0Yorum

Tiyatronun Büyük Ustası

1860 – 1941 yılları arasında yaşayan Polonyalı meşhur kompozitör ve piyanist Ignacy Jan Paderewski, her gün sekiz saat piyano çalışıp pratik yapıyordu. Mesleğinin zirvesinde olduğu için onun bu çalışma temposunu gereksiz gören bazı yakınlarına Paderewski’nin cevabı şöyle olmuştu:

“Eğer bir gün pratik yapmazsam, ben bunu hisseder ve görürüm. Eğer iki gün pratik yapmazsam dostlarım hisseder ve görür. Eğer üç gün pratik yapmazsam dinleyicilerim hisseder ve görür.”

Haldun Dormen, gençlik yıllarında yıldız olmuş ve hep yıldız olarak kalmış çok özel bir sanatçıdır. Sahneye ilk adımını Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisiyken atan Dormen, Robert Koleji’nden sonra tiyatro eğitimini Amerikan Yale Üniversitesi’nde aldı. 1951 yılında Amerika’da ilk kez sahneye çıkan Haldun Dormen, İstanbul’a dönüşünün ardından Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’de “Cinayet Var” adlı oyunda sergilediği dedektif rolüyle, ilk kez Türk seyirci karşısına çıktı.

LÜKÜS HAYAT

Bizim nesilde bilmeyen yoktur. Şehir tiyatrolarında uzun yıllar oynanan “Lüküs Hayat”ı sahneye koyan Haldun Dormen’in müzikallerini unutmak mümkün değil.

Sinemacılığa da adım atan Dormen, “Bozuk Düzen” ile 3. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ dalında birincilik ödülünü alırken, “Güzel Bir Gün İçin” ile de 4. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Komedi Filmi’ ödülünün sahibi oldu.

Bir süre sonra tekrar tiyatroya dönen Dormen, 1977’den sonra çeşitli radyo ve televizyonlarda görev aldı. Milliyet Gazetesi’nde sekiz yıl boyunca gazetecilik yaptı.

Pek çok oyun yazan ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünde dersler veren Haldun Dormen, Hacettepe Üniversitesi tarafından “Onursal Bilim Doktoru” olarak da ödüllendirildi.

DEVLET SANATÇISI

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen ‘Devlet Sanatçısı’ unvanına layık görülen Dormen’in başarılarını, oyunlarını, filmlerini yazmaya sayfalar yetmez. “Aşkı yaşamamış insanın kendini tam yaşamış olarak kabul etmemesi lazım. Güzel şeyleri görmeye çalışın, tabiatı önemseyin. Uzun yıllardır iki ailem olmuştur, biri kan bağı olan ailem, diğeri tiyatro” gibi tarihe geçen sözleri bulunan Dormen, son derece mütevazıdır, ülkemize pek çok sanatçı ve sanat eseri kazandırmıştır.

“Benim Tatlı Meleğim”, “Gulyabani”, “Oz Büyücüsü” gibi oyunları ile Devlet Tiyatroları’nda büyük başarı sağlayan yazar ve yönetmen Metin Arslan’ın yetişmesinde de büyük emeği olan Dormen’le 25 yıl önce Metin Bey sayesinde tanıştım. O günden bugüne enerjisine hayran olduğum, hayatı bu denli dolu dolu yaşayan efsane isim Haldun Dormen, tiyatronun koca çınarıdır.

ZARİF İNSAN

Geçtiğimiz hafta Ankara’daki “Küllerin Arasından” adlı oyunundan sonra elinde çiçekle Trilye’ye gelen Haldun Dormen’i bilmeyen yok ama benim kalemimden de tanımanızı istedim. Amerika’dan İstanbul’a uçup ertesi gün Ankara’da sahne alan, yorulmak nedir bilmeyen, gençlere taş çıkartacak dinçlikle görünen, hiç kaprisi olmayan, verdiği her sözü tutan, 7’den 70’e herkese karşı saygılı ve tüm insanlara sıcak davranan, yıllardır defalarca aynı masada sohbet etmekten keyif aldığım, şaşaadan uzak, bunca şöhrete rağmen hiç değişmeyen müstesna bir insandır Haldun Dormen.

 

İYİLİKLERİ SINIRSIZDIR

Yıldızı hiç sönmeyen, mevsimi hiç bitmeyen büyük usta Haldun Dormen, herkese elini uzatır, yaptıkları güzelliklerden hiç bahsetmez. Ama ben biliyorum ki eşim Mahmure’nin anne ve babasının rahatsızlıklarında bile onlara moral vermeye gelir, o kadar yoğunlukta kahvaltıya, beş çayına kalırdı.

MS hastaları için sahneye çıkar, Afife Jale ödüllerinin gerçekleşmesine ön ayak olur, karıncayı incitmekten bile çekinir Haldun Dormen. Eğitmen, yönetmen, oyuncu, yazar, çevirmen ve hepsinden önemlisi insani duyguları çok yoğun, ülke sevgisini yüreğinden hiç eksiltmeyen süper bir şahsiyettir.

Betül Mardin’in eski eşi ve Ayşe Arman’ın kayınpederi olan Haldun Dormen, dost zenginidir. İşine yeni başlayanların heyecanı halen üzerindedir. Yaşadığı sürece de bu heyecanın devam edeceğini, geçtiğimiz pazar günü restorandaki tiyatro ekibiyle sohbetinden bir kez daha anladım. Yolun hep açık olsun Haldun Bey.  

İnsanlığın büyük ve muhteşem eseri bir amaçla yaşamayı bilmektir. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın