0Yorum

Kitaplara Adanan Ömür

Kitap, sıradan bir şey olmayıp yaşayan ve birçok canlıdan daha gerçek olan bir varlıktır. Kimi uzun yıllar boyu, bazıları da sonsuza kadar yaşar. O nedenle kimdir sorusuna yanıt aranacak kadar önemli bir varlıktır, çünkü o bir kimliktir aynı zamanda. Okuyana da kimlik kazandıracak kadar kişilik sahibi bir varlıktır.

Kitap öncelikle bir aşktır. O gelip sizi bulmaz, önce o aşık olmaz. Nazlıdır, onu arayıp bulamazsınız, asla peşinizden koşmaz. Gururludur, kaprisli değildir ama unutulmaya tahammülü yoktur. Bir kez bir kenara koyarsanız, bıraktığınız yerden devam edemezsiniz. Onu yeniden anlamanız, yeniden dinlemeniz gerekir.

Sıkı bir dosttur ama yine de o sizinle dost olmak için çaba göstermez, her şeyi sizden bekler. Boş boş konuşmaz, sizi sıkmaz, gereksiz ayrıntılara takılmaz. Sizin nasıl biri olduğunuzla ilgilenmez, yargılamaz, olduğunuz gibi sizi kabul edebilecek tek varlıktır.

Dedikodu yapmaz, onu dinlemenizi ister. Teknolojik aletlere benzemez kitap. Size en doğal ve saf halini sunar. Harfler ve sayfaların arasından muhteşem bir hazine vaat eder. Aranızda aşk başladığında uyku saatlerinizi değiştirir, hayatınızda söz sahibi olur. Bu aşktan şikayet eden olmamıştır.

Kitabınız yol göstericidir, yargılamaz, ışık tutar, hayata açılan pencereleriniz olur. Her seferinde farklı bir bakış açısı keşfedersiniz, kendinizi bulursunuz.

Sizi sarıp sarmalar, ruhunuza ninniler söyler, uyutur sizi anlamazsınız. Fark etmezsiniz saat kaç, hava nasıl, üstünüz açık mı kalmış. Bütün her yeri, bütün evreni doldurur.

Anlamsız soruları yoktur kitabın, sadece bekler, umutlarınız olur, gözyaşlarınızı siler, yalnızlığınıza yoldaş olur, dostunuz, aileniz olur. Siz istemediğiniz sürece hiçbir şey anlatmaz ama isterseniz evreni doldurur anlattıkları. Kitap sözdür, kitap gerçektir, kitap her şeydir.

İşte Nedim Atilla hayatını birbirinden lezzetli kitaplar yazmaya adamış değerli bir yazardır.

“Bir Göç Kasabası: Gaziemir”, “En Yangın Aşklar Yemekte Başlar”, “Tarihten Günümüze İzmir Mutfağı”, “İzmir Demiryolları”, “İzmir Posta Tarihi”, “Batı Anadolu Zeytinyağı Kültürü: Ege’den Yemek Tarifleriyle”, “Parşömen”, “Kozak: Çamfıstığından Yemeklerine Bir Yaylanın Öyküsü” gibi bir solukta okuyabileceğiniz eserlerin yazarı Nedim Atilla’yı yıllardır tanırım. Ege’de yapılan her etkinlikte karşıma çıkar. Tarihi yarımadada yapılan bir gezide mihmandarlık yaparken, Kozak yaylasında çam ağaçlarının üzerinde fıstık toplarken, Ayvalık köylerinde zeytin hasadı yaparken karşılaşmanız hiçbir zaman sürpriz değildir.

SLOW FOOD’UN ÖNCÜSÜ

Türkiye’de Slow Food (Yavaş Yemek) akımının öncülerindendir Nedim Atilla. Gökçeada’ya, Seferihisar’a çok emek harcamıştır. Yeme içme dünyasının daha sağlıklı ve kaliteli olması için yaşantısının her gününde büyük çaba sarf etmektedir. Televizyon programları, gazete yazıları ilgi ile büyük bir keyifle izlenmektedir Atilla Bey’in. Son yıllarda ülkemizde büyük atağa geçen gastronominin ilk tetikleyicilerinden biridir Nedim Bey. Yeme içme sektörüne çok büyük emeği geçmiştir.

SOSYAL İNSAN

Türkiye’nin her yerine incelemelere giden Nedim Bey’in güçlü kaleminden Van ve yöresini, Göbeklitepe’yi, Anadolu’nun tarihini, yemeklerinin kültürünü öğrenebilirsiniz.

30 Kasım tarihinde Rotary Dünya Başkanı Barry Rassin ile birlikte Trilye’ye gelen Nedim Atilla, çok sosyal bir insandır. Pek çok sosyal aktiviteye katılır. Ankara’ya geldiği diğer zamanlarda da Trilye’ye uğrayan Atilla, Ege esintisini burada da yaşattığımız için çok mutlu.

Bildiklerini aktarmak için düzenlenen pek çok etkinlikte konuşmacı olmaktan mutluluk duyan Nedim Bey, yeme içme dünyasının canlı kütüphanesidir.

ZEYTİNYAĞI AŞKI

Zeytinyağı üretimi yapan Nedim Atilla, Türkiye’deki üretimin artmasında, kaliteli zeytinyağı üretiminin yapılmasında önemli rol oynar. Tadımından, müzayedelerine kadar zeytinyağı ile ilgili her konuda öncülük yapar Atilla.

İzmir aşığı Nedim Bey, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde İletişim Sosyolojisi yüksek lisans eğitimi ve Fransa’nın Toulouse Üniversitesi’nde Sanat Tarihi yüksek lisans eğitimi almıştır. Günaydın, Yeni Asır, Sabah, Bugün, Akşam gazetelerinde çalışan Nedim Atilla, muhabirlik, sayfa sekreterliği, bölge temsilciliği, gastronomi yazarlığı gibi görevlerde bulundu. Gastronomi, turizm ve kültürel çeşitlilik üzerine yazdığı yazılarını sürekli takip eden birisi olarak Nedim Bey’in sektörümüze katkılarını her zaman takip ederim. “İyi Beslen, İyi Yaşa”, “Sağlık Yurdu Anadolu”, “Vourla”, “Parşömen”, “Batı Anadolu Şarap Kültürü” isimli kitapları İngilizce diline, “İzmir Mutfağı kitabı” da Yunanca diline çevrilmiştir.

Atilla Bey’i anlatmadan önce kitap nedir diye başladığım yazımda, Atilla Bey’in sayısı 30’u bulan kitaplarının da tanıtımını yapar gibi oldum.

Mütevazı kişiliği, yardımseverliği, çeşitli sivil toplum örgütlerine, hizmet kuruluşlarına, mesleki yerel ve uluslararası örgütlere üye olarak insanlığa verdiği yararlı hizmetler anlatmakla bitmez Nedim Atilla’nın. Sevecen yapısı, babacan tavrıyla insana enerji verir Nedim Bey. Gastronomi dünyasına büyük katkılarda bulunmaya devam edecek, hiç durmayacaktır.

İyi tarlaya düşmüş kötü bir tohum olmaktansa kötü tarlaya düşmüş iyi bir tohum olmayı yeğlerim. İyi pazarlar.

Yorum Yazın