0Yorum

Mucizeleri Başaranlar

Yola dizilmiş bir kervanda en önde giden katır daima başı yerde olduğu halde ikide bir tökezliyor, düşüp kalkıyordu. Katırın arkasındaki develerin başları havada, yolu hiç izlemedikleri halde, tökezlemeden yollarına devam ediyorlardı. Katırın biri buna çok üzüldü ve deveye sordu:

“Arkadaş… Bu nasıl iş? Sen başın havalarda, iniş olsun, çıkış olsun, en dar yollarda bile güzelce gidiyorsun, hiç kapaklanmıyorsun. Bense başım önde tökezlenip duruyorum. Bu neden?”

Deve şöyle cevap verdi:

“Benim başım dik. Daima ileriyi görür, gelecek tehlikeleri önceden sezinlerim. Ona göre önlemler alırım, düşmem. Sen ise üç adım öteyi göremiyorsun. Önüne bakıp duruyor, çukurları önceden göremediğin için bir kör gibi içine düşüyorsun. Nedeni bu…”

Ali Kantur, ileriyi çok iyi gören, iki hamle sonrası için hayalleri gerçeğe dönüştüren vizyoner bir işadamıdır.

Yaklaşık 25 yıl önce Genelkurmay Karargahı’nda çalıştığım zamanlarda çarşı pazar dolaştığım günler olurdu. Yeni çıkan ürünleri yerinde görmek, gelişmeleri yakından takip etmek için ara sıra iş dünyasını, etrafı ziyaret ederdim.

Nereye gitsem en çok konuşulan isimlerin başında Ali Kantur geliyordu. Merhum İhsan Doğramacı’nın yaptığı güzel işlerde, Ankara’ya ve Türkiye’ye kazandırdığı projelerde Ali Kantur’un zekasından, çalışkanlığından, vizyonundan uzun uzun bahsedilirdi.

DONANIMLI İNSAN

İzmir doğumlu olan Ali Kantur, Kantur & Akdaş İnşaat Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı’dır. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra ABD’de Syracuse Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve İş İdaresi alanlarında yüksek lisans eğitimini tamamladı. ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde, Gazi Üniversitesi’nde master programında part-time öğretim üyeliği yaptı.

Ali Bey, Tepe Grubu’nda 1974 yılında şirket müdürlüğü ile göreve başladı. 2004 yılında Murahhas Üye ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak ayrıldı. GPG İnşaat Enerji Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan, Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve İşbir Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerine kadar pek çok ticari unvanı bulunan Kantur, koltuklarının altında taşıdığı karpuzların hiçbirini kırmadan tüm işlerini başarıyla yürütmektedir.

Müthiş bir enerjiye sahip olan Kantur’un ülkemize yaptığı çok değerli hizmetleri her zaman gıpta ile karşılanmaktadır.

ANKARA’YA NEFES ALDIRDI

Ankara’nın yaz akşamları çok güzel olur. Öğlenki sıcak kaybolur püfür püfür rüzgar eser. Bunaltıcı gündüz sıcağından, karasal iklimin en güzel yansımasını yaz akşamları görürüz. Ancak son yıllarda Mamak çöplüğü, Çankaya’da oturanların, balkonda, restoran bahçesinde keyif yapan herkesin tadını kaçırmaktaydı. Çöplükten gelen kötü kokuyu teneffüs etmek zorunda kalırdık. Ali Kantur ve ekibi Mamak çöplüğünde adeta bir mucize gerçekleştirdi. Öyle bir tesis kurdu ki çöp gübre oluyor, elektriğe dönüşüyor. Açığa çıkan ısı ile seralarda domates, üzüm üretiliyor. Biyodizel üretecek yosun haline geliyor. Geriye sadece %15’lik bir kül kalıyor ki o da istenirse çimento olabilir.

“Seralarda üretilen tek hücreli ALG yosunlarının üretimi ve yosunlara verilecek stres ile üretilecek dizel yakıtla Türkiye dışarıdan dizel yakıt ithalatından kurtulacak” diyen Kantur’un projeleri gerçekten heyecan veren teknolojilerle yapılmaktadır.

MORAL ARTTIRAN PROJELER

Türkiye’de özel sektörün dinamizminin çığır açabilecek ölçüde olduğunu yıllardır anlatırım. Bozkırın ortasındaki değerlerimiz, başkentin önemini her zaman yansıtmaktadır. “Dünyanın çöp, yakıt, karbondioksit ve enerji sorununu Türkiye çözecek” diye en karamsar olduğumuz anlarda bile yüreğimize su serpen inovasyon gurusu Ali Kantur, tümüyle Türkiye’de Ankara’da Ostim’de üretilen, tasarlanan, montajı yapılan tesislerle gelecek yıllarda teknoloji ve ‘know-how’ ihraç etmeye başlayacağımızı söylemektedir.

Yüreği ülke sevgisi ile dolu olan Kantur, metan gazından elektrik üreten motoru hariç tümüyle ve yüzde yüz yerli üretim – tasarım, montaj ve işletmeciliğini yürüttüğü tesisler için Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve çevre kuruluşlarından övgüler ve takdirnameler alırken, Dünya Bankası Ankara Mamak’taki tesislerin benzerlerinin Hindistan ve Çin’de kurulması için Kantur’la görüşmektedir.

ÖDÜLLERE DOYMUYOR

Değerli dostum, ayrı bir başarı öyküsü ile Türkiye’ye büyük hizmetleri olan Niyazi Akdaş ile birlikte yeni ufuklara yelken açan Kantur, Mamak katı yakıt depolama sahasının işletmeciliğinde “Gold Standart Carbon Certificate” sahibi oldu. Karbon azaltımı konusunda başarılı projelere imza atan tesislerin kurucusu Kantur, aynı zamanda atık çöplerin çürütülmesi ve ayrıştırılması sırasında ortaya çıkan metan gazı ile de 40 MW gücünde bir elektrik santrali kurarak, alanında dünyada bir ilke imza attı.

Türkiye’de ilk alışveriş merkezinin de kurucusu olan Ali Kantur, Real, Praktiker gibi dev alışveriş merkezi, market zincirlerini Türkiye’ye getirdi. İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı ve Ankara Esenboğa Uluslararası Havalimanı projelerini de başarıyla hayata geçiren ve işletmeci kuruluş TAV’da uzun yıllar yönetimde bulunan Kantur daha sonra bireysel girişimleri ve iş deneyimleriyle pek çok alanda teknolojisi tümüyle yerli olan tesislere imza attı. İstanbul’da yakın bir zaman içerisinde hayata geçecek olan Tema İstanbul projesinde de adından çok bahsettirecek.

Kilometrelerce uzaktan burunları zorlayan Mamak çöplüğünün kokusu artık burnumuza gelmiyor. Dünya Mamak çöplüğündeki serayı ilgi ile izliyor. Neredeyse Çanakkale’nin Kösedere domatesi gibi bıçakla yarıp az tuz attığınızda mis gibi kokan domatesi burnumuzun dibinde üretiyor Kantur. Acaba gelecekte daha neler yapacak. Şimdiden merak içindeyim doğrusu.

Bazen atılganlık istenen sonucu alabilse de en güvenilir başarı yolu çalışma ve sabır yoludur.

Ramazan ayının başladığı bugünlerde iftar sofralarından en sağlıklı protein kaynağı balığı eksik etmeyin. Mutlu pazarlar.

Yorum Yazın