0Yorum

Mayanın Merkez Bankası

Bedenimizin tamamıyla yediğimiz gıdalarla inşa edildiğini ve sağlıklı olmak için doğru gıdaları yeterli miktarda almamız gerektiğini her geçen gün daha iyi anlıyoruz.

Gelecekteki sağlığınız için bugünden yatırım yapmak için hiçbir zaman geç olmadığını, haftada iki kez balık yemenin doğru bir yol olduğunu her zaman vurguluyorum. Elbette ki sadece balık, sebze, bakliyat ve meyve ile sorun bitmiyor. Bir zamanlar çok sevdiğim beyaz ekmeğin bir diliminin kaç küp şeker ile eşdeğer olduğunu, açlık kan şekerim 100’ün üzerine çıkınca daha çok anlamaya başladım.

EKŞİ MAYA ÇALIŞMALARI

Ankaralı genç işadamı Öz Günaydın Fırını’nın sahibi Zinnur Erol’un kızı İrem yediği gıdalardan dolayı sık rastlanan bir hormon hastalığına yakalanınca Zinnur Bey, doğal gıdaları araştırmaya adar kendini. Anadolu’da doğal üretim yapan üreticileri bulup çıkarır. Kendisi gibi ekşi mayalı ekmek üretimine gönülden bağlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekmekçilik ve Pastacılık Okul Müdürü Mehmet Ali Öztel ile Maya Bankası kurmaya karar verir. Türkiye’de farklı bölgelerde üretilen farklı ekşi mayalı doğal ekmekler olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Zinnur Erol, Maya Bankasının alt yapısını oluşturmaya başlar. İşe Türkiye’nin ekşi maya haritasını çıkarmakla başlayan Erol, Mengen’deki 75 yıllık maya ile ekmek yapan Emine Ural Şen’i, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ne davet eder. Tek tek yöresel ekşi mayaları takibe alan genç girişimci, kütük oluşturup genç nesillere aktarmakta kararlı. Ekşi mayaları toz halinde saklamak için çalışmaların son safhaya geldiğini söylüyor.

VAZGEÇİLMEZ GIDA

Türk halkının çok ekmek tükettiğini biliyoruz. O nedenle sağlıklı ekmeği tercih etmek önemli. Zinnur Bey’in Anadolu’da gezip de ulaşamadıkları insanlara da çağrısı var: “Bizimle iletişim kurup ekşi mayalarınızı Maya Bankamıza ulaştırın ve bankamızda değerlendirin. IBAN numarasına falan gerek yok bu reçeteler banknot gibi saklanmayacak! Gelecek nesillere sağlıklı ekmek üretiminde kullanılacak, faizi de sağlıklı yetişen mutlu çocuklarımıza kavuşmak olacak.”

               

Yorum Yazın