0Yorum

Turizm Tarihi Keşfetti

1990 yılında Körfez krizinin en sıkıcı günlerinde Siirt’teki şark görevimi tamamlamış olarak Ankara’ya yeni tayin yerime dönüyordum. Siirt’te konuşlanan 70’inci Piyade Tugayına Mardin’e intikal emri verilmişti. Ama ben bu intikale katılamadım. Ancak 2000 yılında birkaç saatliğine Mardin’e gitme şansım olmuştu.

Japonya seyahatinden yeni dönmüş ve çok yorgundum. Bir süre seyahatten uzak kalmayı yeğliyordum. Ama Mithat Yenigün’ün Midyat’a kazandırdığı, uzun süredir merakla beklediğim Kasr-ı Nehroz Oteli söz konusu olunca Mardin yollarına düştüm. Eski Mardin Valisi Temel Koçaklar ve ömrünü turizme adamış Kemal Baytaş’ın krallar gibi karşılandığı Mardin’de duygusal anlar yaşadık.

Karşılama sırasında davullar hiç susmak bilmedi. Davulcunun tokmağını vuruşunda bile sıradanlık yoktu adeta. “Biz vefalı Anadolu insanıyız, bize yapılan güzellikleri unutmayız” dercesine bir ritm tutturmuştu sanki. Böyledir benim Anadolu’mun insanı. Siz ona kaşıkla sevgi verin, o size karşılığını kazanlar dolusu verir.

Ankara’nın tanınmış iş adamlarından Esen Kale, Zafer Tankal, Ali Kayum, Ersin Üner, Av. Mustafa Cıngır, Has Turizm sahiplerinden Latif Karaali, ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Ümit Özyurda, oksijen tedavisi uygulamalarıyla ismini sık sık duyduğumuz Op. Dr. Aytunç Yur ve eşleri, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarından Ateş Amiklioğlu’nun eşi Seher Hanım, eski Turizm Bakanı Işılay Saygın, Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Korkut Ersoy, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Kemal Nevrazoğlu, Danıştay ve Yargıtay’dan pek çok değerli üyenin de katıldığı Mardin seyahati hepimizi büyüledi. Ezan sesleri ile kilise çanlarının birlikte duyulduğu, kardeşliğin bu kadar iç içe yaşandığı Mardin son yıllarda tüm dünyaya örnek olmuş bir kenttir. Çok özlediğimiz hoşgörüyü Mardin’de net bir şekilde görebilirsiniz.

GÜZELLİKLERİYLE BÜYÜLÜYOR

Farklı dine mensup insanların kaynaştığı, iç içe yaşadığı Mardin güzellikleriyle insanı büyülüyor. Tarihi Mezopotamya ovası akşamları deniz gibi gözüküyor. Horiepiskopos Gabriel Akyüz, Kırklar Kilisesi’nde cemaate hizmet vermekte, ülkesine son derece yürekten bağlı misafirperver bir din adamı. Heyetimizle o kadar çok ilgilendi ki Anadolu konukseverliğini bir kez daha bizlere anımsattı. Yıllardır Türkiye’de inanç turizmi, tarih turizmi niçin kıpırdamıyor, kutsal kitaplarda anlatılan pek çok eseri bulunduran Anadolu’ya neden turist gelmiyor diye yırtınıp duranlardan birisiyim. Ama bu kez sıcak bir yaz gününde Mardin’de yüreğime su serpildi, umutlarım yeşerdi.

Eski Mardin Valisi Temel Koçaklar, kilise, medrese, manastır, cami gibi görülmesi gereken yerleri hiç üşenmeden bize gezdirdi. Görev yaptığı altı yıl boyunca müthiş emek sarfetmiş, adeta kendini yörenin kalkınmasına adamış. Her muhteşem yapıyı gördükçe yorgunluğumuz da azaldı. Sokakta karşılaştığımız simitçiden taksi şoförüne kadar herkes Koçaklar’ın elini öpüyor, yaptığı hizmetleri unutamıyorlar.

Cercis Murat Konağı’nda bir öğle yemeği, bir de müzikli akşam yemeği yedik. Bana ve eşime sürpriz hazırlamışlar. Geleneksel kına gecesinde bize kına yaktılar, damat tıraşı yapıp unutamayacağımız bir gece yaşattılar.

Kabala kasabasının Belediye Başkanı Şakir Nuhoğlu ve eşi Süreyya Hanım’ın evlerinde hazırladığı muhteşem kahvaltı Anadolu’nun en ücra köşesinde bile gurme ürünlerin çok bol bulunduğunu bize gösterdi. Köy yumurtasından keçi peynirine, gül reçelli kaymağına kadar özlediğimiz katkısız, doğal lezzetlerle geçmişe yolculuk yaptık. Eğitime inanılmaz destek veren başkan, dört okul ve bir cami külliyesi yaptırmış. Şu an 100 öğrenciyi de okutmakta. Ayrıca Oyak Çimento fabrikası, bölgeye can suyu vermekte. Ömerli Belediye Başkanı Mimar Yılmaz Altındağ da kendini ilçesinin kalkınmasına adamış çok değerli bir insan.

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin eski Belediye Başkanı Metin Pamukçu ve eşi Ferda Hanım, inanılmaz misafirperver insanlar, şehirlerine hizmet etmeyi kendilerine şiar edinmişler.

Gezimiz sırasında Hasankeyf’e de uğradık. Batman Valisi Ahmet Turhan ve Hasankeyf Kaymakamı Bilgihan Bayar, Yol Geçen Mağarası’nın önünde çok güzel bir piknik yaşattılar. Dicle nehrinin serinleştirdiği mesire yerinde bölgenin organik meyveleri ile çok hoş zaman geçirdik.

KASR-I NEHROZ OTELİ

Tanınmış gurme-yazar Vedat Milor ile Kasr-ı Nehroz Oteli’nde karşılaşınca birbirimizin yüzüne bakıp sarıldık. Mardin’de ünlü Cercis Murat Konağı’nda Ebru Hanım’ın yarattığı güzel yemeklerle ilgili program yapmaya geldiğini söyledi. Ama “Ben başka bir yerde kalamam onun için Kasr-ı Nehroz’a geldim, burada konaklayacağım” deyince, “İlahi Vedat Bey, ağzının tadını bildiğini biliyorduk ama en iyi oteli de gelip Midyat’ta bulacağın hiç aklıma gelmemişti” demekten kendimi alamadım.

MİDYAT’A DÖNMEYE BAŞLAMIŞLAR

Bir zamanlar Yenigün ailesinin ev olarak kullandığı bu müthiş otelde kaldığımız 109 no’lu oda daha önce samanlıkmış. Ama emin olun sırf bu otelde kalmak için bile Midyat’a gelinir. Mithat Yenigün ile ilgili bu köşede iki yıl önce bir yazı yazmış ve hoş bir başlık atmıştım. Gerçekten memleketi Midyat’a yaptıklarını gözlerimle gördükten sonra yazdıklarım yetersiz kalmış. Doğduğu yerlere bu kadar önem veren insanların sayısı arttıkça ülkemiz kısa zamanda kalkınacaktır. Zaten önümüzdeki 5-10 yıl içinde Mardin, Midyat uçuşa geçmeye hazırlanıyor. İsveç’e göç edip, Stockholm’e yakın Södertalje kasabasında yaşayan Süryaniler yavaş yavaş Midyat’a dönmeye başlamışlar. Kısa zamanda kalkınmaya ivme kazandıracaklardır.

YEMEKLERİ MUHTEŞEM

Kasr-ı Nehroz Oteli’nin yemekleri muhteşemdi. Soğuk yarma çorbasını mutlaka deneyin. Hayatımda yediğim en yağsız kaburga dolmasını burada buldum. Kaymaklı burma kadayıfı ise son nokta. Yöresel mezeler birbirinden güzel. Sunumlar gelenekselliğin birazcık modernize edilmişi. Yeni açılan bir otelin mutfağının bu kadar başarılı olacağı hiç aklıma gelmezdi. Gruptaki tüm arkadaşlar da benim görüşümü paylaştılar.

GÖZÜ GİBİ BAKIYOR

Midyat Belediye Başkanı Şehmuz Nasıroğlu üç dönemdir ilçede başkanlık yapıyor. Midyat’a gözü gibi bakıyor. Kaymakam Fatih Akkaya genç ve dinamik. Midyat’ı çok benimsemiş. Midyat’ta bağlardan bahçelerden yeşillik fışkırıyor. Midyat umut vaat ediyor. Denize bir taş atılmış bir kere. O taş bütün okyanusların da seviyesini yükseltir.

Gezimiz sırasında Mardin Valisi Hasan Duruer ve Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, yoğun işlerine rağmen bizlerle yakından ilgilendiler.

Yıllardır gözümüzü kum, deniz ve güneş üçgenine çevirdik. Turizm bu üçgenin dışında, güzel Anadolu’da daha heyecan verici. Bu heyecanı yerinde keşfetmek lazım. Yabancılar Mardin’i keşfetmiş bile. Yer üstü ve yer altında nice uygarlıklar yaşamış Mardin’de.

Seyahatim boyunca gözlemlediğim en önemli konulardan birisi insanların birbirine olan sevgileri. Sevmek, insanların birbirlerine bakmaları değildir, birlikte aynı yöne bakmalarıdır. İçinde sevgi barınan için bütün dünya tek bir ailedir.


 

Yorum Yazın