0Yorum

Kendine Güvenip Başaranlar

 

 

 

         Bazı anlar vardır ki her şeyden bıkarsınız, umutsuzluğa kapılırsınız, başaramayacağınız hissi kara bulutlar gibi sarar etrafınızı. Bir köşeye sıkıştığınızda, artık daha fazla asılamayacağınızı duyumsayacak denli her şeyin aleyhinize olduğunu düşündüğünüz anda bile asla vazgeçmeyin. Biraz daha dayanın. Çünkü o an rüzgarın yönünü değiştireceği andır.

         Yıllar önce tanıdığım ve o günden bu yana karşılaştığım her ortamda yakından izlediğim Metin Ar, yaşantısını pozitif kutuplar üzerine oturtmuş, iş dünyasının saygın isimlerinden birisidir. Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı olan Metin Ar, beş ay önce İtalyan lastik devi Pirelli Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmiştir. Kendisini izlediğim konularda aylar sonra hep hedefin ortasına yakın yerlerden isabet kaydettiğine yakinen tanık oldum.

LİYAKAT NİŞANI SAHİBİ

          En kritik halka arzları büyük bir başarıyla tamamladıktan sonra kutlamak için Trilye’ye gelen Metin Ar yıllardır İtalya–Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde büyük katkı sahibi olmuştur. Bu nedenle kendisine “İtalya Cumhuriyeti Onur Nişanı” verilmiştir. Robert Koleji’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans, London School of Economics’te yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır.

         Sosyal yaşantısı oldukça hareketli olan Ar, aynı zamanda Chaine des Rotisseurs üyesidir. İstanbul’daki pek çok gurme yemeğinde bir araya geldiğimiz Metin Bey, ekonomi konusunda otorite olduğu kadar yeme-içme konularında da çok bilgilidir. Eğer orkinos balığı yiyecekse sadece karın kısmını ister. Kılıç balığını ızgarada tercih edecekse az pişmiş ve sulu olmasını ister. Beluga havyarından, cafe de Paris sosuna kadar yiyecek dünyasında geniş yelpazeli engin bilgilere sahiptir. Hayatını dolu dolu yaşayan, yoğun iş temposundan geriye kalan zaman dilimlerini de özenli bir şekilde geçirmeye çalışan Ar, herkese yardımcı olmayı seven, gelecek gördüğü çalışkan insanların elinden tutan, titiz, son derece sevilen saygın bir isimdir. Geçtiğimiz ay İstanbul’un ünlü mekanı Sunset Restoran’da aynı masayı paylaştığım Metin Ar’la saatler süren sohbetimizde aynı eksende buluşmamızdan son derece keyif almıştım. O da benim gibi hiçbir zaman yerdeki çamurla uğraşmaz, hep yağmurun ardından mutlaka güneşin geleceğine inanır. Elbette ki yağmurdan fazla ıslanmadan tedbir alarak güneşi beklemeyi tercih etmeyi de hep hatırlatır. 2001 krizinden beri bütün söylemlerini takip ettiğimde haklı çıktığını görmem de beni ayrıca mutlu etmektedir. Çok sık yinelediği ünlü sözünü ben de sizlere aktarayım; herkesin karamsar senaryolardan başka bir şey üretmediği zamanlarda Metin Ar şöyle der: “Kötümserler daima haklı çıkar, bu arada iyimserler de para kazanır.” Son 1–1,5 yıldır ikinci krizi bekleyenler, krizin bir kez daha dip (Double Dip) yapacağını söyleyenler belki haklı çıkacaklar. Ama ya 50 yıl sonra olursa? Kendi işimi nasıl en iyi yaparım diye çabalayanlar zaten kazanıyor ve kazanmaya devam edecekler. Dubai, İspanya, Yunanistan krizleri ile yatıp kalkanlar, her sabah uyanınca kriz korkusuyla uykularının kaçtığı gecelerin yarattığı yorgunlukla günlerini mutsuz ve yorgun geçirecekler. Kendilerinin hızları kesildiği gibi iş dünyasının da hızlarını kesmeye devam edecekler.

         Metin Ar da Türkiye’nin dünyanın pek çok ülkesinden güçlü mali sistemiyle ayrıştığını sürekli vurguluyor. Dubai’den kaçan para niçin İstanbul’a gelmesin? Dünyada dolaşan bol para neden Türkiye’ye uğramasın? Gelmemesi için herhangi bir neden var mı? Niçin kendimize güvenmiyoruz diyerek kafasını kuma sokmuş pek çok insan için gerçek moral kaynağıdır Metin Ar. Onunla yakın olmak, yararlılık getiren bir ayrıcalıktır, ufukların berrak görülmesidir.

         Eğer kafanızı yapıcı düşüncelerle meşgul tutarsanız, olumsuzluklar, üzüntü ve karamsarlıklar orada kendine yer bulamaz.

         Dünyanın en önemli ulaşım aracı olan uçağı keşfedenler kimler biliyor musunuz?  Metin Ar gibi güven duygusuna sahip olan iyimser düşünen insanlar. Peki ya paraşütü kimler icat etmiş? Kötümserler!

         Hiç olmazsa haftaya kadar iyimser kalın. İyi pazarlar.   

Yorum Yazın