1Yorum

Elmas Kralının Öğrenci Sevgisi

        Bu kadar olumsuzluğa rağmen Türkiye’nin dimdik ayakta kalmasını artık yadırgamıyorum. Ülkede o kadar çok gizli kahraman var ki tahmin edemezsiniz. Restorancılığa ilk başladığım günlerde uzun sohbetler sırasında çok güzel kahkahalar atan neşeli birisiyle tanıştım. İşte elmas kralı Ömer Işık Demiray’la ilgili bilmediklerimiz. 

DE-BEERS İLE İDDİA

         Dünyanın en büyük elmas üreticisi De-Beers’i herkes tanır. Ömer Bey bu elmas firmasının üst düzey mühendislerinden birisiyle 1991 yılında bir restoranda akşam yemeği yerken müthiş bir iddiaya giriyor. Elmas imal etmeyi kafasına takmış bir kez. Kankası Özel Dersaneler sahibi Erol Kıranta bu iddiaya tanık oluyor. Konuk mühendis küçümser bir edayla “Sen kimsin ki, elmas imal edeceksin? Eğer başarırsan ben sana neler veririm” diyor. Hatta çok daha ileriye gidip çirkin şeyler teklif ediyor. Bu iddiadan bir yıl sonra Erol Kıranta mühendisi arıyor ve : “iddiayı kaybettiniz, Ömer başardı” diyor. Ömer Bey 1992 yılında herkese parmak ısırtan buluşunu yapıyor.

         Ömer Işık Demiray 1969 yılında ODTÜ’den Makine Mühendisi,  1973 yılında Maden Mühendisi  olarak mezun olmuş.

KAZANDIĞINI ÖĞRENCİLERE HARCIYOR

         Atatürk Lisesini bitirdikten sonra, ODTÜ’ye giren Demiray’ı Okul Aile Birliği giydiriyor ve Kennedy ailesinin bursu ile öğrenimini sürdürüyor. Çektiği sıkıntıları unutmayan Ömer Bey mezun olduğu okula tam onbeş milyon dolara üç tane yurt yaptırıyor. Şu anda öğreniminin tamamlanmasına yardımcı olduğu öğrenci sayısı bin sekiz yüz yetmiştir. Kars’tan  bile öğrenci toplayıp okumaya teşvik eden Ömer Bey kazancını bu tür işlere ayırıyor. Dünyanın en yüksek kulelerinden Malezya’nın başkenti Kuala-Lumpur’daki Petronas’ın inşaatında kullanılan granitler bile onun eseri.

PİLOT İŞ ADAMI

         Devletten bir sürü madalya alan, kendi uçağının pilotluğunu yapan Demiray ODTÜ hazırlığı bir günde geçmiş, hem de İngilizcenin “i”sini bilmeden. Test sınavında çok yüksek puan alan Demiray’ı şaşırtan bir olay da Fizik öğretmeni Mr.Bike’nin mimarlık avlusunda sınav sonuçlarını açıklayacağı sırada :  “Demiray, Demiray, Demiray” diye bağırırken, Ömer Bey üzüntüsünden ses çıkarmayıp saklanıyor. Fakat öğretmen sonucu açıkladığında,  Ömer Bey’in en yüksek not olan 94’ü aldığı ortaya çıkıyor. Çok çalışkan ve zeki bir öğrenci olmasına rağmen, alçak gönüllülüğü ve efendiliği o zamanlardan bugüne dek sürüp geliyor.  

Dünyanın pek çok ülkesine Ankara’dan kesici elmas ihraç eden, Sonmak şirketinin sahibi hayırsever bir iş adamının her saniyelik çalışması Türkiye’ye döviz yağdırıyor. Türk insanı zoru başarır, imkansızı da…

İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın