0Yorum

Türkiye Sevdalısı İnsanlar

Çocuğun en büyük ideali, judo sporunda dünya şampiyonu olmaktı. Okuldan çıktıktan sonra judo okuluna devam etmek için trenle yirmi kilometrelik yolu göze alıyordu.

Günlerden bir gün kursa gitmek için yola çıktı, ancak biraz geç kalmıştı. Bu yüzden de yetişebilmek için biraz acele etti. Yürüyen merdivenlerden hızla perona doğru hareket etti.

Kaygan zeminin oyununa gelen delikanlı ne olduğunu anlamadan kendini rayların üzerinde buldu. Hastanede gözlerini açtığında bir kolu artık yoktu. Trenin altında kalmıştı.

Kendisini ziyarete gelen hocası, en gözde öğrencisinin bütün hayallerinin yıkıldığını gördü, ancak hocası öğrencisinden umutsuz değildi. İyileşir iyileşmez onu kursa beklediğini söyledi.

Çalışmalarda sadece bir hareket üzerine yoğunlaştırdı öğrencisini. Sağ eliyle rakibinin sağ kolunu kavrayacak ve sağ ayağıyla mindere serecekti.

Bir yıl boyunca sadece bu hareketi çalıştırdı öğrencisine. Bu harekette o kadar çok hızlanmıştı ki hocasını bile birkaç saniye içinde yere seriyordu.

Yarışmalara katıldı. Rakipleri ne olduğunu anlamadan kendilerini yerde buluyorlardı.

Sonunda hayallerine kavuştu ve dünya şampiyonu olarak madalyayı boynuna taktı.

Saygıyla hocasının elini öptükten sonra kafasına takılan soruyu sordu:

“Hocam niçin bütün rakiplerim bu harekete karşı savunmasız ve çaresiz kaldılar?”

“Çünkü” dedi hocası, “Bu hareketin judoda bir tek savunması vardır o da rakibin sol kolunu yakalamaktır. Yani görünürde senin zayıflığın olarak görülen sol kolunun olmayışı senin için bir avantaja dönüştü.”

Kubilay Özerkan, tanıdığım en azimli insanlardan birisidir. Ankara’da zaman zaman gördüğümüz Kubilay Bey’i, 2010 yılından bu yana Metro Toptancı Market Genel Müdürü olarak tanıyoruz. Şimdiye kadar Metro Grup bünyesinde farklı görevler üstlenen Kubilay Bey, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve İtalya’dan Sorumlu Direktör oldu. Romanya, Macaristan, Bulgaristan Metro Toptancı Market’te yönetim kurulu üyeliği, Real Hiper Marketlerin Romanya ve Ukrayna yönetim kurulu üyeliği, Türkiye Metro Toptancı Market yönetim kurulu başkanlığı gibi görevleri üstlendi.

TÜRKİYE’NİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKTI

Kubilay Bey, çok çalışkan ve donanımlı bir yönetici. Ayrıca yüreğindeki ülke sevgisinin büyüklüğü en önemli özelliği. Göreve başladığı ilk günden beri Türkiye gastronomisine, Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkarak çalışmalarını sürdürdü. Sürdürülebilir tarım, hayvancılık ve balıkçılık konularında hayata geçirdiği projeler, gastronomi profesyonellerine ilham veren Gastronometro’nun kurulması, Türkiye’nin yeme içme değerlerinin araştırılması, gıda atık ve kaybı konularında toplumsal duyarlılık taşıyan çalışmaları ile hepimizin yüreğine su serpmiş, sektöre ilham vermiştir.

CUMHURBAŞKANI’NDAN ÖDÜL

Kubilay Özerkan ile geçtiğimiz günlerde Trilye’de Türkiye gastronomisi adına uzun uzun sohbet ettik. Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Uğur Güngör’ün de yakın dostu olan Özerkan’la sohbetten büyük keyif aldım. Aynı dili konuşan insanlar sinerji katıyor birbirlerine. Uğur Hoca’nın da Türkiye sevdalısı olduğunu biliyorum. Zaman zaman ülkemiz adına yurt dışında önemli faaliyetlerde bulunur.

2016 yılında bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Coğrafi İşarete En Çok Katkı Yapan Marka Ödülü’ takdim edildi Özerkan’a. Türkiye’ye özgü eşsiz lezzetleri kayıt altına alarak gelecek nesillere kültür mirasını oluşturmak adına yürütülen coğrafi işaretli ürünler projesiyle kaybolmaya yüz tutan ürünlere sahip çıkılmasını sağladı Özerkan liderliğindeki Metro. Bu çalışmasından en çok Türk Patent ve Marka Kurumu ülkemiz adına mutluluk duymuştur. Yerel ürünlerin Türkiye ve Metro’nun yer aldığı diğer ülkelerde satışa sunulup haklı şöhreti yakalamasında cansiperane çalışan Kubilay Bey, bu konuda da oldukça başarılı olmuştur.

İSRAFI SEVMEZ

Sektöründe zirve yöneticiliği yakalayan Kubilay Özerkan, tırnaklarıyla tırmanıp, zaman mefhumu tanımadan büyük özverilerle çalışarak bulunduğu konuma gelmeyi ve tutunmayı bilmiştir.

Gıda atık ve kaybı projesinde de gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek adına resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği gerçekleştirip gıda israfını ülke gündemine taşımayı başaran Kubilay Özerkan ile ne kadar gurur duysak azdır. Metro Türkiye’nin Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkma stratejisinin uygulanması için büyük çaba sarf ediyor Kubilay Bey. Yerel kooperatiflerle işbirliklerinden, şeflerin gelişimine kadar pek çok öncü projenin oluşumunda rol oynuyor.

Yıllar önce kuruluşunda etkin olarak yer aldığım Aşçı Milli Takımı’nın başında yurt dışında ülke mutfağını temsil eden Şef Maximilian Thomae ve Türkiye’yi karış karış gezip kültür mirasımızı, değerlerimizi kitaplara taşıyan Nilhan Aras da bu kıymetli Metro ekibinin içinde Özerkan’ın gücüne güç katmaktadırlar.

VİZYON SAHİBİ

Türk mutfağının geleceğine yatırım yapma vizyonunu global arenaya taşımak için hazırlanan Özerkan, “Henüz yolun başındayız, yapılacak çok iş var” deyip mütevazılığını her zaman sergilemektedir.

Metro tarihinde böyle üst düzey göreve gelen ilk Türk unvanıyla bir rekora imza atan Özerkan, uluslararası tecrübe ve vizyona sahip bir yönetici. Pırıl pırıl bir lider görünümü var. Okumayı ve öğrenmeyi çok seviyor. Birlikte çalıştığı takım arkadaşlarını ön plana sürmedeki cömertliği bambaşka. Doyuma ulaşmış belli. İnsanımıza, Anadolu’muza, mirasımıza, floramıza, kültürümüze tam anlamıyla tutkun. Ülkemizin topraklarında, köylümüzün ellerinde yetiştiği zaman, o tadı ve doğallığı bulan ürünlere bu denli sahip çıkan Kubilay Özerkan, Malatya kayısısına, Finike portakalına, Taşköprü sarımsağına raflarda yer açarak üreticinin rekabet gücünü arttırdı.

Coğrafi işaretli ürünlerin yok olmasına, rekabete dönüşmesine engel oldu, bu ulvi görevi büyük bir içtenlikle yaptı.

Daha sayamadığım nice güzelliklere imza attı Kubilay Bey, balıktan incire kadar.

Zaman zaman karamsarlığa düşsek de geleceğimiz parlak olacaktır. Özel sektörde öyle güçlü dinamiklerimiz, öyle değerli kahramanlarımız var ki gemimizin doğru yolda ilerlemesine her zaman katkı sağlamaktadırlar. Kubilay Özerkan bu usta kaptanlardan birisidir. İyi ki varsınız, var olmaya devam edeceksiniz.

Yeteri kadar nedeniniz varsa her şeyi yapabilirsiniz. İyi pazarlar.

Yorum Yazın