0Yorum

Karadeniz’in Yükselen Yıldızı

Bir gezgin dağ bayır gezerken akarsuyun içinde değerli bir taş bulur. Ertesi gün yolda bir adamla karşılaşır. Adam çok açtır. Gezgin torbasındaki yiyeceği karşılaştığı bu kişiyle paylaşır. Ama erzak çantasını açarken aç adamın gözü çantadaki değerli taşa takılır. Gezginden bu değerli taşı kendisine vermesini ister. Gezgin, hiç duraksamadan değerli taşı adama uzatır. Adam başına konan talih kuşundan memnun olarak aceleyle oradan uzaklaşır. Artık kendisine ömür boyu maddi güvence sağlayacak değerli taşın sahibidir.

Birkaç gün sonra gezgin, arkasından koşarak kendisine yaklaşan adamı görür. Adam nefes nefese değerli taşı gezgine uzatır. “Senden ayrıldıktan sonra uzun uzun düşündüm. Bu taşın ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Ama onu sana geri vermek ve senden daha değerli bir şey almak istiyorum. Bu taşı bana rahatlıkla vermeni sağlayan o içindeki şey her ne ise ondan istiyorum” der.

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, çok sevdiğim, değer verdiğim, güvendiğim bir dostumdur. Herkese pozitif elektrik yayar, ülkesini çok sever, kutuplaşmalara karşı olan son derece insancıl birisidir. Bir akşam Trilye’de yemek yerken yan masalardan birisini görünce hemen masadan fırlayıp “Merhaba” deyip kucaklaştı. Ardından benimle tanıştırdı. Dostum Süleyman Savaş Erdem’in de çok iyi arkadaşı olan Süleyman Bey’i İsmail Bey bana öyle bir anlattı ki ilk günden etkilendim. Yeni İstanbul’u yaratan inanılmaz inşaatlara imza atan, tam bir şehircilik aşığı olan Süleyman Bey’i o günden önce birazcık tanıyorum ama sonra daha detaylı tanımaya başladım. 

KARAMSARLIĞA YER YOK

Süleyman Varlıbaş, yukarıdaki öyküde anlattığım gezginin içindeki paylaşımcı ruhu taşıyan çok özel bir iş adamıdır. Yarattığı hasılat modeli yöntemiyle bir hayli ses getiren Süleyman Bey, Trabzon ili Çaykara İlçesi Ulucami Köyü doğumludur. Süleyman Bey, Çaykur işletmelerinde idarecilik yaparken babası Mehmet Varlıbaş’ın enerji nakil hatları yapım, onarım gibi taahhüt işlerini büyütmesinden dolayı istifa etmek zorunda kalır.

Süleyman Bey’in yaşamında karamsarlığa yer yoktur. Yaz aylarında bile son zamanlarda çok yağmurun yağdığı İstanbul’da asla yerdeki çamurla uğraşmaz. Gökteki yıldızlarla uğraşır, yağmur da bulut da geçip mutlaka güneş çıkacak düşüncesi onu hep başarılı kılmıştır. Doğru zamanda doğru işleri yapmış, temkinli ve ölçülü olmuş, risk almasını bilmiştir. Kriz dönemlerinde kriz yönetimini çok iyi kavramış, büyük yatırımlarını gayrimenkule yaparak zirveden hiç düşmemiştir. Başarıları üniversitelerde yardımcı kitap olarak okunabilecek örnek bir girişimci olan Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş işlerinde her zaman kusursuzluğu hedefler ve mükemmeli yapar. Doğayı çok sever ve yaptığı işlerde de bunu yansıtır.

Uçak seyahatlerinde İstanbul’un üzerindeyken gördüğüm çirkin manzaraların yanında son yıllarda Varlıbaş Holding’in lokomotifi olan Varyap’ın yaptığı yeni ve çevreci binaları gördükçe moralim düzelmekte, yüreğime su serpilmektedir. Kusursuzluğu hedefleyince mükemmel işler yapabilirsiniz. Süleyman Bey, yeni ve modern İstanbul’un yaratılmasında kendisine sorumluluklar yükleyerek konutta bilinçli yapılanmanın öncülüğünü yapmıştır.

Batı Ataşehir’deki Varyap Meridian sayısız ödüle layık görülmüştür. Uphill Court Bahçeşehir ile Uphill Court Ataşehir İstanbul’a ayrı bir çehre kazandırmıştır.

YENİ HEDEF ENERJİ

İskoçlarla ve İtalyanlarla ortak başarılı işler yürüten Varlıbaş Holding’in yeni hedefi önümüzdeki dönemde en büyük yatırım alanlarından yenilenebilir enerjiye yönelmektir. İstikrarlı ve temkinli bir büyüme trendi yakalayan holding, 9 yılda toplam iş hacmini 9 misli arttırarak yeni bir rekora da imza atmıştır.

Karadeniz’in inşaattaki bu mütevazı devi bu kadar büyük başarılara rağmen sade bir yaşantı sürdürmekte, ülkeye nasıl hizmet getirebilirim, nasıl yapılmamış yeniliklere el atabilirim diye çabalamaktadır.

Hiç olmamış şeyleri düşleyen insanlara gereksinimimiz gittikçe artıyor. Büyük fikirler, yüksek dağlara benzer, alışık olmayanları ürkütür. Hayatta en büyük eğlence de başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.


Yorum Yazın