0Yorum

Trilye'nin Balık Sevdası

Geçen hafta 2009 yılına ait büyüme rakamları yayınlandı. Dünyada yaşanan global krizden dolayı sanayi dahil birçok sektörde rakamlar eksi çıktı. Sadece bir sektörde %10’luk büyüme artışı gözlenmişti: Balıkçılık..

Hayatta hiçbir emek karşılıksız kalmaz. Mutlaka birileri görür ve sonuç alınır. Sabah Ankara’da 5 yıldır bu köşede balığı sevdirmeye, balığın olağanüstü yararlarını anlatmaya devam ederken birbirinden güzel yemek tarifleriyle de masalarınızı süslüyoruz. Son zamanlarda her köşede bir balıkçı açılmaya başladı. Türk halkı geç de olsa balıkla tanıştı. Bundan sonra sektörün daha hızlı büyümesini umuyoruz. Geçen ay Su Ürünleri Tanıtım Grubu da yeni bir atak yaparak 250 bin adetlik bir kitapçık yayınladı. Yurdun her köşesine ücretsiz olarak dağıttığı bu kitapçıklardaki yemek tarifleri “Trilye’nin Balık Sevdası” kitabından düzenlendi. Fotoğraflar ünlü fotoğraf sanatçısı Recep Peker Tanıtkan’ın objektifinden.

KİTABA İLGİ BÜYÜK

8 ay önce piyasaya çıkan “Trilye’nin Balık Sevdası” kitabı sürekli en çok satılanlar listesinin zirvesinden düşmüyor. D&R, Dost ve Remzi kitapevlerinde satışa sunulan kitabı alıp tarifleri uygulayanlardan gelen tepkiler çok olumlu. Tariflerin birebir tuttuğunu söylüyorlar. Okuyucularımdan bildiğim hiçbir şeyi gizlemem. Püf noktasını da veririm. Zaten tariflerde ayaklar yere basıyor, evde bulunan malzemelerle yapılabiliyor. Bu kitabı okuduktan sonra balıkçınızda gördüğünüz 3-5 kg’lık bir balığı alınca ne yapacağım diye düşünmeyeceksiniz. Mercan, sinarit, lahoz gibi iri kafalı balıkları kolayca ve çok lezzetli bir şekilde pişirebileceksiniz. Ayrıca çöpe attığımız, ekonomik kıymeti olmayan balıkları yakınen tanıyacaksınız. Çütre, vatoz gibi. Verdiğim tarifleri uyguladığınızda parmaklarınızı yiyeceksiniz.

7200 kilometrelik sahil şeridine sahip ülkemizde hangi tür balıkların ve deniz mahsullerinin bulunduğu, lezzet haritasının nasıl oluştuğu anlatılan kitapta lezzetin temel taşlarını oluşturan püf noktaları da mevcut. Evlerde buğulama ya da fırında balık pişirmenin en elzem malzemesi ev yapımı balık bulyondur. Balık bulyonun yapılışı ilk sayfalarda yerini alıyor.

ÇOCUKLARA BALIK SEVDİRMEK

Kitabın en can alıcı bölümlerinden bir tanesi çocuklara balık sevdirmenin yolları. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımız en çok neleri seviyor? Balık kokusunu hissettirmeden onları balığa nasıl alıştırmalı?

Üç yıl boyunca tüm balık ve yemek fotoğrafları Trilye Restoran’da çekildi. Balık avlanma yasağı dönemine giren bazı balıkları temin etmek için altı ay beklediğimiz oldu. Recep Peker Tanıtkan her çekim için sanatını konuşturdu. Tarifler defalarca denendi.

Yaz aylarında balıksız kalmayalım ve av yasaklarına uyalım diye üç tane sevilen yabancı denizlerin balığını da tanıttım ve bu balıklarla ilgili tarifler verdim. Çünkü yüzyıllar boyu Tanrının bize sunduğu en değerli hayvansal proteinin bulunduğu balıktan istifade etmek için denizlerimizin akvaryum gibi olması gerek. Aslında çok zor değil.

İtalyanların makarnalarında kullandığı olmazsa olmaz ürünü kum midyesi (vongole) müthiş bir lezzet. Afrodizyak özelliği olduğu söyleniyor. Batı Karadeniz’de oldukça fazla bulunuyor. Ama İtalya’da kullanılan kum midyesinin önemli bir bölümü nerden gidiyor biliyor musunuz? Ankara’nın Gölbaşı ilçesinden.

Yılan balıklarının akıl almaz yolculuğu, kırlangıç balığının aşk öyküsü, sizi denizlerin derinliklerine çekecek.

Neden Ankara’da çiroz yapılamaz? Lakerda nasıl yapılır? Ülkemizde kaç çeşit ıstakoz var? Taze balık nasıl anlaşılır? Denizlerin bilinmeyenleri, balık pişirme üzerine genel kurallar. Kısacası denizlerimizle ilgili bilmek istedikleriniz, balıklar, kabuklu deniz ürünleri, fotoğraflarına bakınca bile karnınızın acıkacağı müthiş tarifler, size balığı daha da sevdirecek. “Trilye’nin Balık Sevdası” bir başucu kitabı olarak her zaman sorularınızı yanıtlayacak.

Denizi olmayan Ankara’da büyük emeklerle hazırlanan “Trilye’nin Balık Sevdası” kitabı temel bir balık yemekleri kitabı. Önümüzdeki yıllarda inovasyon balık ve meze kitapları da sizlerle buluşacak.

17 Nisan Cumartesi günü saat 15:00’te Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki D&R Mağazası’nda kitabımın imza günü var. Bol balıklı ve sağlıklı bir hafta dileğiyle. İyi pazarlar.

Yorum Yazın