0Yorum

Globalleşen Lotus Çiçeği

Büyük Okyanus’un ortasında batan gemiden tahliye sandalıyla ayrılan bir adam vardı. Bu adam yirmi bir gün boyunca okyanusun ortasında çaresizce kurtulmayı bekledi. Nihayet yeri tespit edilen adam mutlu sona ulaştı. Bir gün Rickenbacker adlı bu adamla karşılaşan Amerikalı ünlü yazar Dale Carnegie ona yaşadığı bu büyük tecrübeden neler öğrendiğini sordu. Adamın verdiği cevap oldukça düşündürücüydü. “Bu tecrübeden edindiğim en büyük ders insanın içebileceği kadar tatlı suyu ve yiyebileceği kadar ekmeği olduktan sonra hayatta hiçbir şeyden şikayet etmemesi gerektiğidir.” Yaşar Seyman yaşamı boyunca emekçi insanların, çalışanların içebilecekleri tatlı suyu, yiyebilecekleri ekmeği olması için çalışan, onların yaşam standartlarının çağın gereksinimlerine ayak uydurabilecek düzeyde olması için uğraş veren, bu konuya kendisini adayan çok değerli sendikacı hanımefendidir. 4 yıl önce sıcak bir yaz akşamı Kore Finans İş Kolu Sendikası (KFIU) Genel Başkanı Yang Byung-Min’i Trilye’de ağırlayan Yaşar Seyman’ın bu misafirperverliğini yakınen izleme olanağım oldu. Beni masaya çağırıp Koreli konuklarıyla tanıştırdı. Koreli başkan, Seyman’dan o kadar etkilenmişti ki Seyman’ın her söylediğini not alıyordu. Ona “lotus çiçeği” adını takmıştı. Entellektüel bir insan olan Koreli sendika başkanının taktığı bu isim dünyanın diğer ülke sendikacıları ile de paylaşılınca “globalleşen lotus çiçeği” olarak anılmaya başladı Seyman. Lotus çiçeği zorluklar içinde açar. Doğanın mucizelerinden birisidir. Çamur içinde büyümesine rağmen saf ve kirlenmeden açar. O “gerçek nazik çiçek” olarak ifade edilir. Yaşar Seyman Erzincan doğumludur. Fahriye Abla’dan sonra şiirlerde, kitaplarda en çok ismi duyulan bayandır. Ama o tam bir Ankara sevdalısıdır aynı zamanda.

BİR AYAĞI KANADA’DA BİR AYAĞI ÇİN VE JAPONYA’DA

Seyman Türkiye’de açan ama dünyayı saran, kucaklayan bir sevgi çiçeğidir. Onun her sohbetinde dostluk, insanlık vardır. Güzellikleri insanlarla paylaşmayı yeğlemiştir her zaman. Bir ayağı Kanada’da, bir ayağı Çin’de Japonya’dadır. Gittiği her ülkede gülen güzel yüzüyle hem kendini hem de Türkiye’yi sevdirir yabancılara. Anadolu’nun kokusunu taşır dünyaya. Yaptığı konuşmalarla, tutarlı davranışlarıyla dünya sendikacılığına ışık tutar adeta.

İNANÇLI KARARLI KİŞİLİK

İnançlı ve kararlı, yalnız yapabileceği konularda söz veren ve yerine getiren bir insandır Yaşar Hanım. Herkese güven verir. Ankara Eğitim Enstitüsü ve Bankacılık Enstitüsü’nü bitirdikten sonra iş yaşamına İş Bankası’nda başlayan Seyman, 1983’ten bu yana BASİSEN (Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası) Ankara ve İç Anadolu Bölge Başkanlığını sürdürmektedir. Altan Öymen’in Genel Başkan olduğu dönemde CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Seyman, ulusal gazetelerde yıllardır köşe yazarlığı yapmaktadır. Sayısız ödül sahibi olan Seyman’ın pek çok yazılı eseri bulunmaktadır. 1998 yılında Sabah Gazetesince Cumhuriyet’in 75. yıldönümü nedeniyle seçilen “Aydınlanmanın 75 Kadını”ndan biri olan Seyman, 23 Nisan 2007’de Global Union (UNI) tarafından verilen “Avrupa’nın Başarılı Kadın Sendikacısı” ödülünü Atina’da almıştır.

Hiç tükenmeyen enerjisi ve her zaman gösterdiği güler yüzüyle her görüşten insanın sevgi ve sempatisini kazanan Seyman tam bir dost zenginidir. Başarılarınıza sevinen, başarısızlıklarınıza üzülen, bizi üzgün görünce öteki dostlara haber verip bizimle ilgilenmelerini isteyen, bir başka kıtada yaşasa da ya da günde 18 saat çalışsa da kendisine gereksinim duyduğunuz anda, yardımınıza koşan, gerçek bir dosttur Yaşar Seyman. Yaşamda aranılan en büyük zenginlik böyle dostlara sahip olmaktan başka bir şey değildir herhalde. Sevilecek biri olmadığınız zamanlarda bile sizi seven. Sarılacak biri olmadığınız zamanlarda bile size sarılan. Dayanılmaz olduğunuz zamanlarda bile size dayanan. Bütün dünya sizi üzdüğünde size moral veren, ağladığınızda size ağlayan. Sevincinizi çarpan Üzüntünüzü bölen Geçmişinizi çıkaran Yarınınızı toplayan Kalbinin derinliklerinde ihtiyacınızı hesaplayan İşi bitince sizi bir tarafa atmayan… İşte böyle bir dosttur, böyle bir kadındır Yaşar Seyman. Unutmamak gerekir ki uygarlıklar seçkin kadınların eseridir. İki gün sonraki Kadınlar Günü’nün şimdiden tüm kadınlarımıza güzellikler getirmesi temennisiyle. Sevgiyle kalın.

Yorum Yazın