi’nde Planlama Modelleri üzerine araştırma yapıp, ODTÜ’de hocalık görevlerinden sonra 1991-1994 yılları arasında yıldızının parladığı dönemde muhalefetin bile imrendiği bir Dışişleri Bakanlığı yaptı Hikmet Çetin. Ona hayranlık duymayan yoktu. 1997-1999 yılları arasında TBMM Başkanlığı yapan Çetin kimsenin itiraz edemeyeceği, bütün dünya insanlarını kucaklayan bir yapı içerisindedir. Bu yapısından ve donanımından dolayı CHP Genel Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dış politika alanında başdanışmanlığı gibi özel görevlerde bulundu.

AFGANİSTAN’A BALIK

Denizi olmayan bir kentte dünyaya gelen ancak balığa ve deniz ürünlerine çok düşkün olan Hikmet Çetin, 2004 yılının ocak ayında Nato’nun Afganistan’daki kıdemli sivil temsilcisi görevini üstlendi. Her zamanki nazikliğiyle bir öğle yemeği vesilesiyle benimle de vedalaşmaya geldi. Ben de kendisine “Kabil’de sizi balıksız bırakmayacağım” dedim. Özel bir gününde uçakla gönderdiğim cam gibi, olta ile yakalanmış deniz levreğinin paketten çıktığını görünce çok mutlu olmuş ve teşekkür için hemen beni aramıştı. “Başarı eşittir istikrar” sözünü çok sık yineler Hikmet Bey. Türk siyasetinin en deneyimli isimlerinden olan Çetin, yıllarca içinden çıkılmayan konularda herkesin aradığı yegane isimdir.

HER İŞTE BİR HİKMET

Bir zamanlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde çaresiz kalıp kilitlenen, mecliste ilk akla gelen isim olan Hikmet Çetin “CHP’nin başına kim geçsin?” “Solu kim kurtarsın?” “Nato’ya en güvenilir isim kim?” “Afganistan’a kim gitsin?” “Sarıgül partiyi kiminle kursun?” “Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun başına kim geçsin?” “Futbol Federasyonu Başkanı kim olsun?” “Beşiktaş’ın başına kim geçsin?” gibi soruların da hep yanıtı olmuştur. Ne güzel bir duygu her konuda aranılan isim olmak, herkesin ağabeyi olmak. Hele hele Hikmet Çetin gibi insanların zor ve az yetiştiği ülkemizde, dar zamanlarda ve her zaman var olmalısın Hikmet Ağabey, iyi ki varsın!

Yorum Yazın