0Yorum

Çin'deki Müthiş Türk

 

 

         Geçenlerde sizlere hep tanıtmak istediğim, çok özel bir insan olan Noyan Rona Trilye’ye geldi. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Çince bölümünde okuduktan sonra Ankara’dan ayrılıp Çin’e giden bu dostumuz ne zaman Şanghay’a gitsek bizi kapıda karşılar ve seyahatimiz boyunca bizimle ilgilenir. Sadece bizimle mi? Çin’de yatırım yapmak isteyen tüm Türklere elinden geldiğince yardımcı olmak için çaba gösterir.

         10 yıl önce kurulan, Çin’deki ilk Türk bankası olan Garanti Bankası’nın temsilciliğini yapan Noyan Rona, 1983’te devlet bursuyla Çin Halk Cumhuriyeti’ne gider. Asıl gidiş nedeni master öğrenciliğidir. Gidiş o gidiş! Master yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığı’na girer ve Pekin’de Türk Büyükelçiliği’nde uzun yıllar çalışır. Daha sonra Şanghay Başkonsolosluğu’nun açılışında bulunur. Orada konsolos olarak görev yapar. 

YOĞURT EKMEKLİ YILLAR

          Son yıllarda pek çok kez seyahat ettiğim şu andaki Pekin’i hiçbir şehirle kıyaslayamayacağım bir görkemlikte izlediğim için 25 yıl önce gidenlerin anlattıklarını dinleyince çok şaşırıyorum. Pek çok küçük köyden oluşmuş büyük bir kasaba gibi, doğru düzgün oteli olmayan, eski binalarla dolu, yeşilliği olmayan soğuk bir bozkırmış adeta Pekin. En büyük sorun yemekler olduğu için Noyan Bey aylarca yoğurt ekmekten başka bir şey yiyememiş. “Master yapıp dönerim” dediği ülkede kader onu nerelere getirmiş.

         Noyan Rona, Şanghay’da en çok sevilen, en itibar gören yabancıdır. Çin Hükümeti ona o kadar çok güveniyor ki pek çok kritik görevi kendisine vermiş. Şanghay İl Belediyesi Denetleme Kurulu Üyesi, Trafik Denetleme Kurulu Üyesi, Sel Baskınları Önleme Komisyonu Üyesi gibi görevleri var. Ayrıca Eyalet Deneme Lisesi Fahri Profesörlüğü, EXPO 2010 Yabancılar Delegasyon Başkanlığı gibi unvanları da olan Rona, Çin’de dürüstlük, efendilik, yetenek ve bilgili olma gibi kavramların adeta tanımlanmasına yarayan bir örnektir. Bir zamanlar balıkçı kasabası olan Şanghay şu anda dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Kalbi her zaman Türkiye için atan Noyan Bey, Türkler ve Çinliler arasında işbirliği köprüsü kurmaktadır.

EN BÜYÜK NİŞAN SAHİBİ

          Çin Devleti’nin bir yabancıya verdiği en büyük nişan olan Altın Manolya, Noyan Rona’ya layık görülmüştür. Ayrıca Yılın Adamı ödülüne de sahip olan Rona, mükemmel Çincesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de tercümanlık yapmıştır. Çin’in en çok izlenen ulusal kanalı CC Tv (China Center) pek çok konuda görüşüne başvurmak için sürekli Noyan Rona’nın peşinden koşmakta ve kendisiyle sık sık röportaj yapmaktadır. Çok izlenen bir dizide de 22 bölüm oyunculuk yapınca 1,5 milyarlık ülkede çok popüler bir konuma gelen Rona, önemli protokol yemeklerinde Şanghay Belediyesi’nin “olmazsa olmaz” adamıdır. Doğan çocuğunu 6 yıl sonra gören Noyan Rona’nın eşi bile kendisinden bir ara umudu kesip çocuğuna göbek adı olarak Noyan Bey’in ismini koymuş. Her başarının bir bedeli var ve çoğu kez bu bedeller acılarla dolu oluyor.

         Şanghay’da artık kitlelere mal olmuş bir isim olan Rona, yerel yönetimin her konuda danışmanlık desteği aldığı tam bir otorite. Tüm yeteneklerini bir ülke sevgisiyle her zaman Türkiye’nin lehine kullanan Noyan Bey son yıllarda çok mutlu. Çünkü her saniye kalbi Türkiye için atan, tanıdığım en yetenekli diplomatlardan birisi Murat Ülkü de Şanghay Başkonsolosu. Murat Bey de gün gün Türkiye-Çin ticaret ilişkilerine o kadar vakıf, rakamlara o kadar hakim ki oranları Türkiye’nin lehine nasıl çevirebiliriz diye 7/24 mesai yapmakta. Türkiye sevgisi doruklarda olan bu iki değerli insanın yarattığı sinerji binlerce mil uzakta olmamıza rağmen bizlere de umut veriyor. Son seyahatimde bu ikilinin Türkiye için muhteşem çabalarını gördükten sonra dedim ki “Ülkemizi küçümseyen yasını tutar”.

         Yaşam hiçbir zaman hazır bir reçete değil, serüvendir. Noyan Bey’in hayatı yaşadığı Şanghay’ın en ünlü mutfağı olan Siçuan’a benzer, tatlı ve acı karışıktır. Acıların tadı da yanarak öğrenilir. Ama her acıya her zorluğa sizi olgunlaştıran bir test olarak bakarsanız her zorlukta dersler ve imkanlar bulursunuz. Zorluklar ve güçlükler başarının değerini artıran süslerdir. Başarı ise kişinin başlangıç noktası ile ulaştığı yer arasındaki farktır. İyi pazarlar.

Yorum Yazın