0Yorum

Yurt Dışında Örnek Gösterilenler

Her yıl Ramazan ayı geldiğinde pek çok iftar daveti alırım. Bunlardan bir tanesi bende buruk bir mutluluk yaratır. Bu yıl Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisinin veda yemeği nedeniyle davete gidemedim. Bahsettiğim yer Akyurt’ta Türyak Derneğinin (Türkiye Yaşlılık Konseyi) hayata geçirdiği muhteşem yaşlılar yurdudur. Pırıl pırıl giysileriyle, eşleriyle birlikte sanki kendi evlerinde misafirlerini ağırlıyormuşcasına ev sahipliği yapan yaşlıların mutlulukları tebessümlerinden anlaşılıyor.

Güzel düşüncelerle donatılmış bu tesisi Ankara’ya kazandıran Mete Bora ileri yaşlardaki insanlara ilgi ve duyarlılığı artırmak için çok önemli bir konuya el atmıştır. Okuma yazma bilmeyen yaşlılara hizmet götürmekten tutun “Vefa Borcu Gecesi” düzenlenmesine kadar, ömrünü insanlığa adamış değerli kişileri “Kıdemli Vatandaş Ödülü” ile taltif etme gibi toplumda özlediğimiz insani konulara oldukça önem veren Bora, iki hamle sonrasını gören kişiliğiyle Türkiye’de hızla artan yaşlı nüfusun sorunlarına dikkat çekmektedir.

Mete Bora dünyada pek çok yabancı şirketin “Yahu bu Türkler bu kadar kaliteli ve şık işleri nasıl yapıyor?” diye gıpta ile izlediği Summa şirketinin sahibidir. Ankara’nın sıradışılıkta ilk görkemli binası Atakuleden, Saint Petersburg, Moskova ve New York’ta pek çok gözde binanın yapımına kadar sayısız güzel esere imza atmış Summa’nın geçen de bir kataloğunu ele geçirdim. Kataloğu açınca dudaklarımı ısırdım. Dünya atlası şeklinde olan katalogta diğer ülkelerde neler yapıldığı görsel olarak sunuluyor. Sırayla yazmaya kalksam kitapçık olur. Bu kadar kısa sürede sağlanan büyük başarı yabancıların örnek almasındaki en büyük etkendir sanırım.

1989 yılından bu yana uluslararası arenada inşaat müteahhitliği, mühendislik, yatırım, ticaret ve müşavirlik yapan Summa A.Ş.’nin sahibi, birçok ülkede ileri teknoloji ve cesaret gerektiren iddialı projelere imza atan, yurt dışında ömrü-hayatını ülke ülke çalışıp didinerek geçinen, durmak duraksamak nedir bilmeyen, Türkiye’nin en çok gereksinim duyduğu dövizi ülkesine kazandıran Mete Bey ile ilgili övgülere ne söz yeter, ne de kalemimin mürekkebi…Hayatta kazanan insanların daima kaybedenlerin yapmak istemediklerini yapanlardan çıktığını unutmamak gerekir. Başarının sınırı yoktur. Görebildiğiniz en uzak bir yere gidin, oraya ulaştığınızda daha uzak yerler olduğunu görecekseniz. Uzak yerleri gören insanlar varoldukça, Türkiye’nin ufkunu kimse daraltamayacaktır.

 

Yorum Yazın