0Yorum

Gaziantep’ten Doğan Güneş

 

 

Sabah Gazetesi Ekler Koordinatörü sevgili Ersin Ramoğlu’nun “Süreyya Bey güzel bir fotoğraf makinesi alıp önemli işadamlarımızın fotoğrafını çekelim, onları kaleme al, çok değerli bir hizmet olacak” demesinden bu yana tam 5 yıl geçmiş. Birkaç yıldır fotoğraf makinemi hiç yanımdan ayırmıyorum. Onun sayesinde yaşamı daha iyi gözlemleyebiliyorum. Hayata karşı daha uyanık oluyorum. Bazen oturduğum masanın yanı başındaki çiçeğe rengarenk bir böcek ya da endamlı bir arı ya da kelebek konabiliyor. Hemen onları ürkütmeden fotoğrafını çekebiliyorum. Restoranımın bahçesindeki vişne ve kayısı ağaçlarının yeni açan çiçekleri ve kuş yuvasının önüne konan serçelerin renklerinin güzelliğini fark edebiliyorum artık.

Güzel insanların yaptığı hizmetleri bu köşeden yurdun önemli bir bölümüne aktarabiliyorum. Geçenlerde restoranımıza konuk olan Abdulkadir Konukoğlu ile birlikte fotoğraf çektirdik. Ben de uzun süredir sabırsızlanıyordum defalarca misafirimiz olan asırlık Türkiye markasını sizlere anlatayım diye. Tesadüfen o akşam Cem Yılmaz da konuğumuzdu ve uzaktan Konukoğlu’nu görür görmez “Abdulkadir Ağabey” diyerek yanına koştu ve sarıldı. Abdulkadir Bey, Cem Yılmaz’a birazcık sitem etti: “Sizi hayranlıkla izliyorum ama hiç Antep’ten bahsetmiyorsunuz Cem Bey. Lütfen bir programınızda benim memleketim Gaziantep’in güzelliklerinden bahsedin.” Cem Yılmaz masasına dönünce arkadaşlarına Abdulkadir Konukoğlu’nun başarılı çalışmalarını uzun uzun anlattı.

Abdulkadir Konukoğlu, asırlık Sanko efsanesinin yaratıcılarındandır. Gaziantep mucizesinin öncülüğünü yapanların başında gelmektedir. 1904’te el tezgahıyla temeli atılan ve müthiş bir başarı örneği olarak bugün gıptayla bakılan Sanko Holding, ilk günkü gibi heyecan yaşayarak, yeni işe başlamışçasına başarılı faaliyetlerine devam etmektedir.

Yat limanından enerjiye, tekstilden gıdaya kadar pek çok alanda Türkiye’de ve dünyanın çoğu ülkesinde söz sahibi olmuştur. Üretim kaliteleri, vizyon ve felsefeleri ile her alanda belirleyici konumda olan, istihdamı ve ihracatı artırmak için giderek daha güçlü ve büyük olmayı hedefleyen Sanko Holding, ciddiyetinden taviz vermeden yoluna devam etmektedir.

İŞİN HİLESİ DÜRÜSTLÜKTÜR

Doğru işleri değil de, işleri doğru yapan insanlar büyük fırtınalarda, kasırgalarda sadece sallanırlar, asla yıkılmazlar. Çünkü fırtınalar ufak tefek şeyleri süpürür götürür. Kurucu Sani Konukoğlu’nun “İşin hilesi dürüstlüktür” ilkesi Sanko Holding’in başarısının kaynağı olmuştur. Yüzyıllar geçse de inşaatın temeli bu ilke olarak kalacak ve yapı çok sağlam olacaktır.

Türkiye’nin takdir toplayan “en”lerinde Sanko Holdingi görmek hiç şaşırtıcı değildir. Anadolu’daki en büyük 250 şirketin arasında Sanko’nun şirketlerinin yer aldığı gibi Türkiye’nin en büyük 1000 özel şirketi arasında bulunan Sanko Tekstil, Sanko Dış Ticaret, Sanko Pazarlama, Süper Film Ambalaj, Çimko Çimento sektörde örnek gösterilmektedir. En çok vergi ödeyen mükellefler arasında elbette Sanko’yu görmek sürpriz değildir.

Genelkurmay Karargahı’nda çalıştığım yıllarda bir ağabey gibi sevdiğim (E) Korgeneral Dursun Bak’ın Sanko Holding Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olmasının da sinerji yarattığı inancındayım. Hümanist sözcüğünü çok severim. Eğer tanımını yapmak gerekirse Dursun Bak’ın hayat felsefesi olarak betimlenebilir. Hayatımda tanıdığım en insancıl, verici, karıncayı bile ezmeyen kişi olan Dursun Paşa’nın Gelibolu’da 2’nci Kolordu Komutanlığı yaptığı dönemden bu yana yıllar geçti. Ama geçen yıl Gelibolu’nun köylerinde dolaştığımda çocuklarına isim veren, caddelere onun adını koyan insanları gördükçe Gelibolu yarımadasına bir de Dursun Bak Paşa’nın sevgi abidesinin dikildiğini fark ettim. Tanıdığım en vefalı insan olan Dursun Paşa’ya onu seven insanların da büyük bir vefa göstermesine her zaman sevinmekteyim.

Abdulkadir Konukoğlu sosyal sorumluluk projeleri kapsamında hem Gaziantep’e hem de Türkiye’ye inanılmaz hizmetler yapmaktadır. Sani Konukoğlu Vakfı, Sanko Sanat Galerisi çok önem verdiği etkinlikleri yaratan kuruluştur. Yardıma muhtaç insanlara yapılan gıda yardımları, engelli derneklerine yapılan katkılar, şehit ailelerine verilen destekler, huzurevleri, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, camilere ve pek çok sosyal kuruluşa yaptıkları yardımlar, Zeugma Antik Kenti’ne yapılan acil kurtarma konusuna sponsorluk, Türkiye ve dünyanın her yerine elini uzatan bir dostluk ve yardımseverlik olarak her zaman hatırlanacak, Gaziantep’ten doğan güneş Sanko’nun ışıklarını hiç söndürmeyecektir.

İnsanın kendine sakladıkları zamanla yitirilir, oysa verdikleriniz her zaman sizindir. Verdiğini anımsayan ve aldığını unutmayanlar kutsal insanlardır.

Yorum Yazın