0Yorum

Ege’nin Gerçek Sahibi Balıklar

İnsanlarda uzak geçmişi imgeleyen bellek yakın geçmişi imgeleyen belleğe oranla daha güçlü. Bir saat önce tanıştığınız birisinin ismini unutma olasılığı yüksek ama ilkokul öğretmeninizin adını unutmak çok zor. 1978 yılını daha dün gibi hatırlıyorum. Baba Yorgo Yunanistan Başbakanı idi, Milli Eğitim Bakanı olan oğul Yorgo, Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin’i aradı. İkisi de insanlara evrensel boyutta bakan, herkesle barışık insanlardı. “Hikmet kardeş gel şu Yunanistan-Türkiye sorunlarını aramızda çözelim, Ege’yi dünyanın merkezi yapalım” dedi. Buna benzer sözü geçenlerde “Yunanistan’ın Tarkan’ı” diye tanıdığımız Antonis Remos da söyledi.

YORGO PAPANDREU ANKARA’DA

Geçtiğimiz haftalarda Ankara’ya gelen Yorgo Papandreu ile 2002 yılında yine restoranda yapılan Troyka yemeğinde tanışmıştık. Zamanın Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Marmara ve Ege sularının birleştiği Çanakkale Abide mevkiinde yakalanan 4,5 kg’lık bir levreği tuzda pişirerek sunduğum masada toplanmışlardı. Yediği, içtiği her şeye azami dikkat gösteren Yorgo Papandreu’yu 13 yıl aradan sonra neredeyse hiç değişmemiş buldum. Sağlıklı pişirme usullerini tercihine ve hayata bakışına bağladığım bu zindelik umarım hep sürer.

GÖKÇEADA AHTAPOTU

Geçen gelişinde Ayvalık ahtapotu ikram ettiğimiz Yorgo’ya bu yıl Gökçeada’da az çıkan sınırlı miktarda temin ettiğimiz 3 - 3,5 kg civarındaki ahtapottan ikram ettik. Tercihi yine deniz levreğiydi ve soğuk başlangıçlardan Ege’yi anımsatanları seçti. Geleneksel tatlı yemek istediğini söyledi yemeğin sonunda. Ayva ve kabak tatlısını önerdik. Yanına baklava da istedi Yorgo.

KITA SAHANLIĞI BALIKLARI

Denizin 5 km’lik bölgesinde planktonların bolca bulunduğu kıta sahanlığı olarak anılan bölge Yunanlılarla hep sorun olurdu. En lezzetli kalamar, ahtapot, çipura, levrek, barbun, sinarit hep kıta sahanlıklarında dolaşır ve av verir. Kardak’taki sorun da o değil miydi, çipuraların sürüler halinde bölgede dolaşması ve bölgedeki afrodizyak yosunlara sürtünmesi.

Ah şu balıklar ve denizin nimetleri diğer ürünler… Nelere kaimsiniz ülkelerin dostluğunu bozabiliyor ve de onları yakınlaştırabiliyorsunuz. Restoranda pek çok konuğun birlikte fotoğraf çekme isteğine büyük bir sevecenlikle karşılık veren Yorgo Papandreu, sevgi gösterileri ve alkışlarla uğurlanırken sempatik barışçıl gülücükleri de unutulmayan cinsten, içten ve sevgi doluydu. Ege Denizi’nin gerçek sahibinin kim olduğunu tartışmaya artık gerek yok. Cevabı açık ve net: Balıklar!

Yorum Yazın