0Yorum

Orkinoslarla Dans

        1998 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’ya bir görev vesilesiyle gitmiştim. Yıllardır dünyanın en ünlü balık halinin bulunduğu şehri görme heyecanım uzun uçak yolculuğunu çok kısaltmıştı. Uçaktan inince doldurduğum formda doğum günümü pasaportumda yazdığı gibi 31 Ekim değil de pratikte kutladığım 1 Kasım olarak yazmıştım. Bir hayli sorun olmuştu ama diplomatik pasaportuyla beni apronda karşılayan Tokyo Askeri Ateşesi Deniz Kurmay Albay Nedim Anbar anında olaya müdahale ederek sorunu çözmüştü.

      Tokyo’ya giden herkes önce inci dükkanlarını araştırır. Ama Nedim Albayla yaptığımız programda sabah erkenden balık haline gitmek, kahvaltıda karidesli ebi çorbası içmek, öğle yemeğinde tempura, ikindide saşimi, akşam tepenyaki, atıştırmalarda suşi yemek vardı.  Pırıl pırıl temizliği ile kuzu gibi orkinosların bulunduğu Tokyo balık halindeki yoğunluğa rağmen o temiz deniz kokusunu hala burnumda hissediyorum.

        Çift maaş sistemi uygulaması olduğu için Türkiye’nin en yüksek maaşlı ikinci kişisiydi. Ama Japonya’dan 1 kuruşla bile döndüğünü tahmin etmiyorum. Çünkü ülkesinin mutfağını tanıtmak için kendi cebinden resepsiyonlar verir, evinde bütün ülkelerin ateşelerini misafir ederdi. Emin olun benim aldığım harcırahtan bile bir Japon Yeni harcamak nasip olmadı, elimi cebime attırmadı. 

TÜRKİYE’NİN İLK ORKİNOS ÜRETİCİSİ 

    Türkiye’nin orkinos kralı olarak bilinen komutan çok idealist birisiydi. “Türkiye’de orkinos çiftliği kurup, ülkeme döviz kazandıracağım” diyordu. On yıl önce kendisine ilk inanan kişi olarak çok mutluyum. Yıllar önce Tokyo’da beraber suşileri yerken bunların hepsi benim balıklarımdan olacak diyordu. Japonya’daki görevi bittikten sonra Çanakkale Boğaz Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandı. Bir yıl sonra Amiral olacakken emekli olup çarığını giydi ve sıfırdan başladı. Denizaltı subayı olan Nedim Anbar Türkiye’nin bütün koylarını ezbere bilir. Kurduğu çiftliklerde her gün suya girip dev cüsseli orkinos balıklarıyla adeta dans eder.

YİRMİ BİN TON İHRACAT

        Orkinos Yetiştiricileri ve İhracatçıları başkanı ve aynı zamanda TOBB Su Ürünleri Sektör Komisyonu başkanı olan Anbar, Tokyo’daki görevi sırasında Türkiye – Japonya arasındaki askeri ilişkileri en üst düzeye çıkarmıştır. İki ülke arasındaki dostluğun başlamasına neden olan Ertuğrul Fırkateyni faciası konusunda arşivlerdeki bazı yanlışlıklar onun zamanında düzeltilmiştir.

         Türkiye’nin  ve AB’nin  olumsuz tutumu nedeniyle hak ettiği “ülkesel orkinos avlanma kotası”nı alamadığından sık sık yakınan Anbar, bu konuda da kıyasıya mücadele vermektedir. Yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Akua-Dem deniz mahsulleri şirketinin Japonya’ya yıllık ihracatı 20.000 tonu bulmaktadır.

           Fikirler kullanılmadıkça bir şey ifade etmezler. Onların değerinin kanıtı uygulanmalarıdır. O zamana kadar hapishanede sayılırlar. İyi bir akla sahip olmak yeterli değildir, onu iyi kullanmak esastır. Düşünmek, harekete geçmek için bir hazırlık safhası teşkil eder. Harekete geçmekten korkanlar bu hazırlığı uzatırlar.

            Korkmayanlar okyanustaki dalgaları aşıp orkinosları Tokyo’daki balık haline yetiştirirler.  İyi pazarlar.

   

Yorum Yazın