0Yorum

Tiyatronun Yaşayan Efsanesi

 

Hayatındaki her şeyden şikayet eden yaşlı bir ihtiyar vardı. Hiçbir şey onu memnun etmiyordu. O sene bahçesindeki elmaların bolluğunu gören komşusu; “Bu yıl keyfin yerinde olmalı, ağaçlarının dalları meyvelerle dolu” dedi.

İhtiyar isteksizce cevap verdi: “Pek fena değil! Ama bu yıl da hayvanlara yem olarak vermem gereken çürük elmalar yok. O biraz düşündürüyor beni!”

Hayata böyle bakanlar, kendilerine hep mutsuzluklar yaratır, kalan ömürleri boyunca da mutlu olamazlar. Sürekli şikayet ederler, sürekli mutsuzdurlar.

Ataol Behramoğlu’nun “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” şiirinde dediği gibi; “Hayatı yoğunluğuna yaşayacaksın, yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına… Çünkü ömür dediğimiz şey hayata sunulmuş bir armağandır. Ve hayat sunulmuş bir armağandır insana.”

Nilgün Belgün, hayata bakış açısına gıpta ile baktığım, kendisiyle ve toplumla barışık çok özel bir sanatçıdır.

Ünlü tiyatro yönetmeni ve yazarı Metin Arslan vesilesiyle uzun yıllar önce tanıştığım Nilgün Hanım, İstanbul Belediye Konservatuarı Şan ve Tiyatro bölümünden mezun olduktan sonra ilk kez 1973 yılında Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda “Haneler” oyunuyla profesyonel oyuncu oldu.

ÇİZGİSİNİ BOZMADI

Birçok sinema ve dizi filmlerinde rol alan Belgün, 1990 yılında “Bir Başka Gece” adlı TV programındaki “Darbukatör Bayram” skeçinde oynadığı “Gülpembe” rolüyle kısa sürede tüm Türkiye’de tanındı. Ama tanıdığım günden bu yana yakinen izlediğim Nilgün Hanım, kırmızı çizginin ötesine geçilmesine asla izin vermedi. Halka mal olmuş bir sanatçıda bulunması gereken tüm hasletler var kendisinde.

Çok çalışkan, mücadeleci yapısı ile örnek bir başarı hikayesi olan Nilgün Belgün, konservatuara girdiği günden beri hiç durmadan mesleğiyle ilgili faaliyetlerini sürdürmektedir.

MUTLULUK SAÇIYOR

Ankara’da oyunları olduğunda fırsat bulduğunda Trilye’ye de uğrayan Nilgün Belgün, deniz ürünlerine çok ilgilidir. Eşim Mahmure ile eski İstanbul, tiyatro ve güncel konular hakkında saatlerce sohbet eden Nilgün Hanım, herkesin ilgi odağı olur. Mütevazı tutumu ile etrafına sevgi, mutluluk saçan Nilgün Belgün pek çok genç kızın idolüdür. Kendisi ile fotoğraf çektirmek isteyen kimseyi kırmaz.

Aşk, sevgi ve sanatın yaşamı güzelleştirdiğini sık sık dile getiren Belgün, kendisini mutsuz eden her şeyden uzaklaşır. Annesinin sözlerini hayatının her döneminde kulağına küpe eden Nilgün Belgün, annesinin “Kızım seni ne mutlu ediyorsa onu yap, hayatını mutluluk üzerine monte et” dediğini hep hatırlatır.

Şanslı olduğunu, burcunun balık, yükseleninin akrep olduğunu ve çalışkanlığının oradan geldiğini ve uğurlu bir insan olduğunu sohbetlerinde her zaman anlatır.

TİYATRO KİŞİLİK GELİŞTİRİR

Tiyatro, sinema ve dizi sanatçısı Nilgün Belgün, tiyatronun kişilik geliştirici olduğunu, özellikle çocukların sıklıkla tiyatroya götürülmesinin, kişiliklerinin gelişmelerinde, hayal dünyalarının zenginleşmesinde büyük rolü olduğunu söyler.

Uğurlu kişiliği yanında o bir virtüözdür. Dizilerde rating düşünce hemen davet edilenlerin başında gelir Belgün. Sosyal medyada çok başarılıdır. Sevecen ve candan paylaşımları ile fanatik grubunu sürekli arttırmaktadır.

Hayatında içini acıtan hiçbir başarısızlık olmadığını söyler Nilgün Hanım. Hep çalışmak, başarmak, bildiklerini aktarmak çok önemlidir onun için. Hayatın bisiklete binmek gibi bir şey olduğunu, durduğunuz an düşeceğinizi anlatır.

Sayısız ödül sahibi olan Nilgün Belgün, TV8’de “Hafta İçi Her Gün Nilgün Belgün” adlı sabah programı ile milyonları ekrana kilitlemeyi başarmıştır. “Sanat Varsa Hayat Var, Hayat Varsa Sanat Var” diyen klibiyle tiyatroların, sanatın insanları birleştireceğini, bir amaç uğrunda buluşturacağının mesajını vererek hep yenilikler peşinde koşmaktadır.

Metin Arslan, Nilgün Hanım’ın oyunculuğunu çok takdir ettiğini, kulisinin her zaman temiz ve tertipli olduğunu, oldukça disiplinli ve prensiplerine bağlı bir sanatçı olduğunu hep anlatır. Kulise erken ve hazırlıklı geldiğini, işine çok bağlı ve saygılı olduğunu, şen şakrak yapısıyla birlikte çalıştığı sanatçı arkadaşlarını motive ettiğini söyler. Oyun içinde bulup yakaladığı bir konuyu, büyütüp çok iyi işleyen müthiş bir sanatçı olduğunu anlatan Metin Bey, Nilgün Hanım’ın ayrıca mutfağa çok önem verdiğini, müthiş yemekler yaptığını, benim en çok sevineceğim özelliği olduğu için benimle paylaştı.

Babaannesinin havasını çok sevdiğini sık sık anlatan Nilgün Hanım, babaannesinin öğrettiği şarkıları söylemeyi çok sever.

Sohbet ettiği, birlikte çalıştığı, yaşadığı insanları hep mutlu etme çabası içinde olan Nilgün Belgün mutluluğu hak eden çok değerli bir sanatçıdır.

Mutsuz insanlara mutluluğu yakalamalarını, mutlu olmak için çaba sarf etmelerini önerir Nilgün Hanım. “Memnuniyetsizlik başka mutsuzlukları da getirir, hayatınız gerçekten içten bir kahkaha atmadan geçebilir. Mutluluğu sadece sözlüklerde görür, filmlerde yaşanır sanırsınız. Oysa mutlu olmak tamamen sizin seçimlerinize bağlıdır. Sizin bahçenizde elmalar bol mu yoksa bakış açınızdan mı? Kararı verip mutlu olmak gerekir, mutluluk her insanın hakkıdır” diyen Nilgün Hanım, kahkahalarda dolu yaşamında bizim bilmediğimiz ne badireler atlatmıştır ama hayat, insan ve sanat sevgisi onun ibresini hemen pozitife ve mutluluktan yana çevirmiştir.

Güzel sözleri, diksiyonu, şen şakrak tutumu, şık kıyafetleriyle, bakımlı bir kadın olarak hepimize birçok şey öğreten Nilgün Belgün, yaşayan bir tiyatro efsanesidir. Varlıklı olmaktan ziyade var olmayı tercih etmiştir. Rating peşinde koşmamış, kaliteli eserler yaratmıştır.     Sosyal sorumluk projelerinde her zaman gönüllü olmuştur. İnandığı her şeyin peşinden gider.

İyi ki varsınız…

Neden geçmişinizi bir kere daha yaşamak için yalvarıp duruyorsunuz? Her sabah bir yenisine başlayabilirsiniz.

Unutup gülümsemek, hatırlayıp hüzünlenmekten çok daha iyidir. İyi pazarlar.

 

Not: Tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

Yorum Yazın