0Yorum

Denizaltının Talihlisi Müze Olur

 

 

         Çanakkale Boğazı’nın girişinde ünlü Nara Burnu vardır. Önünden geçerken tüylerim diken diken olur. Bir zamanların kahraman denizaltısı Dumlupınar burada batmıştı. Hep o şehitleri saygıyla anarım. Bir de Deniz Astsubayı Osman arkadaşımı denizaltıda kaybedince denizaltında görev yapmanın çok zor zanaat olduğunu öğrendim.

         Yakın tarihte Murat Reis Denizaltısını duymayanınız yoktur sanırım. Osmanlı’nın haşmetli Amirali Murat Reis’in adını taşıyan denizaltıyı 1970 yılında Türkiye’ye getiren ve de otuz yıl sonra Amerika’ya teslim eden Emekli Deniz Astsubayı Sami Oruç geçenlerde Trilye’ye geldi, kendisiyle tanıştık. Gözleri dolu bir şekilde Murat Reisi kendisinden dinledik.

         Murat Reis Denizaltısı dünyanın en uzun süre hizmet veren denizaltısıdır. Amerikan ordusundaki ismi USS Razorback’tir. II.Dünya Savaşı’nda olağanüstü başarılı olarak beş yıldız, Vietnam Savaşı’nda da dört yıldız almıştır. Türk Deniz Kuvvetleri’nde otuz bir yıl hizmet veren Murat Reis ile yıllardır iç içe yaşayan Sami Kaptanın denizaltıyla ilgili sayısız anısı var.

         Murat Reis görev süresini tamamlayıp jilet olmayı beklerken Amerikalılardan bir teklif geliyor. Bu vefalı denizaltıyı müze yapmak istediklerini ve satın almaya talip olduklarını söylüyorlar. İki buçuk yıl süren görüşmelerden sonra kilosu 1 liradan satılıyor. Dönüş hazırlıkları yapılıyor ve tarihte ilk kez Amerikalıların başka ülkelere gönderdiği denizaltılardan bir tanesi Amerika sularına geri getiriliyor.

       

       Okyanusta uzun bir yolculuk başlıyor ve Sami Kaptan gözyaşlarıyla uğurluyor denizaltısını. Başka bir gemiyle çekilerek gerçekleşen ve günlerce süren bir yolculuktan sonra denizaltı Amerika’ya varıyor.

         Sami Kaptan da denizden ve denizaltısından kopamıyor bir türlü. Emekli olduktan sonra Amerika’da Ocean City’e yerleşiyor. Uzun yıllar görev yaptığı ve pek çok anısı olan Murat Reis denizaltısının North Little Rock kentindeki müzesini arada bir  ziyaret ederek hasret gideriyor.

         Denizcilerin yaşantıları çok ilginçtir. Bakın ünlü şair Pablo Neruda denizciler için ne demiş;

         “Hayranım denizcilerin sevdasına

           Öperler ve çekip giderler

           Söz verirler ama dönmezler bir daha

           Her kapıda bir kadın yollarını gözler…”

         Yolunuz günün birinde Amerika’daki Little Rock kentine düşerse Murat Reis’in bulunduğu müzeye uğramak lazım. Marmara’nın, Akdeniz’in, Karadeniz’in ve Ege’nin kokularından bir şeyler gelir burnunuza mutlaka. O mağrur duruşuyla bir şeyler anlatmaya çalışır sizlere.

 

 

Yorum Yazın