0Yorum

Siirtlilerin İkinci Adresi

Çelimsiz bir kız çocuğu sokağın köşesine oturmuş yiyecek, para ya da alabileceği herhangi bir şey için dileniyordu. Üzerinde yırtık pırtık giysiler vardı; yüzü gözü kir içinde perişan bir durumdaydı.

Küçük kız dilenirken, sokaktan genç, canlı ve iyi görünümlü bir adam geçti. Kızı fark etmişti ama belli etmemek için ikinci kez dönüp bakmadı. Büyük ve lüks evine, mutlu ve rahat ailesinin yanına geldiğinde, çok güzel hazırlanmış akşam sofrası onu bekliyordu. Fakat az sonra düşünceleri tekrar o yoksul kıza takılıverdi. Duyguları bir şeylere itiraz ediyordu. Sonra kolay yolu yeğledi ve itirazlarını Tanrıya yöneltti:

“Böyle bir şeyin olmasına nasıl izin veriyorsun? Neden o küçük kıza yardım için bir şeyler yapmıyorsun Tanrım?” diye yakındı içinden. Sonra ruhunun derinliklerinden gelen bir yanıt duydu:

“Yaptım. Seni yarattım!”

Ak Parti Siirt Milletvekili M. Yılmaz Helvacıoğlu, 7’den 70’e tüm Siirtlilerin gönlünü fethetmiş çok değerli bir iş adamıdır. Tanrı onu hemşehrilerinin dertlerine deva olması için yaratmıştır adeta. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Siirt’ten milletvekilliğine aday olmasından sonra ismi daha çok duyulan Helvacıoğlu, memleketinde çok etkin bir isimdir.

Siirt’in benim gönlümde çok özel bir yeri vardır. 2 yıllık Kıbrıs görevinden sonra Botan ve Kezer çaylarının çevirdiği bu muhteşem ilde görev süremi 1 yıl uzatmış ve gönüllü şark hizmeti yapmıştım. İsmi çay olan Botan, Sakarya nehri gibidir. Akdeniz iklimi hakimdir. 1987 yılında yeni evliyken Kıbrıs’ta aldığım, hatta Girne’deki Ordu Pazarı kredisiyle edindiğim eşyalarımın başına bir şey gelmesin diye birkaç arkadaş kiraladığımız tırın sırasıyla şoför yardımcılığını yapmıştık. Diyarbakır’a yaklaştığımızda araç arıza yaptı ve şehrin içindeki sanayiye tamir için gittik. Arıza uzun sürmüştü. Yanı başımızda özel aracını tamir ettiren bir beyle tanıştım. Üsteğmen olduğumu duyunca benimle çok ilgilenmişti. Akşam yemeğe davet etmiş, araç yapılıncaya kadar beni ağırlamış ve elimi cebime attırmamıştı. İsminin Sezai Topalan, mesleğinin karayolları müteahhitliği olduğunu öğrendiğim bu iş adamı ile bir daha görüşemedim ama yıllardır doğu insanı budur diye herkese anlatıyorum.

Kurtalan Çimento’nun toz bulutunu geçtikten sonra Siirt’e geldim. Birkaç gün sonra tanıştığım, çok yakın ilgi gördüğüm ve bana kendi şehrimdeymiş gibi hissettiren Yılmaz Helvacıoğlu’nun kardeşleri 3 yıl boyunca bizlere hiç yabancılık çektirmedi.

Hizmet etmek için mutlaka milletvekili olmak gerekmez anlayışıyla yıllardır sadece Siirtlilerle de kalmayıp yurdum insanına hizmet veren, milletvekilliğinden aldığı maaşın birkaç katını hemşehrilerine harcayan Yılmaz Bey, İstanbul Işık Mimarlık ve Mühendislik Yüksek Okulu Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Siirt’in meşhur Güres Caddesi’nin açılması, düzenlenmesi ve Yenimahalle imar planının yapılması gibi faaliyetlerde Siirt Belediyesi’nin Fen İşleri Müdürlüğü’nü yürüttüğü sırada emeği geçti. Doğu illerinde yaptığı YSE Bölge Müdürlükleri görevinde Bitlis, Muş, Van, Hakkari illerinde büyük yatırımlara imza atmış ve hemşehrilerinin istihdam edilmesini sağlamıştır. İstihdam yaratma konusunda yıllardır çaba gösteren Yılmaz Bey aynı zamanda komşumdur. Trilye’nin açıldığı günden beri balık ızgarasının duman kokularını içine çektikçe, minik bir fabrika gibi gördüğü işletmeden hiç rahatsızlık duymadığı gibi gelişmelere hep mutlu olmuştur. Mahallenin de Yılmaz Ağabeyi’dir.

Kendi inşaat firmasını kurduktan sonra Halk Bankası, İş Bankası, Darüşşafaka Cemiyeti gibi kuruluşlara lojman, lüks konut, villa, banka binaları, ticaret merkezleri gibi özel projelerin çizimleriyle birlikte uygulamalarını yaparak satışlarını gerçekleştirmiştir. Ankara Siirtliler Dayanışma Derneği Başkanlığı’ndan, Siirt Üniversitesi Yaşatma Kurma ve Geliştirme Vakfı kurucu üyeliğine kadar pek çok sosyal sorumluluk projelerinde etkin görevler almıştır.

Çok özlediğim Siirt’e saatler süren yorucu yolculuk yüzünden gidemiyorum. Geçen hafta billboardlardan Ankara Siirt uçak seferlerinin her gün yapılmaya başladığını görünce bir kez daha Helvacıoğlu’na şükran duydum. Herhalde yakında ben de özlem gideririm. Ama o desteklediği, arkasında durduğu güzelliklerin reklamını yapmaz, hiç hoşlanmaz, sadece sessiz sedasız yardım yapar, hizmet eder, yurtlar, okullar yapar, öğrenci okutur. Sayısız ödüller alır ama duyulmasını bile istemez. İşte böyledir doğunun insanı. Dostlukları gerçek dostluktur. Ölümsüzdür.

Yılmaz Helvacıoğlu, TBMM’de de aktif faaliyetlerini sürdürmektedir. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekilliği görevini yürüten ve Türk – Kuveyt Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığına seçilen Yılmaz Helvacıoğlu iki ülke arası ilişkilerin gelişmesinde çok etkin rol oynamaktadır. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Zarif eşi Türkay Hanım, çocukları Sevilay, Can ve Koray, Yılmaz Bey’e yıllardır yakın desteklerini esirgememektedirler.

Tanrının insana sunduğu en büyük ödül yapmaya değer güzel işlerde çok çalışma fırsatıdır. Eğer bir şeyi gerçekten yapmak istiyorsanız bir yol, istemiyorsanız bir mazeret bulursunuz.

Güzellikleri yapmak isteyenlerin yolunun açık olmasını arzuladığı bir hafta diliyorum.

Yorum Yazın