0Yorum

Tanıtım Elçimiz

Sosyoloji profesörü sınıfındaki öğrencilerini Baltimore şehrinin kenar mahallelerine göndermiş ve o bölgede yaşayan iki yüz erkek çocuğun durumlarını araştırmalarını, her bir çocuğun geleceği hakkında bir tahminde bulunmalarını istemişti.

Öğrenciler gerekli araştırmalardan sonra bu çocukların gelecekte başarılı olamayacakları kanaatinde birleştiler.

Yirmi beş yıl sonra, bir başka sosyoloji profesörü bu çalışmayı buldu ve öğrencilerinden projeyi sürdürmelerini ve o insanlara ne olduğunu araştırmalarını istedi.

Öğrenciler, o bölgeden taşınan veya ölen yirmi çocuk dışındaki yüz seksen çocuktan yüz yetmiş altısının olağanüstü bir başarı gösterip, avukat, doktor ya da iş adamı olduklarını ortaya çıkardılar.

Profesör çok etkilenmişti ve bu konuyu izlemeye karar verdi. Birer yetişkin olan çocukların hepsi o bölgede yaşadıkları için her biri ile görüşme şansı oldu.

“Bu koşullarda nasıl bu kadar başarılı oldunuz?” sorusuna verdikleri yanıt hep aynıydı:

“Mahalle okulunda bir öğretmenimiz vardı, onun sayesinde oldu” dediler.

Profesör bu öğretmeni çok merak etmişti ve hala hayatta olduğunu öğrendiği yaşlı öğretmenin izini bulması zor olmadı. Kendisini ziyaret etmek için evine kadar gitti. Karşısında yılların yüzüne eklediği kırışıklıklara rağmen hala dinç duran yaşlı bir kadın duruyordu.

Yaşlı öğretmene bu çocukları kenar mahallelerden kurtarıp başarılı birer yetişkin olmalarını sağlamak için kullandığı sihirli formülün ne olduğunu sordu.

Yaşlı öğretmenin gözleri parladı ve dudaklarının kenarında bir gülümseme belirdi, “Çok basit, ben o çocukları çok sevdim” dedi.

Sanatı, flütü, işini, eşini çok seven dünya çapındaki sanatçımız Şefika Kutluer hayalimize sığmayacak işlere imza atıyor.

Mayıs ayında Zürich’te piyanoda kendisine eşlik eden Naile Ahmedova ile birlikte verdiği konser İsviçrelileri kendisine hayran bıraktı.

Türk flüt sanatçısı Şefika Hanım, dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler verdi. Uluslararası müzik festivallerine katıldı. Radyo ve televizyon programları yaptı. İspanya Sarayı’nda İspanya Kral ve Kraliçesi’nin huzurunda, Japonya’da Prens Mikasa’nın himayesinde konserler verdi. Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, İskoç Oda Orkestrası, Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, Avrupa Birliği Oda Orkestrası, Slovak Filarmoni Orkestrası gibi ünlü şef ve orkestralarla konser verdi.

SİHİRLİ FLÜT

“Sihirli Flüt” unvanıyla dünyaca tanınan sanatçı Kutluer, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Senfoni Orkestrası’nın flüt sanatçısıdır. Milyonlarca dolarlık bütçeler harcanarak yapılan tanıtımlardan daha ötesini gerçekleştirerek Türkiye’yi ülke ülke tanıtan Şefika Hanım’la ne kadar övünsek azdır.

Ankara Devlet Konservatuarı’ndan üstün başarı ile mezun olan Kutluer, kariyer çalışmalarına Viyana’da ve Roma’da S. Cecilia Akademisi’nde devam etti. Viyana’da Uluslararası Flüt Yarışması’nda dünya birincisi oldu. Uluslararası birçok ödüle layık görülen sanatçıya 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Aldığı ödülleri, konser verdiği ülkeleri yazmaya devam etsem sayfalara sığmaz. New York Times eleştirmeninin taktığı “Sihirli Flüt” lakabıyla tüm dünya Türkiye’nin böyle nadide sanatçılar yetiştirebileceğine inandı.

Eylül ayında Ankara’da 1’nci Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’ni kendi çabalarıyla gerçekleştirdi. Doğu ile batıyı birleştirdi. Dünyaca ünlü sanatçıları Ankara’ya getirdi. Almanya’nın en çok tanınan Reiki eğitimcilerinden Horst H. Günther’i bir akşam Trilye’de ağırladı. Türkiye’yi başka gözlüklerle gören yabancıların ufkunu değiştirdi Şefika Hanım. Günün yorgunluğunu atmak ve balık yemek için Alabanda Turizm’in sahibi değerli turizmci eşi Refik Kutluer ile birlikte sık sık Trilye’ye gelen Şefika Hanımların yanında bir akşam Avusturya’nın, bir akşam İngiltere’nin, bir akşam Hollanda’nın en tanınmış sanatçılarını görmek her zaman mümkün. Gönüllerimizin ve ülkemizin tanıtım elçisi Şefika Hanım; Türkiye seninle ne kadar gurur duysa azdır…

Bazı insanlar çok büyük işler başardığında o işin imkansız olduğunu bilmedikleri için başardılar. İyi pazarlar.


Yorum Yazın