0Yorum

Uzay Teknolojisinin Öncüsü

Buharlı gemiyi ilk icat eden bilim adamı Robert Fulton’dur. İlk buharlı gemi modeli üzerinde çalışırken arkadaşları onu bu düşüncesinden vazgeçirmek için, “Gerçekleşmesi imkansız bir çalışma, boşuna uğraşıp zamanını tüketme, buharlı gemi yerine, yelkenli gemilerin süratini ve randımanını artıracak şekilde çalışırsan daha başarılı olursun” diye uyarıda bulunurlar.

Bu sözler üzerine Fulton, “Hayır, olmaz” der. “Gelişmek için dış kaynaklara dayanan bir şey beni ilgilendirmez. Güç o şeyin içinden gelmeli” diyerek tepki gösterir.

Atilla Özçelik babasını kaybettikten sonra içindeki gücün hem kendisi, hem ailesi, hem de ülkesi için çok önemli olduğunu gençlik yıllarında kavramış çok değerli bir iş adamıdır.

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı olan Atilla Özçelik babası vefat ettikten sonra çok sevdiği basketbolu bırakmak zorunda kaldı. Spordaki başarı grafiği oldukça yüksek olan Özçelik, Beşiktaş basketbol takımının kaptanıydı. Beklenmedik bir anda aile reisi olunca hem üniversite öğrenciliği hem kendi mağazalarını işletmenin hem de basketbol oynamanın zorluğunu anlayınca o zamanların kulüp başkanı Baba Hakkı’ya danıştı. “Basketbolu bırak evlat” diyen Baba Hakkı’nın sözünü dinleyen Atilla Bey çok sevdiği bu sporu bıraktı.

Sahibi olduğu Globalstar Avrasya şirketi Türkiye’yi uzay teknolojisiyle tanıştırmıştır. Dünya üzerindeki 9 bağımsız Globalstar operatöründen birisidir. Dünyanın pek çok yerinde bulunan 25 yer istasyonundan birinin sahibi ve işletmecisi olan Özçelik’in Gölbaşı’ndaki yer istasyonunda Mısır’dan Azerbaycan’a kadar bütün Orta Doğu’ya hizmet verilmektedir. Sık sık “Osmanlı İmparatorluğu’nu havadan kurduk” benzetmesi yapan Atilla Bey Amerikan Ordusu, Rus Kara Ordusu ve İtalyan Donanmasının tamamının kendi uydu telefon sistemini kurduklarını söylemektedir.

ANKARA TUTKUNU

1969 yılında işleri nedeniyle Cenevre’ye yerleşen Atilla Bey 18 yıl bu kentte yaşamını sürdürür. 1988 yılında döndüğü İstanbul artık eski İstanbul değildir. Bir yerden bir yere gitmek çile olmaya başlamıştır. Kararını verip Ankara’ya yerleşir. Ankara’nın sıcaklığında mutluluğu yakalar. Brezilya’ya çimento ihracatından, armatörlüğe kadar yaptığı her işte başarıyı yakalar. Yaz aylarını teknesinde geçiren Özçelik’in Ankara sevdası kış aylarını başkentte geçirmesini sağlar. Çok yönlü bir kişilik olan Atilla Bey ile gurme kulübü üyesi olduğu için yolumuz birçok yerde kesişmektedir. Kendisiyle her sohbetimde balığa olan ilgisi beni son derece mutlu etmektedir. Türkiye’ye güzel işler yapma heyecanını her zaman gözlerinde görmekteyim. Hilton Oteli’ndeki bir yemekte söz sardalyeden açılınca birlikte nostaljik dakikalar yaşadık. Küçüklüğünden beri Alaeddin Konserve sardalyelerine düşkün olduğunu açıklayan Atilla Bey, “Ankara’da Alaeddin Kulüp kuralım” önerisinde bulunmuştu. Türkiye’nin tek mobil uydu operatörü olarak faaliyet gösteren Globalstar Avrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak şirketinde kullandığı ileri teknoloji ürünlerinin mekanik parçalarının çoğunu Ankara’da Ostim’de yaptıran Özçelik, milyonlarca liranın da yurt dışına gitmesini de engellemektedir. Uydu teknolojileri konusunda dünya üzerinde giderek daha çok söz sahibi olmaya başladıklarını da önemle ve sevinçle vurgulayan Atilla Bey, eskiden en ufak bir arızada bile Amerika’ya sorduklarını ama kendi uzmanlarının son derece donanımlı hale geldiklerinden dolayı Amerika’nın bile kendilerine soran duruma geldiklerini iftiharla anlatmaktadır. İtalyanların da aynı konulardaki sorularını hep kendilerinin yanıtladığını anlatan Atilla Bey, emek yoğun faaliyetlerinden ziyade teknolojinin yoğun olduğu alanlarda uzmanlığımızın giderek arttığını ve de daha fazla artması gerektiğini vurgular. Özçelik ömrü boyunca başarılarla donattığı iş hayatı kadar sosyal hayata da çok önem vermiş ve güzel dostluklar kurmuştur. El attığı işlerde “Kral” lakabına bile layık görülen Atilla Özçelik çok mütevazı bir insandır. O kadar yalın, kaprissiz, alçakgönüllü tutumuyla herkesin beğenisini kazanmıştır.

Hayatın insanlara sunduğu en iyi ödül, yapmaya değer bir işte çalışma fırsatıdır. Mükemmel işler ancak, içlerindeki bir şeyin koşulların üzerinde olduğuna inanma cesaretini gösterenler tarafından yapılmıştır.

Yorum Yazın