0Yorum

Modanın Başkenti Balgat'ın Yaratıcısı

 

        1976-1980 yılları arasında Kara Harp Okulu’nda öğrenciydim. Her perşembe günü Savaş Beden Eğitimi dersinden sonra en zor dersimiz “Piyadecilik” idi. O zamanlar Ankara’da kış çok sert geçerdi, içimize donmamak için bütün yün giysileri giyerdik.

         Harp Okulu’nun Dikmen kapısından trafik kısa bir süre kesintiye uğratılarak intikale başlardık. Kırk beş dakika sonra mola verilirdi. Tek lüksümüz mataradan içtiğimiz ılık su ve sigara tiryakisi arkadaşların çektiği bir-iki fırt duman idi. Kısa intikallerde çay ocağı kurulmazdı. Üç saat sonra çaycı Arif amcanın çay kuyruğunda dakikalarca beklemeyi hayal ederdik. Öveçler’de, Balgat’ta sütçü nineyi, gecekonduda oturan birkaç Karadenizli aileyi tanır olmuştuk. Her eğitimin sonunda silahlarımıza temizleyici ve koruyucu solvent yağıyla bakım yapardık. Kuru ve karlı havalarda sorun olmazdı ancak yağmurlu havalarda Balgat ve Öveçler’in çamuruna saplandık mı postallarımızı yarım saat çamurdan arındırmak için ne çileler çekerdik.

         Aradan otuz yıl geçti. Ünlü KARTON firmasının sahibi Canip Karakuş Erzurum’dan Ankara’ya taşınır. Bayan eteği imalatı ve vitrin dekorasyonu ile işe başlayan Karakuş 1974 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde dünyanın en iyi dekor dergisinin açtığı yarışmada dünya birincisi olur. İkinciliği pek sevmeyen Canip Bey’in ödülleri arka arkaya sıralanır. 1975, 1976, 1977 yıllarında Hürriyet gazetesinin düzenlediği yarışmalarda hep birincilik alır.

         Bir zamanlar postallarımızın çamura saplandığı Balgat’ı MODANIN BAŞKENTİ yapan öncü kuvvettir Canip Karakuş. Ankara’nın en seçkin iş merkezlerinde şubeleriyle faaliyet gösteren KARTON Canip Bey’in gözbebeği gibi. Çırağan Et Lokantasının da sahibi olan Canip Karakuş hobileriyle de bir hayli ün yapmış. Ağrı Dağı’nın zirvesine sekiz kez çıkmayı başararak bir rekor kırmış. AGSD (Ankara Giyim Sanayicileri Derneği) başkanlığı görevini de yıllardır yürüten Canip Karakuş her söylemde memur kenti olan Ankara’nın,  Balgat’taki tekstil firmaları sayesinde, İstanbul’un ihracata ve Laleli piyasasına ağırlık vermesini fırsat bilerek Türkiye iç pazarında pastanın büyük bölümünü ele geçirdiğini vurguluyor.

               Dünyanın en ünlü eğlence merkezi Orlando’daki Disneyland’ın, bataklığın kurutularak bugünkü haline geldikten sonraki cirosu Türkiye bütçesinden fazla. Çamurdan, modanın başkenti olan Balgat’ın cirosunun da aynı seviyelere gelmesi, aynı benzerlikle anılması dileğiyle Canip Karakuş’a başarılar. İyi pazarlar.

 

 

Yorum Yazın