0Yorum

Puslu Havaları Sevenler

Dünyanın en iyi yüzücülerinden Florance Chadwik, 4 Temmuz 1952’de Pasifik Okyanusu’na atlayarak Kaliforniya’ya doğru yüzmeye başladı. Bu denemesini başarı ile tamamlaması durumunda bunu yapan ilk bayan yüzücü olacaktı.

Ancak rekor denemesi yaptığı gün yoğun sisten göz gözü görmüyordu, su aşırı soğuktu. Bu zor deneme birçok insan tarafından televizyonlardan dakika dakika seyrediliyordu. Saatler ilerliyor, bir taraftan yorgunluk, bir taraftan soğuk… Chadwik için dayanılmaz bir durumdu. Bu zorlu yüzüşe 15 saat dayandıktan sonra artık devam edemeyeceğini düşündü ve kendisini sudan çıkarmalarını istedi.

Yukarıdaki teknede bulunan annesi ve antrenörü karaya yaklaştığını belirterek yüzmeye devam etmesini istediler. Ama Chadwik başını kaldırıp Kaliforniya sahillerine baktığında tek görebildiği yoğun bir sis tabakasıydı. Annesi ve antrenörünün yakın dedikleri yer gözükmüyordu bile. Herhalde kendisini cesaretlendirmek için böyle konuştuklarını düşündü. Daha fazla dayanamayacağını belirterek sudan çıktı. Dinlenip kendine geldikten sonra gazetecilerin, “Kıyıya çok az kalmıştı, niçin biraz daha dayanmadınız?” sorusuna “Bakın mazeret bulmak için söylemiyorum ama karayı görseydim başarabilirdim” cevabını verdi. Su yüzeyine çıkmak için yüzdüğü mesafenin karaya varmak için yüzmesi gerektiği mesafeden pek de az olmadığını fark ettiğinde geç olmuştu. Chadwik’in pes etmesi ne yorgunluktan ne de soğuktandır. Sis yüzünden karayı göremediği için hedefine ulaşamayacağını düşündü ve yüzmekten vazgeçti. Kendisi iki ay sonra aynı mesafeyi yüzerek geçmiş ve rekor kırmıştır.

Börekçi ailesi, Ankara’da en puslu, kara bulutlu ortamlarda bile geleceğe olan inançlarıyla çok değerli hizmetler vermiştir. 600 yıldır Ankaralı olan aile köklü bir geçmişe sahiptir. Selçuk Börekçi, Börekçi A.Ş.’nin Yatırımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Büyük dedesi Rıfat Börekçi Atatürk’ün Ankara’yı milli mücadelenin merkezi seçmesine neden olan aydın bir din adamıdır. Babası Rıfat Bey, annesi Ayla Hanım, kardeşi Doruk Bey, kuzeni Murat Börekçi, tüm faaliyetlerde kendisine çok yakın destek sağlayan eşi Zeynep Hanım, Börekçi ailesinin çok çalışkan ve özellikli fertleridir.

Selçuk Börekçi, Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra İsviçre’de Uluslararası İşletme eğitimi yapıp genç yaşta başarılı işlere imza atmıştır. Hacı Bayram Veli’nin torunu olan Selçuk Börekçi, pek çok tarih kitaplarında ailesinin milli mücadeleye verdiği cesaretli tavırların benzerini ekonomik krizlerin en zor dönemlerinde Ankara’ya yaptığı yatırımlarla göstermiştir. Henüz dışarıda yeme-içme alışkanlığı çok düşük seviyelerde iken Mezzaluna isimli lokantasını açan ve kısa sürede başarıyı yakalayan Börekçi, kaliteden asla taviz vermeyerek ilk sevimli İtalyan restoranını Ankara’ya sevdirmiştir. Ankara’da iş olmaz deyip küçük gören zihniyeti de “Siz Ankaralı’ya en iyisini sunun nasıl başarılı olursunuz” diyerek çürütmüştür. Çok güzel başlayıp saman alevi gibi sönmemiş, her geçen yıl kalitesini arttırmıştır. Bilkent Ankuva çarşısında ve Kavaklıdere Turan Emeksiz’deki iki şube ilk gündeki kaliteli yemek ve servisini hiç bozmamıştır. Her gün pek çok yerli ve yabancı konuğu ağırlayan mekanlar Ankara’nın yüz akıdır. Amerikan ve İtalyan mutfaklarının harmanlamasının sonucunda oluşturulmuş efsanevi hamburgeriyle tanınan Num Num’ın da Panora ve Gordion şubelerini açarak Ankara’ya kazandırmışlardır.

ANKARA SEVGİSİ BÜYÜK

 Selçuk Bey’in Trilye’de olduğu bir akşam İstanbul’dan bir yakınım aradı. Bir yabancı dostunun Ankara’da şık bir otel satın almak istediğini ve ekonomik durumunun da çok iyi olduğunu söylemişti. İlk aklıma gelen Selçuk Bey olmuştu ve kendisine ilettim. “Süreyya Bey Midi Otel benim çocuğum gibi. İnşaatın başından sonuna kadar hep ilgilendim. Asla satamam çünkü ben onu Ankara için yaptım” dedi. Kalitesi ve ünü yurt dışına yayılan Midi Otel, Mezzaluna, Num Num, Ankara’da istihdam yaratılmasında önemli rol oynamaktadır. Amerika’da da yatırım faaliyetleri bulunan Börekçi’nin Ankara tutkusu her şeyden önce gelmektedir.

SOSYAL HAYATA KATKI

Dünyanın en önemli gurme derneği Chaine des Rotisseurs’dür. Kuruldukları şehirde toplantılar yaparak, restoranlarda yemekler yiyerek o şehirdeki yeme içme çıtasının yükselmesine katkıda bulunurlar. Bu derneğin Ankara’ya kurulmasında büyük katkıları olan Selçuk Bey, uzun yıllardır yönetici konumuyla hiç yorulmadan derneğin hedefe ulaşmasında rol oynamıştır.

Bu kadar yoğun işler arasında sosyal platformlarda da görevler üstlenen Selçuk Börekçi’yi Ankara’ya sağladığı katkılardan dolayı ne kadar takdir etsek azdır.

İnsan, kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe yeni okyanuslar keşfedemez.

Yorum Yazın