0Yorum

Donna Karan'ı Kızdıran Türk Diplomat

 

 

         Yunanistan ile ilişkilerimizin Kardak Kayalıkları yüzünden kopma noktasına geldiği kritik günlerde Ege Sanayi Odası’nın Ankara Temsilcisi Necip Çakır, Turizm Bakanlığı’nda bürokrat iken bir gün beni aradı ve dedi ki: “Bugün öğle yemeğinde Genelkurmay İkinci Başkanı’nın çok önemli bir misafiri var, Büyükelçi İnal Batu.” O sıralarda kamuoyunda çok konuşulan bir isimdi.

Sempatik, sevecen tavırlarıyla, dürüst kişiliğiyle Türk diplomasisinin ve siyasetinin unutamayacağı bir isim olan Emekli Büyükelçi İnal Batu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra 33 yıl Dışişleri Bakanlığı’nda görev yaptı. Lefkoşe, Prag, Birleşmiş Milletler, İslamabad, Roma Büyükelçilikleri görevlerinde başarılı hizmetlerde bulunan Batu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcılığı da yapmıştır. Atandığı her görevi mükemmeliyet içinde ifa eden Batu, Birleşmiş Milletler’de görev yaparken New York’ta önemli bir toplantıya katılır. Toplantıda yanına dünyaca ünlü modacı Donna Karan oturur ve masa üzerinde Donna Karan’ın ismi büyük harflerle yazılmıştır. Donna Karan toplantı molasında Büyükelçi İnal Batu ile Türkiye hakkında sohbet eder, “Türkiye’yi özlüyor musunuz?” gibi sorular sorar, kendisine iltifatlarda bulunur. Ancak sıcak sohbet hoş bir şekilde sürerken İnal Bey, Donna Karan’a “Siz ne işle iştigal ediyorsunuz?” diye sorunca birdenbire buz kesilen Karan kibarca işinden bahseder ama toplantının sonuna kadar İnal Batu’ya sırtını döner ve bir tek kelime konuşmaz. Toplantı bittikten sonra da İnal Batu ile göz göze gelmeden binadan ayrılır. Başından geçen olayı o kadar temiz duygular içinde anlatan Batu; “Süreyyacığım o beni tanıyabilir ama ben onu tanımak zorunda mıyım?” demektedir.

TÜRK-YUNAN SAVAŞINI ÖNLEDİ

         Kardak Kayalıkları’nı Türk kamuoyu çok iyi bilir. Çipuraların çok sevdiği yosun türlerinin bulunduğu bu kayalıklarda, Yunanlı balıkçılar sürüler halinde gezen bol miktarda çipura balığını canları pahasına avlamakta ve inanılmaz paralar kazanmaktadırlar. Ama bir gün, sabır taşıran Kardak ile ilgili zamanın Başbakanı Tansu Çiller olağanüstü bir toplantı yapar. Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Dışişleri Bakanı Deniz Baykal’ın da hazır bulunduğu toplantıda Yunan askerlerinin olduğu Kardak Adası’na operasyon yapılması kararı verilir. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya bu kararla “sıcak temas” sağlanacağını ve bunun iki ülke arasında savaş anlamına geleceğini hatırlatır. Kayalığın bize ait olup olmadığı teyit edildikten sonra kesin operasyon kararı veren Çiller’i, cesur tavırlarıyla tanınan Oramiral Güven Erkaya ve Dışişleri Bakanı Deniz Baykal da destekleyince, Genelkurmay Başkanlığı harekat emri hazırlamak için durum muhakemesi yapmaya başlar. Tam bu sırada İnal Batu devreye girer ve sakin tavrıyla: “Durun bir dakika, neden yanındaki ikiz kayalığa asker çıkarmıyoruz?” der. Görüşü kabul görünce iki ülke arasındaki savaş önlenmiş olur. Olaydan bir gün sonra Kemal Baytaş, yakın dostu olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya’yı telefonla arar ve kendisini Türkiye’yi savaşın eşiğinden döndürdüğü için tebrik eder. Erkaya da: “Olur mu sayın Müsteşarım, savaşı önleyen Büyükelçi İnal Batu’dur, asıl onu tebrik etmek lazım,” der.

         “Michelle Obama’yı bir gün giydireceğim” sloganıyla yeniden gündeme gelen Donna Karan’ı şaşırtan davranışıyla tanıdığımız İnal Bey, parlak zekasıyla önemli bir krizi de çözen diplomat olarak tarihe geçmiştir.

         Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan İnal Batu ünlü sanatçı Pelin Batu’nun da babasıdır. CHP Hatay Milletvekili seçilen Batu, “Ailede bir politikacı yeter” deyip kimsenin siyasete girmesine izin vermiyor. İnal Bey Hataylı olmamasına rağmen, kendisini her gün ziyaret eden Hataylılar’ın hastane işlerinden, askerlik konularına kadar derdine çare olmaya çalışmıştır. Her seferinde Trilye’ye uğradığında askere giden Hataylı çocukların isimlerini de bana getirip yardımcı olmamı istemiştir.

         Siyasetin ombudsmanı olarak her konuda pek çok televizyon kanalı kendisinden görüş alır. Birçok gazeteye de tecrübelerini yılmadan, sıkılmadan aktarır. Kendisiyle sohbet ettiğinizde bilmediğiniz bazı konularda bilgi sahibi olursunuz, tonton tavrından oldukça etkilenirsiniz.

         Konuşma sanatını bilen insanlar düşündüklerinin hepsini söyleyemez fakat söylediklerini düşünerek söylerler. İyi pazarlar.

Yorum Yazın