0Yorum

Londra'daki Adanalı Gururumuz

           

           Kurban Bayramında önceden planladığımız Michelin yıldızlı ve dünya çapında ün yapmış yerlere ziyaretlerimizi gerçekleştirmek üzere İngiltere’nin başkenti Londra’ya gittik. İlk durağımız Fat Duck (Şişman Ördek) idi. Şehirden bir hayli uzak bir yer. Ekspres bir trene binip Maidenhead durağında kırk dakika sonra iniyoruz. İstasyonda tekrar bir taksiye biniyoruz. Taksici on beş dakika sonra bizi ışıkları loş, tabelası olmayan bir evin önünde bırakıyor.  “Burası mı” diyoruz, “Evet” diyor taksi şoförü ama biz ona bile inanamıyor, dar bir sokak içinde restoran aramaya başlıyoruz ve tekrar indiğimiz yere dönüyoruz. Cesaretle kapıyı çalınca restoran olduğunu beyaz masa örtülerinden ve ütülü kıyafetlerle bizi karşılayan garsonları görünce anlıyoruz.

ADANALI İSA BAL

          Fat Duck kırk aşçının sihirli elleriyle harikalar yarattığı bir yer. Kitap kadar kalın bir şarap menüsü ile birlikte genç, donanımlı birisi geliyor ve Türk olduğumuzu anlayınca “Hoş geldiniz” diyor. Menüdeki tüm alkollü ve alkolsüz içecekler ona soruluyor. İngiltere’de bu işin duayeni olmuş. Dünyadaki tüm üzümlerle, bağlarla, bahçelerle haşır neşir olmuş. Menüde “Yeni Rakı” bile var. İsa Beyin eşi de Londra Belediyesi’nde çevre sağlığı uzmanı olarak çalışıyor.

         1971 yılında Adana’da doğup Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulunu bitirmiş İsa Bey ile bir Türk olarak büyük gurur duyduk. Dünyanın en ünlü lokantalarından birisinde bir Türkün başarılara imza atması çok keyif verici doğrusu. İsa Bal kendisini İngiltere’de çok sevdirmiş. Restoranı ziyaret eden yabancı tanınmış iş adamları, devlet başkanları, diplomatlar var. En son Malezya Kralı kendisini Malezya’ya davet etmiş. “Ne zaman gelmek istersen Londra’daki Malezya Büyükelçiliği’ne uğra, benim davet ettiğimi söyle hemen seninle ilgilenirler” demiş. 

         Dünyanın en ünlü “sommelier”i İsa Bey hem Adanalıların hem de Türkiye’nin gurur kaynağıdır. Eğer bir işi yapmayı isterseniz, yapmaya karar verirseniz ve yeterli zamanı ayırarak çalışırsanız, o işi yavaş yavaş, adım adım yapabilirsiniz. Zaten başarı da her gün toplanan küçük çabaların tekrarıdır. İyi pazarlar.

Yorum Yazın