0Yorum

Devler Liginde Yarışanlar

Bazı dünya markaları vardır, herkes özenir, gıpta ile bakar, hayranlıkla izler. Yıllar önce Louis Vuitton Endonezya’nın başkenti Jakarta’da bir mağaza açmıştı. Mağazanın açıldığı gün yüzlerce metrelik kuyruklar oluşmuştu ve izdiham yaşanmıştı. İnsanlar çanta satın alabilmek için birbirlerini ezmişti! Bizim ülkemizden niçin böyle dünya markaları çıkmıyor diye hayıflanıyoruz. Bazı yabancı iş adamları tanıyorum. Türkiye’deki bir firmanın üst düzey yöneticileriyle görüşmek için günlerce uğraşıp tanıdık birilerini bulmaya çalışıyorlar. Bazı yabancı devlet adamlarının yakınlarından duyuyorum. “Keşke” diyorlar “Önem verdiğimiz inşaatlarımızın ihalelerini seçkin Türk firmaları kazansa!” Dünyadaki gelişmekte olan, gelişmiş olan pek çok ülkenin imrendiği, kıskandığı çok kıymetli Türk firmaları var. Konusunda dünya markası olmuşlar. Bunlardan birisi elli yıl önce Türkiye’de doğmuş ve tüm dünyayı kolları arasına sarmış, yabancı sermaye gruplarını peşinden koşturmuş, Ankara’da doğmuş GAMA, kendisini dünyaya getirenlerin kaptanlığında bugünkü konumuna gelmiştir.

Engin İnanç Manisa’nın Salihli ilçesinden Ankara’ya gelmiş pek çok ünlü isimden birisi olup Gama Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Kendisiyle Genelkurmay’da görev yaptığım yıllarda tanışmıştık. Mütevazilik sözcüğü ile eş anlamlı bir yaşam tarzı vardır. Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, holdingin diğer üyeleri Mehmet Artun, Genel Müdür Ergün Alkan, Erol Özman, Gürhan Türeli hepsi bu dev şirketi dünya liginde yarıştıran kıymetli insanlardır.

Moskova’ya her gidişimde Türklerle iç içe olmuş, Moskova Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirmiş Has Otomotivin sürekli rehberi olan hanımefendi bizi son güne kadar hiç yalnız bırakmaz. Her seferinde de kısa bir Moskova turu attırır. Biz onun ismini de “Nuriye” koyduk. Nuriye’nin Türkçede ilk ezberlediği sözcüklerden birisi “Gama” olmuş. Çünkü Moskova’da Rusların yabancılara böbürlenerek anlattığı, gezdirdiği binaların önemli bir kısmını Gama yapmış. Termik santraller, rafineriler, petrokimya tesisleri, hidroelektrik santralleri, su ve pis su arıtma tesisleri, çimento fabrikaları, boru hatları, turizm tesisleri, barajlar, metro sistemleri, iş ve modern alışveriş merkezleri uzmanlık alanı olmuş. İran’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Rusya’dan Kuzey Afrika’ya, İrlanda’ya kadar çeşitli ülkelerde sayısız eserler yapmış olan Gama, yönetiminde yeni nesil yetenekli kişilere yer vererek çağın ötesinde işlere imza atmıştır.

PUTİN’İN DUYGULANDIĞI AN

Ekim ayında Rusya’nın Vyksa şehrinde Rusya Federasyonu’nun en büyük endüstriyel tesisi sayılan muhteşem çelik fabrikasının açılışını Vladimir Putin yapmıştır. Döküm ve haddehane ile ilgili özellikleri öğrenen Putin Türk firmasının yetkililerinin yanında duygusal anlar yaşamıştır.

Trilye’nin açıldığı ilk yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri’nde önemli bir ihale kazanan Gama Endüstri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Engin İnanç, uçağa binmeden önce restoranı arar ve rezervasyon yaptırır. Pazar günü restoranın açık olduğuna sevinen İnanç, akşam saatlerinde yabancı konuklarıyla birlikte gelir. Restorandan ayrılırken memnuniyetini, yabancı konukların mutluluğunu bize yansıtmaya çalışan Engin Beyi ve konuklarını ceketimin düğmelerini ilikleyerek uğurlamak istedim. Hemen yanıma gelip düğmelerimi açtı ve kendi ceketinin düğmelerini ilikledi. “Yıllar sonra bize böyle bir mekan kazandırdığın ve konuklarımız karşısında bizi onurlandırdığın için biz sana teşekkür ederiz” diyerek restorandan ayrıldı.

“Sorunlar ve zorluklar ne olursa olsun Gama her zaman aşar” ilkesini holdingin tüm yönetim kadrosu benimsemiştir. Emek ve çaba sarfeden herkese de aynı ölçüde saygı duyan, destekleyen bir gayret içinde olduklarını sürekli gözlemlemekteyim.

Tanımadığımız yabancı ülkelerde iş yapmak, onların kurallarına adapte olmak o kadar zordur ki, çoğumuz onlarla mücadele edemeyip vazgeçeriz. Dirayetli insanlar, bu güçlüklerden yılmazlar. Eğer bir tohumun güneşe ve havaya ulaşmak için yolundaki taşları iterek ve çimenleri yararak mücadele etmesi ve sonra rüzgarla karla boğuşması gerekiyorsa lifleri ve gövdesi her zaman daha sert ve güçlü olur.

 

Yorum Yazın