0Yorum

Ufuklarda Geleceği Görenler

Gandzan ve Ekido adlı iki genç keşişin, mabede doğru giderken şiddetli yağmurun etkisiyle her tarafları çamur oldu. Az yürüdükten sonra yol kenarında bekleyen kimonolu genç ve güzel bir kız gördüler. Kızın çamura bulanmadan yürüyüp elbiselerini kirletmekten çekindiği ve bu nedenle beklediği her halinden belli oluyordu.

Ekido az önce tanık olduğu olay hakkında yorum yapmak istese de kendini zar zor tuttu. Ancak mabedin kapısına yaklaştıklarında dayanamadı, ikaz edercesine şöyle dedi:

“Gandzan kardeşim, bizler keşişiz ve kadınlardan uzak durmamız gerekiyor. Özellikle genç ve güzel kadınlardan sakınmalıyız. Onların çok tehlikeli olduğunu bilmene rağmen neden gidip o kızı eline alıp taşıyorsun neden yardım etme gayretine giriyorsun?”

Gandzan gayet sakin bir şekilde şu cevabı verdi:

“Ben o kızı az önce oracıkta bıraktım. Anlaşılan o ki sen kızı mabede kadar taşımaya devam etmişsin.”

Tuncer Alpata kendi işine odaklanmış, durmadan yürüyen, arkasına dönüp bakmadan gelecekte ülkemize güzel yatırımlar yapmak için didinen çok özel bir işadamıdır.

Eskişehir’in bağrından çıkan Alpata’nın Türk havacılık sektörünün dünya ile entegre olması için verdiği çabalar gerçekten takdire şayandır.

KÖKLÜ SANAYİ KURULUŞU

Tuncer Alpata ile yıllar önce sevgili dostum Kemal Yardımcı’nın Trilye’deki akşam yemeğinde tanışmıştım. Alp Havacılık firmasının başarılı hizmetlerini yakinen biliyordum. Türk havacılık ve uzay sanayi ihracatının yüzde yirmisinden fazlasını tek başına gerçekleştiren Alp Havacılık, bu alanda Sikorsky, Lockheed Martin, Pratt & Whitney ve Goodrich gibi dünya devleri firmalarla çalışmaktadır. Eskişehir Organize Sanayinde yüzlerce kişiye istihdam sağlayan Alp Havacılık’ın patronu Tuncer Alpata tanıdığım en mütevazı insanlardan birisidir. Sadece Eskişehir’in değil ülkemizin gerçekten yüz akı sanayicilerinden olan Tuncer Bey ile ne kadar gurur duysak azdır.

KALİTELİ ÜRETİM

Dünyanın önde gelen havacılık şirketlerine ileri teknoloji kritik uçuş parçaları üreten Alp Havacılık firmasının temelleri 1959 yılında atıldı. Merhum Necdet Alpata, Eskişehir’in dev çınarıydı. Bozkırın göbeğinde vaha yarattı adeta. Alpata Grubu gıda mamulleri ve tütün ürünlerinin pazarlama ve dağıtımı, işiyle başlayıp, bilişim, otomotiv, sigortacılık, madencilik, havacılık ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleriyle Eskişehir’e can suyu veriyor. Sert iklimli Eskişehir’in yumuşak yüzlü insanı Tuncer Bey, babasından aldığı bayrağı zirvelere taşıyor. İleri görüşlü babanın vizyon sahibi çocuğu Tuncer Bey, çağın gereksinimlerine uygun dünya çapında üstün teknolojiyi üretmenin mutluluğunu yaşıyor.

STRATEJİK İŞLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Türkiye’nin umut vaat eden bölgelerine de yatırımlar planlayan Tuncer Bey, işine son derece sadıktır. Türkiye’nin dışa bağımlılık oranını azaltan inovasyonlarıyla, yetenekli mühendislerin üretimlerini birleştiren Alpata, oldukça idealist bir işadamıdır.

Eskişehir’de tam bir havacılık şehri yaratan Tuncer Bey’in eserlerini zaman zaman karayolu ile Çanakkale’ye gittiğimde zevkle ve gururla görmekteyim. Türkiye ihracatında yüksek teknolojiye dayalı ve yüksek katma değerli ürünlere geçiş sürecinde de örnek bir şirket olarak faaliyetlerini idame ettirme kararlılığında olan Tuncer Bey zoru başarmanın haklı gururu içinde.  

Türkiye’nin ilk teyyare alaylarından biri Eskişehir’de konuşlanmıştır. Askeri ve sivil havacılığın bu denli güçle birbirini tamamlamasında Tuncer Alpata’nın çok büyük rolü vardır.

Dünyanın en pahalı ve zor sektörlerinin başında havacılık sektörü gelmektedir. Bu zor sektörde iyi bir oyuncu olan Alpata, deniz ürünlerine de oldukça ilgili, son derece kibar bir beyefendidir. Türkiye’de yıllardır hayal ettiğimiz güzel gelişmelerin mimarıdır.

Güzel fikirler benzine benzer, çok kişide benzin vardır. Fakat onu bir motora koyup çalıştırabilecek girişim, alevlendirecek kibrit yoktur. İyi pazarlar.

Yorum Yazın