0Yorum

Rahmi Koç’un Ankara Sevdası

Eski CHP milletvekili ve DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak ile bir balık sofrasında sohbet ediyorduk. Söz döndü dolaştı memleket meselelerine geldi. Rıdvan Bey bir ara; “Süreyya’cığım ağzımdan çıkan bir sözle bir zamanlar onbinlerce kişiyi Taksim Meydanına toplardım” dedi. “Patronlar aleyhine sloganlar atardık. Şimdi koşullar değişti. O patronlara öyle ihtiyaç olduğuna inanıyorum ki on beş kişi istihdam eden bir sanayici görsem elini öpmek isterim dedi”. Ülkelerin yükselmesi için kişisel rant hesaplarını bırakmak, sermaye piyasalarını güçlendirmekten başka kalkınma yolu yok.

Türk sermaye piyasasının en zengin işadamı Rahmi Koç, Türkiye’yi dünya liginde birkaç kademe atlatmak için kendisini ve ailesini bu işe adamış bir kişi. Koç Grubu Onursal Başkanı, Türkiye’nin gururu Rahmi Koç geçen hafta Trilye’de idi. Karı-koca çalıştığımızı, yüksek bir kalite yakaladığımızı görünce çok duygulandı.

ESKİ ANKARA’YA DESTEK

Taşralarda doğup, İstanbul’a yerleşmiş pek çok işadamı tanırım. Büyüdükleri kentlere, kasabalara, sahip oldukları servetin ucuyla dokunsalar o şehirlere devletin teşvik vermesine bile gerek kalmayacak. Belki onlar da kendi açılarından haklıdırlar. Türkiye’de insanların gelecek korkusu var. Bu sosyal korku insanları yatırımlara karşı biraz çekingen yapıyor. Rahmi Koç ise tam bir eski Ankara aşığı. Bu nedenle müze, restoran gibi yatırımlarıyla şehrin desteğe en çok ihtiyacı olan yerlerine el atmış durumda.

Rahmi Koç’un rahmetli babası Vehbi Koç’un hayatını anlatan imparator isimli kitabını okuduktan sonra Ankara’dan ne kadar değerli insanların çıktığını gıpta ile öğrendim. Kıbrıs’ta görev yaptığım yıllarda yabancı marka tüketim mallarına karşı nasıl bir eğilimimiz vardı? Arızalar başlayınca, gurur kaynağımız Türk mallarına yöneldik.

Dünya turu anılarını da zevkle takip ettiğim Rahmi Koç’un deniz ve balığa olan tutkusunu biliyordum. 21 Ocak akşamı yakın dostları ve iş hayatındaki sağ kolları Tunç Koyuncu, Turgut Tokuş ile yanından hiç ayırmadığı Ebubekir (Abu) ile birlikteydi. Hafif bir soğuk başlangıçlar ve salata ile birlikte kalkan ızgara yediler. Sempatik tavırlarıyla bizlere de kendini çok sevdiren Ebubekir, Rahmi Bey’in yediği içtiği her şeye hakim vaziyette. Ona gözü gibi bakıyor. Yemek ve servis kalitesini çok beğendiğini söyleyen Rahmi Koç, Trilye’de çalışan herkesin moral kaynağı oldu.

Başarılı insanları incelediğinizde doğru işleri yaptıklarını mı görüyorsunuz, yoksa işleri doğru yaptıkları için mi başarıyı yakalıyorlar. Onları belirleyen ilk özellik tutumlarıdır. Kişi olumlu tutum ve düşüncelere sahipse, zorluklarla uğraşmayı seviyor ve onların üstesinden gelmekten haz duyuyorsa, başarılarının yarısını gerçekleştirmiş demektir. Türkiye’nin daha çok Rahmi Koç’lar çıkarması dileğiyle…

 

Yorum Yazın