0Yorum

Kendine İnanıp Başarıya Ulaşanlar

 

              

             İki çocuklu bir aile hafta sonunda piknik yapmaya  karar verir. Piknik yerine vardıklarında, anne yemeği hazırlarken, baba çocuklarıyla birlikte kısa bir yürüyüşe  çıkar. Yürüyüş uzun olmasa da, çocuklardan küçük olanı yorulur. Yalvaran gözlerle babasına bakıp; “ Babacığım,” der , “çok yoruldum, beni kucağında taşırmısın?”  Baba, “Ben de biraz yoruldum oğlum,” der demez, çocuk ağlamaya başlar. Baba tek kelime etmeden etraftaki ağaçların birinden kuru bir dal keser, çakısıyla biçimlendirip, yontar, sonra da oğluna verir.

            “Al sana güzel bir at” der.

            Çocuk dal parçasından yontulmuş ata sevinçle biner ve “Deeh! Deeh!” diye bağırarak annesinin sofra kurduğu düzlüğe doğru koşmaya başlar. Küçük oğlunun birden yorgunluğunu unutup canlanışını gülerek seyreden baba,  kızına, eliyle küçük kardeşini göstererek, “Hayat budur işte kızım” der. Bazen kendini çok yorgun hissedersin. Öyle olduğunda, kendine değnekten bir at bul ve yoluna devam et.

            Bu at yerine göre bir arkadaş, bir şarkı, bir şiir, bir umut, bir çiçek, bir özlem, bir hayal ya da bir çocuğun tebessümü olabilir.

Harp Okulları’nda kredi ve ders sayısı oranı oldukça düşük olan Topoğrafya ismi verilen haritacılık dersi okutulur.  Haritacılık her subay ve astsubayın bilmesi gereken çok önemli bir derstir. Bu ders okutulurken Harbiye öğrencilerine 1/25000 ölçekli, gizlilik derecesi olan haritalar dağıtılır. Bu haritalardan eğitim süresince harita okuma, yön bulma, koordinat tesbiti, arazinin coğrafi konumu ile ilgili bilgiler öğretilir. Askerlik mesleği dışında bu bilgilerin ne işe yarayacağını 2000 li yıllarda Ankara’nın tanınmış işadamı Erhan Ölçüm’ü  tanıyana kadar hiç düşünmezdim.

            Erhan Ölçüm, Ankara’nın yetiştirdiği, Türkiye’ye mal olmuş çok değerli bir işadamı olup, Paksoy Teknik Hizmetler ve Tic. Ltd. Şti.  nin sahibidir. Ölçüm yaşamındaki olanakları yoktan var etmiştir. Azimle çalışıp hedeflerini ve projelerini başarmasında kendisine güç veren dostları,  çok önemli rol sahibi olmuşlardır.

 1996 yılında kurulan şirket teknik malzemelerin yurt dışından ithal edilerek, iç piyasada satılması maksadı ile kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda yurt dışından bir takım temsilcilikler alarak ana iştigal konusunu, arazi ölçme cihazlarına yönlendirmiştir. Bu sektörde dünya liderleri arasında yer alan ve bir Toshiba kuruluşu olan Japon menşeilli Topcon Corporation firmasının Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

            İlerleyen yıllarda Erhan Ölçüm ve yarattığı Paksoy firması Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde aranan kişi ve şirket olmuştur. Azerbaycan’dan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar konusunda tek uzman gösterilen Erhan Bey, benim de yıllar önce öğrendiğim bilgilerin 2000 li yıllarda neler yarattığını gayet açık anlatmaktadır. Otomobillere takılan yol bilgisayarları, yeni nesil telefonlarda bulunan haritalar, hep bu topoğrafik bilgiler doğrultusunda yapılmıştır.

            İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Ölçüm, haritacılık sektörüne katılmadan önce, 9 yıl İstanbul Atatürk Havalimanında görev yapar.     Askerlik hizmetinden sonra 1984 yılında haritacılık sektörüne katılır. Yıllar onu sektörün en önemli isimlerinden biri yapar. Çok çalışkan ve yetenekli bir yönetici olan Ölçüm çevresinde oldukça sevilen bir kişiliktir.

           İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yüksekte değildir. Ciddi, çalışkan insanların başarıları toplumda insan zenginliğinin artmasına neden olur. Toplumların insan zenginliği, o ülkede yaşayan, mesleğine tutkulu insanların sayısı ile orantılıdır. Bilerek ve isteyerek seçilmiş tutkular, insanların en güzel amaçlarına eşsiz yön vericilerdir. İyi pazarlar. 

Yorum Yazın