0Yorum

Dünyaya Örnek Güç Birliği

 

         Yatılı okullarda okuyan öğrenciler yurdun dört bir yanından gelenlerin teşkil ettiği çok güzel bir mozaik oluştururlar. Kuleli Askeri Lisesinde öğrenciyken benim koğuşumda Trabzonlu, Rizeli, Diyarbakırlı, Siirtli, İstanbullu arkadaşlarım vardı. Çanakkale; boğazıyla, doğal güzellikleriyle, meyvesiyle, balıklarıyla çok güzel bir şehir olmasına karşın stratejik öneme haiz bir kent konumu nedeniyle pek fazla gelişmemişti ve “batının Hakkari’si” olarak anılırdı. Hele kütüğümün bulunduğu Biga ilçesi batının en verimli ovalarıyla, önemli madenleriyle, denize açılan kasabalarıyla eşi benzeri olmayan bir yerdi ama ekonomik alanda pek ismi geçmezdi.

         Biga’nın kaderi Hacı Ali Doğan’ın büyük oğlu Davut’un Bandırma demir yollarındaki memuriyet görevinden istifa edip kardeşleriyle DOĞTAŞ isimli firmayı kurmasından sonra değişmeye başlamıştır. Yokluk içinde geçirdiği gençlik yıllarının zorluğunu bilen baba Hacı Ali Bey çocuklarına tüm desteğini vermiş ve çarşı içinde kırk metre karelik dükkanda başlayan çalışma bugünkü Doğtaş efsanesini yaratmıştır. 

İŞÇİLER ALTINLARINI VERDİ

         Bir sigara fiyatına çekyat kampanyasıyla büyük ilgi gören firma hızla büyür. Ancak 1990 yılında Körfez krizinde işler durma noktasına gelince Davut Doğan işçilerini toplar. Sanki işleri tasfiye ediyormuşçasına veda konuşması gibi bir konuşma yapar, iflasın eşiğinde olduğunu söyler. Fakat birkaç saat sonra ancak Türk insanının hasletinde bulunan inanılmaz bir olay olur. Evine giden işçiler yastık altlarındaki altınlarını, annelerinin ata liralarını, eşlerinin bileziklerini, çocuklarına sünnette hediye edilen çeyrek, yarım ne varsa fabrikaya getirip bırakırlar. Davut Bey de herbirini borç kabul eder ve teslim aldıklarının karşılığında imzalı kartvizit verir. İşte olan bundan sonra oluyor. O birlik ruhu, o inanç Doğtaş’ı Türkiye’de devler arasına sokuyor. Aralarında İngiltere, Hollanda, Hindistan, Rusya, ABD ve Belçika’nın da bulunduğu elli iki ülkeye ihracat yapan Doğtaş kendi ismiyle birlikte Biga’nın da ismini ön sıralarda taşıyor. Davut, Adnan, İlhan, Şadan, İsmail ve Murat kardeşlerin birbirine bu kadar bağlılığı, onları Türkiye’de dört yüz satış noktası olan bir firmanın sahipleri durumuna getiriyor. 

İTALYA’YA MOBİLYA SATIYOR

         Mobilyadaki hedeflerini yakalayan Doğtaş şimdi yeni hedeflerini revize ediyor. En büyük mutlulukları ise dünyada mobilya sektöründe adından en çok bahsedilen ülke olan İtalya’ya mobilya satmaları.

         Doğan kardeşler şimdi de gıda, turizm ve enerji sektörlerine de hazırlanıyorlar. Bu sektörlerde de boy göstermeleri istihdam demek, kalkınma demek. Biga’nın gelişmesiyle birlikte ülkenin kalkınması demek. Geçenlerde bir et lokantasında yemek yiyorduk, yağmurlu bir havaydı. Yağmur bitti, gökyüzünü çember gibi saran muhteşem bir gökkuşağı belirdi aniden, birkaç saat sonra da güneş çıktı. İnsanların ve şirketlerin yaşamları da böyledir. Tıpkı gökkuşağına benzer ama içinde siyah da bulunan bir gökkuşağı gibi…

         İyi pazarlar…

 

Yorum Yazın