0Yorum

Tekstilin Zirvesine Yolculuk

                   Haziran ayında Moskova’dan, St. Petersburg’a uzanan bir seyahate çıkmıştık. Rusya’nın Volga ve Lena nehirleri kenarındaki yerleşim merkezlerini gezme olanağım olmuştu. Giyim konularında oldukça titiz bir yaklaşıma sahip olan oğlum Koray hangi güzel kıyafete el attıysa tesadüfün böylesi, hepsi Türk malı çıkmıştı. Hele St. Petersburg’ta ünlü markaların satıldığı bir mağazada tanınmış bir İtalyan markası gömleğin arkasında “Made in Turkey” damgasını görünce hem sevincimizi hem hayretimizi gizleyememiştik.

                   Türkiye’nin tekstildeki bu başarısının arkasında gizli kalmış pek çok kahraman vardır. Birisi ziraat mühendisi diğeri inşaat mühendisi olan Ercan ve Erkan Görür isimli iki kardeş, Journey isimli giyim markasının sahibidirler. Kısa bir zamanda büyük mesafeler kat etmiş ve sektörde geleceğe yönelik çok önemli adımlar atmışlardır.

GENÇLER UMUTLANDIRIYOR

                   12 yıl önce yaptıkları inşaat işlerinden vazgeçip 100 milyar TL. borç ve 30 milyar TL. nakitle kendilerine bir yol arayan iki kardeş, yol tekstil ticari ünvanıyla ve seyahat, yolculuk anlamına gelen “Journey” isimli markayla tekstil işine başlarlar. Hedeflerini tespit edip o günden bugüne çağın üretim ve pazarlama tekniklerini çok iyi takip ederler. Ama ilk hedefleri herkesin yaptığının aksine 17 nci büyük ekonomi olarak kabul edilen Türkiye pazarında zirveye oturmak, bu pazarı yabancılara kaptırmamak ve yabancıların kaptığı pazarı yeniden ele geçirmek. Hedefin birinci aşaması kabul edilen bu safhadan sonra dünyaya açılmak ve dünya markası olmak.

KENDİLERİNE ZAMAN AYIRIRLAR

                   Boş vakitlerinde iki kardeş başbaşa oturup mükemmeli yakalama taktiklerini konuşurlar. Çok yoğun bir Cumartesi günü iş randevusu verdikleri kişilerle görüşmeleri bittikten 2 saat sonra, bir cafe de aynı kişiler tarafından tesadüfen görülünce; biraz evvel görüştükleri kişiler masalarına gelip “sizi tebrik ederim ve sizlerle partner olmak istiyoruz” deyince Erkan ve Ercan kardeşler hayretlerini gizleyemezler. Neden böyle bir yorum yaptınız diye sorunca; karşısındaki beyefendi aynen şöyle der: “ Biz kendisine zaman ayıran şirket sahiplerinde verimliliği hep gözledik, sizde de yanılmayacağımıza inanıyoruz” der. Ama ben tanıdığımdan bu yana iki kardeşi pek nadir başbaşa yemek yerken gördüm. Çünkü Ercan bey işinin başındaysa kardeşi Erkan bey Chicago’dan Sanghay’a,  Milano’dan Paris’e kadar sürekli olarak dünyadaki fuarları dolaşır.   Dünyadaki yarıştan geri kalmak bir yana hatta bir adım öne çıkmaya çalışırlar.         Ürünlerde sadelik ve şıklığa önem veren Görür kardeşler kalite ve uygun fiyat ikilisine de çok özen gösterirler.

                   12 yıl önce Dikmen’de 80 metrekare lik bir mağazada başlayan yolculuğu (Journey) ne seçim, ne Anayasa Mahkemesi kapatma davası ne de diğer krizler doğru adımların yarattığı sağlamlık nedeniyle etkileyememiştir. Şu anda Türkiye genelinde 80 magazaya ulaşan firmanın hedefi yakın zamanda bu sayıyı katlamaktır.

                   Girişimci ve cesur kişiler ile girişimde bulunmayan kişiler arasındaki fark, aynen gece ile gündüz arasındaki fark gibidir. Cesaretli insanlar iki veya tek kişide olsa çoğunlukturlar. İnsanlar yapabildikleri veya hayal ettikleri ne varsa hemen başlasınlar. Cesaretin ve azmin dehası kudreti ve büyüsü vardır. İyi pazarlar.    

Yorum Yazın